Bu gece saat 24.00'ten itibaren, tüm kapalı mekanlarda, restaurant, cafe ve barlarda tütün ve tütün mamüllerinin tüketilmesi yasak.
Aynı zamanda mekan sahipleri de müşterilerinin yasağa uymaması halinde sorumluluk sahibi sayılacak ve sigara içen kişi başına 560 TL'den 5.600 TL'ye kadar ceza ödeyecek. Tütün ürünü kullanan kişilere ise 69 TL ceza uygulanacak.
Kapalı mekanlarda tütün tüketimini Sağlık Bakanlığı altında oluşturulacak denetim ekipleri sürekli olarak denetleyecek.
NARGİLE DE YASAK
Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine İlişkin Yasa'da yapılan değişiklikle sigara içilmesi yasak yerler belirlenmiş ve bazı yerler için de bir yıl süre tanınmıştı. 19 Temmuz’dan itibaren sigara tiryakileri için de zor anlar başladı. Sigara yasağı puro, pipo ve nargile gibi tütün mamullerini de kapsıyor
Dnetim Ekipleri
Denetim ekipleri öncelikle kapalı alanlarda tütün ürünleri tüketilmeyecek ve vatandaşların yoğun bir şekilde giriş çıkış yaptıkları lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekânlar, alışveriş merkezi, ticaret merkezi, iş hanı, sinema, tiyatro, havaalanı, otogar, spor ve eğlence tesisi gibi yerlerin yanı sıra kuaför ve berber gibi tütün ürünleri tüketiminin yoğun olduğu işletmelerde ayrıca kapalı alanları ile birlikte açık alanlarında da tütün ürünleri tüketiminin yasak olduğu eğitim öğrenim kurumları, dershaneler, kültür ve sosyal hizmet binalarını inceleyecek.
Ekipler içinde kolluk kuvvetleri (polis ve jandarma) da bulunacak. Direnç gösterilen durumlarda kolluk kuvvetleri tarafından da müdahale edilebilecek.
Kapalı alan ne demek?
Sadece kışın kullanılan kapalı mekanlar değil, aynı zamanda üzeri kapalı olan tüm mekanlarda da tütün tüketimi yasaklanıyor.
Yasak kapsamına giren kapalı alanın tanımı ise yasada şöyle yapılıyor: "Kapalı alan; sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dâhil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir.
Türkiye'de ölümlerin yüzde 23'ü sigaraya bağllı hastalıklardan kaynaklanıyor. İşte bu korkutucu gerçek üzerine harekete geçen hükümet sigara yasağının kapsamını genişletti. Tüm kapalı alanlarda sigara içmeyi yasaklayan uygulama resmen başladı.
Belediyelerde kendi çapında yasağın uygalanması için hazırlık yaptı. Zabıtalar da kapalı yerlerde sigara içilmesini denetleyecek.
İlginç Uygulama
Gaziantep'te ise yasak ilgi çekici bir yöntemle kontrol edilecek. Büyükşehir Belediyesi sivil zabıta ekipleri, yasağa uymayanları fotoğraf makinası ve kamera ile tespit edip, ceza yazacak. Görüntüler, uygulanacak para cezasına itiraz eden kişilere karşı, mahkemede delil olarak kullanılabilecek.
Daha önce otobüslerde, toplu taşıma araçlarında uygulanması zor denilen ancak kısa sürede kabullenilen yasak şimdi kapalı mekanlarda uygulanacak.
LE MONDE Fransa)“Türkiye’de tütün yasağı: 4. Murat’ın ölüm sonrası zaferi. 1623 ile 1640 yılları arasında imparatorluğun başında bulunan ve çok korkulan bir Osmanlı padişahı olan 4. Murat, herhalde mezarlığının derinliklerinde zaferinin tadını çıkartıyor.”
EL PAİS (İspanya)
“Bir Türk gibi sigara içmek sona erdi. Sigara içenlerin sayısı açısından dünyanın 10. olan ve yetişkin erkeklerin yarısının kendilerini tiryaki ilan ettiği Türkiye’de bugünden itibaren tüm kahveler, bar ve lokantalarda bir sigara yakmak yasak oldu.”
BBC (İngiltere)“Türkiye’de 20 milyondan fazla sigara içen var ama anketler, halkın yüzde 95’i yasağı desteklediğine işaret ediyor (?) Ancak İstanbul'daki BBC muhabiri, birçok Türk insanının, yasağı demokratik haklarının bir ihlali gibi gördüğünü söylüyor.”
TİME (ABD) “Fransızlar yaptı. İtalyanlar yaptı. Şimdi tütün seven Türkiye de, dumansız saha olabileceği diye bahse girdi. (?) Türkiye, yeni yasal düzenlemeyi kabul etmesinin kismi bir nedeni, ülkenin katılmayı hedeflediği AB kurallarını yerine getirmektir. Ancak yasa aynı zamanda, kökleri İslam’da olan hükümetin tütün ve içkiden duyduğu derin hoşnutsuzluk ile uyumlu. (Başbakan) Erdoğan’ın hiç bir bakanı içmiyor.”
EURONEWS (AB)
“Türk Başbakanı sigarayı terörizmle kıyasladı. Bu ifadeler sert olabilir ancak Pazar günü gece yarısı itibaren yasayı ihlal edenler 32 € tutarında bir ceza ile karşı karşıya.”