En lüks karakol

Turkiye'nin en lüks polis karakolu ilçemizde bulunuyor.

En lüks karakol
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Çengelköy Polis Karakolu
1999 Marmara Depremi’nde hasar gören Anadolu yakasının ilk karakollarından Çengelköy Polis Karakolu yıkılıp yeniden yapıldı. Sekiz ay süren inşaatı ZKZY İnşaat üstlendi. Hacı Ömer Sabancı Vakfı katkılarıyla finanse edilen karakolun proje müellifi mimar Serdar Taşdeviroğlu.

Sultan Abdülmecit döneminde Boğaz’ın Anadolu yakasında inşa edilen ilk karakollardan biri olan Çengelköy Karakolu’nun 1842 yılında yine aynı yerde Bostancılar’a ait olan bir binanın yerine ahşap-kagir karışımı ve tek katlı inşa edildiği bilinmektedir. Günümüze ulaşmamış olan yapının giriş bölümünün dört sütunla taşınan bir sundurmayla belirginleştirildiği söylenir. Karakolun dört beyitlik kitabe metni Mir’at-ı İstanbul’da yayınlanmıştır.

20. yüzyılın başında ise Askerlik Şubesi olarak kullanılmış olan yapı 2005 yılına kadar Karakol ve Lojman olarak kullanılmaktaydı. 1996 yılında meydana gelen Susurluk Kazası kurbanlarından İstanbul eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ ve ailesine ev sahipliği yapmış, kaza sonrası Hüseyin Kocadağ’ın eşi Kıymet Kocadağ eşini buradan savunmuş lojmandan çıkarılmalarına buradan tepki göstermişti. Günümüzde ise, 150m2’ye oturan giriş kat, bodrum kat ve birinci kattan oluşan planıyla sadece Üsküdar İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı bir semt karakolu olarak kullanılacak. 

Pembekol
Bu ay sonu açılacak olan yapının inşaatı 03 Ocak 2006’da başlamıştı. Yalı konumundaki karakol kazıklar üzerine oturtuldu. Malzeme seçimi ile Türkiye’nin en lüks karakolu ününü de taşıyan Çengelköy Polis Karakolu’nun ön ve arka bahçe düzenlemelerinde traverten kullanıldı. Dış görünümüyle, Türk Evi benzeri bir yalıyı andıran pembe yapı, çağdaş bir biçim içermiyor, çevresiyle ilişkisinde ise göze batmadan, kıyı boyunda sessizce yerini alıyor.
Az Daha Kapatılıyordu
Suç oranının en düşük olduğu semtlerden biri olan Çengelköy az daha karakolsuz kalacaktı. Çengelköy Karakolu, 2002 yılında gündeme gelen İstanbul Emniyet Teşkilatı’nda Mobil sisteme geçiş projesine dahil olması planlanan ve kapatılması düşünülen 80 semt karakolundan biriydi.

Not:
Mimarın Mirası

Eğer Çengelköy’de büyümüş iseniz, bir dedeniz Çengelköy Polis Karakolu’nda polis memuru, bir dedeniz, Çengelköy Vapur İskelesi’ne yanaşan bir kaptansa ve siz bir mimarsanız bu iki yapi size miras kalmıştır. Gözleriniz bu yapıların üzerinde yırtıcı bir kuş gibi dolanır. Onları bir yuva gibi korumak istersiniz. İşte üstteki haber bu nedenle yapılmıştır. Sizin de vardır. Bir çeşmeniz, bir saat kuleniz, bir okulunuz. Mirasa konmamış mimar ne kadar kazansa da fakirdir.

Kaynak: Arkitera

Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Güncel Olaylar

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini

EN ÇOK OKUNANLAR

Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir