250 yıllık İhsaniye 'Salacak' oldu

Üsküdar'ın 54 mahallesinden 3'ünün Ataşehir'e bağlanması, bazılarının birleştirilip 33'e düşürülmesi ve 6 yeni mahalle kurulması halen tartışılıyor.

250 yıllık İhsaniye 'Salacak' oldu
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et

ÜSKÜDAR’DA bulunan 54 mahallenin bazılarının birleştirilerek 36’ya düşürülmesi ve 6 yeni mahalle kurulması kararı, tartışmaları halen devam ediyor. Üsküdar Belediyesi’nin 7 Eylül 2007 tarihli olaylı oturumunda alınan 54 mahallenin birleştirilerek 36’ya düşürülmesine ilçede yaşayan bir çok vatandaşın büyük tepkisini aldı.

Üsküdar’ın 250 yıllık geçmişiyle şirin mahallelerinden biri olan İhsaniye Mahallesi’nin adı da Salacak olarak değiştirildi. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan, Üsküdar’ın tarihi geçmişi üzerine bir çok yazıları olan Ahmet Nadir Utkan, abide isim İhsaniye Mahallesi hangi mantık ve maksatla ‘Salacak’a çevrildiğini anlamadığını söyledi.

Azınlık, çoğunlukla birleşir.

Utkan, “Bilgi eksikliğinin olduğunu tahmin etmiyorum. Maksat geçmişi yok saymaksa olası değil. İhsaniye Mahallesi, mazinin vesikasıdır. Dolayısıyla abide bir isimdir. Mazi olarak, halkın ve Türk bilincinin malıdır. Şu bir gerçek ki, Üsküdar’ın diğer mahalleleri de ilçenin tarihi şuuru ile bir bütündür. Salacak, tarih ve mazi olarak ilçenin bir incisidir. Ancak, Salacak nüfus bakımından azınlık, İhsaniye Mahallesi nüfus bakımından çoğunluktur. Matematik değerlerle azınlık olan çoğunlukla birleşir. Abide isim İhsaniye Mahallesi hangi mantık ve maksat ile Salacak Mahallesi’ne çevrildi bilemem” dedi.

İhsaniye isminin tarihi...

Ahmet Nadir Utkan, İhsaniye Mahallesi’nin tarihini şöyle anlattı: “İhsaniye Camii’nin kapı üstü kitabesinde caminin banisi ve kurucusu Sultan III. Osman (18. y.y) olduğu yazılıdır. Aynı kitabede ‘İhsaniye demekle maruf olan bir daire halinde vakihaneler ile beraber bina olunmuştur’ der. Tarihi kayıtlarda belirtildiğine göre, İhsaniye Mahallesi’nden Haydarpaşa Garı’nın bulunduu yere kadar olan bölge Padişah Hassı’dır’ denilmektedir. Sultan III. Mustafa (1755-1774) arası sadareti döneminde bağış olarak saray personeline dağıtılan mülkler, padişah İhsanı ile elde edildiğinden mahalle İhsaniye ismini almıştır ve asırlardır ve isimle bilinir.”

İhsaniye Mahalle Muhtarı Emek Naksoy da, yaptığı açıklamada, ilgili mercilerle görüştüğünü, ancak hukuki sonuç alamadığını ifade etti.

Kaynak: Erol Soner - Üsküdar Gazetesi

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Üsküdar

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir