Pek çok İstanbullu için sabah namazını Beyazıt'ta kılmak artık bir alışkanlık olmuş. Yine Eyüpsultan Camii, Üsküdar'daki Aziz Mahmud Hüdaî Camii, Ortaköy'deki Yahya Efendi Camii, Yuşa Tepesi'ndeki Yuşa Camii, Fenerbahçe Camii aynı durumda. Anadolu'daki farklı camilerde de pazar sabahlarının atmosferi, diğer zamanlara göre daha özel. Çünkü hafta boyunca birbirini göremeyen dost ve arkadaşlar, o gün camide buluşuyor.
Bir pazar sabahı Beyazıt Camii'ne gitmek için yola koyuluyoruz. Camiye yaklaştıkça yoldaki araba sayısı artıyor. Aksaray civarına geldiğimizde arabamız biraz hız kesiyor. Çünkü cadde boyunca arabalar arkası arkasına sıraya dizilmiş. Herkes Beyazıt Camii'nde namaz kılmak için sıraya girmiş. Şanslı olanlar, caminin hemen yanındaki otoparkta yer bulabiliyor. Arabalarını park edenler adımlarını hızlandırıyor. Dakikalar ilerledikçe camide boş yer bulabilme ihtimali gittikçe azalıyor. Beyazıt Camii'ne gelenlerin çoğu aynı duyguları paylaşıyor. Hedefte, geride kalan bir haftanın sıkıntılarından kurtulmak, bir bakıma 'arınmak' var.
Bu kalabalığı yaşayan sadece Beyazıt Camii değil. Başta Eyüpsultan Camii, Üsküdar'daki Aziz Mahmud Hüdai Camii, Ortaköy'deki Yahya Efendi Camii, Yuşa Tepesi'ndeki Yuşa Camii, Fenerbahçe Camii ve Beylerbeyi Camii aynı atmosferle dolup taşıyor. Anadolu'da da onlarca cami, bulundukları illerde pazar tatiline 'sabah namazıyla' başlamak isteyenlere ev sahipliği yapıyor.
Pazar sabahları şehrin manevî havasını bünyesinde toplayan tarihî camilerde namaz kılmak hepimiz için bir alışkanlık haline geldi. Özellikle Eyüpsultan Camii, pazar günleri bütün bir İstanbullunun buluşma noktası haline gelmiş durumda. Eyüp Sultan Hazretleri'nin mezarının burada bulunması ilçeye ayrı bir manevi atmosfer kazandırmış. İstanbul'a yakın şehirlerden sırf sabah namazı kılmak için gelenler var. O yüzden pazar sabahı Eyüp'te namaz kılmayı düşünenler erkenden yola koyulmalı. Namaz sonrasında Eyüp Sultan Hazretleri'nin kabri ziyaret ediliyor. Tam bu esnada imam-hatip yaklaşık 25 dakika süren bir dua ediyor. Bir yandan güneş doğuyor, gece maviliğini yavaş yavaş yitiriyor, bir yandan da kuş sesleri kulakları çınlatıyor. Tabii bu esnada eller göklere açılmış dualar ediliyor. Cami çıkışında cemaat gruplar halinde kahvaltıya gidiyor. Halit Paşa Konağı ve cami etrafındaki kahvaltı salonları dolup taşıyor. Daha sonra güneşin ilk ışıklarıyla birlikte Eyüp Sultan Mezarlığı'na çıkıyorsunuz. Mezarlık ziyaretinden sonra Pierre Loti Tepesi'ne çıkıp çay içebilirsiniz.
Sabah namazı programları Türkiye'ye yayılıyor
Sabah namazı ve arkasından yapılan programlar ilk başta Hafızali Camii'nde başlamış. Camide fahri imam olarak görev yapan Suat Göztok Hoca, pazar sabahlarında namazdan sonra programlar tertip etmiş. Çok güzel Kur'an-ı Kerim okuyan Suat Hoca, kısa sürede bütün bir İstanbul'a namını duyurmuş. Artık Ramazan programları başta olmak üzere düğün ve nikâh organizasyonlarının aranan ismi haline gelmiş. Son beş yıldır Beyazıt Camii'nde imam-hatiplik yapan Suat Göztok'la birlikte cami dolup taşmaya başlamış. Namaz öncesinde müezzinler tarafından yarım saat Yasin-i Şerif okunuyor. Daha sonra sabah namazına geçiliyor. Namaza geç kalsanız bile cemaate yetişebiliyorsunuz. Çünkü Suat Hoca, sureleri olabildiğince uzun tutuyor. Selam verildikten sonra sabah namazı tesbihatı yapılıyor. Arkasından Suat Hoca, kulakların pasını silen o güzel sesiyle Kur'an-ı Kerim okuyor. Kur'an ziyafetinden sonra yaklaşık 20 dakika hadis sohbeti yapılıyor. İlahi, naat, kaside okunuyor. Bu arada kerahet vakti çıkmış oluyor. Son olarak iki rekât kuşluk namazı kılınıyor ve saatler 07.00'yi gösterdiğinde cami cemaati dağılıyor. Suat Hoca ile başlayan bu program Türkiye'deki birçok camiye örnek olmuş. Camiye şehir dışında gelen imam ve müezzinler, Suat Göztok'la görüşüp bilgi alıyor ve görevli oldukları camilerde bu programı uyguluyor. En son Adana Merkez Camii'nden gelen görevliler onunla görüşmüş. Göztok'un cami cemaati ile olan diyaloğu da çok farklı. Beş yıldır haftalık sabah namazı programını hiç aksatmayan Göztok, "Beyazıt Camii İstanbullular için adeta bir buluşma noktası haline geldi. Halı saha maçı yapacak olanlar bile arkadaşlarıyla burada buluşuyor, sonra maça gidiyor. Beş yıl önceki cemaat sayısıyla şimdiki cemaat sayısı arasında dağlar kadar fark var. Siz küçük adımlar atıyorsunuz Allah camiyi doldurup taşırıyor. " diyor.
***
Sabah namaz atmosferi başka...
İstanbul Eyüpsultan Camii, Beyazıt Camii, Yûşa Camii, Fenerbahçe Camii, Beylerbeyi Camii, Aziz Mahmud Hüdai Camii, Yahya Efendi Camii
Van Hazreti Ömer Camii
Erzurum Ulu Camii
Konya Yavuz Sultan Selim Camii
Adana Sabancı Merkez Camii
Ankara Hacı Bayram Veli Camii
Bursa Ulu Camii
Urfa Halil-ür Rahman Camii
Diyarbakır Ulu Camii
İzmir Hisar Camii
Kayseri Cami-i Kebir Camii
Edirne Selimiye Camii