'kılıktan kılığa girerek' bu sorumluluğu yaymaya çalıştı, yazdı, besteledi... Fakat günümüz insanı tüm bunlara rağmen onu anlamakta gafil avlandı." Dr. Gönül Paçacı, 9 yıl önce aramızdan ayrılan bestekâr, udî ve yazar Cinuçen Tanrıkorur'u önceki akşam Altunizade Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programda böyle anlattı. Üsküdar Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen gecede Gönül Paçacı ve Prof. Dr. İsmail Kara, Tanrıkorur'la ilgili hatıralarını konuklarla paylaştı. Sanatçının eski öğrencilerinden Gönül Paçacı, konuşmasında daha çok Tanrıkorur'un mûsikî hayatımızdaki yerine değindi. Cinuçen Tanrıkorur'u sadece bir mûsikî adamı olarak tanımlamanın onu eksik anlatmak olacağını söyleyen Paçacı, Tanrıkorur'un müzik adamlığını ve bestekârlığını formüle edecek birkaç cümleyi arka arkaya getirmenin çok zor olduğuna dikkat çekti. Onun her eserinin içinde bir dünya kurulu olduğunu söyleyen Paçacı, "Tanrıkorur, bir taraftan Su Samurunun Öyküsü'nü, bir taraftan Mevlevi Ayini'ni, öteki taraftan klasik şarkı ve saz eserlerini bestelemiştir. Didaktik eserlerden dini konulara çok geniş bir yelpazesi var." dedi.
Programın ikinci bölümünde Prof. Dr. İsmail Kara, 'Kültür ve Fikir Adamı Cinuçen Tanrıkorur' başlıklı bir konuşma yaptı. Kara, daha çok hatıralar etrafında dolaştığı konuşmasında, kültür hayatımız açısından Tanrıkorur'da bizzat müşahede ettiği hususiyetlerden bahsetti. Tanrıkorur'un mûsikîde de kültür alanlarında da nizami bir eğitim görmediğini söyleyen İsmail Kara, "Amatör bir arayıştan daha ötede hatta akademik diyebileceğimiz anlamda bu meselelerle uğraştı." dedi. Gecenin ilk bölümünün sonunda Boğaziçi Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu öğrencileri, Dr. Gönül Paçacı yönetiminde, sözleri Yahya Kemal Beyatlı'ya, bestesi Cinuçen Tanrıkorur'a ait Rast Itri Destanı'nı icra ettiler. Programın sonunda ise Tanrıkorur'un öğrencilerinden olan kanûni Bahri Güngördü'nün idaresindeki Biz Bize Topluluğu, Cinuçen Tanrıkorur'un bestelerinden örnekler seslendirdi.
Bina değil, besteler inşa etti
Cinuçen Tanrıkorur (1938-2000), aslında bir mimar. Fakat binalar inşa etmek yerine notalarla besteler inşa etmeyi tercih etti hayatı boyunca. İsmi 'daima galip, muzaffer' anlamına gelen Cinuçen Bey, ismi ile müsemma bir hayat sürerek, vefatına az bir zaman kala bile konserlerine ara vermedi. Kültürümüze hizmet için her fırsatı değerlendirmeye çalışan Tanrıkorur, Aksiyon Dergisi için kaleme aldığı müzik eleştirilerini de aksatmadan yazdı.
Kaynak: Zaman