İstanbul Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ, yaptığı açıklamada, İstanbul'da 39 ilçedeki 64 camide hatimle teravih namazı kılınacağını bildirdi.
Her ilçede asgari bir camide hatimle teravih namazı kılınmasına özen gösterdiklerini ifade eden Üstündağ, bu programın bütün camilerde ilan edileceğini ve İstanbul Müftülüğünün internet sitesinde duyurulacağını söyledi. Üstündağ, namazların bazı camilerde Türkiye'de tanınan 14 ünlü hafızın kıldıracağını vurguladı.
Üstündağ, bu yıl yeni bir uygulama başlattıklarını belirterek, Bağcılar Merkez, Beyazıt ve Maltepe Merkez Cumhuriyet camilerinde İstanbul'un önde gelen hafızları tarafından öğle namazlarından sonra mukabele okunacağını, öncesinde de İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından o gün okunacak cüzün özel tefsirinin yapılacağını dile getirdi.
İrfan Üstündağ, Osmanlı geleneği olan Türk tasavvuf musikisindeki çeşitli makamların imam ve müezzinler tarafından icra edileceği ''cumhur müezzinliği'' uygulamasının da Şehzadebaşı Camisi'nde yapılacağını kaydetti.
Tüm cami ve Kur'an kurslarında bir peygamber geleneği olan ''mukabele programları'' düzenleneceğini dile getiren Üstündağ, buna bağlı olarak İstanbul'daki camilerde ve evlerde okunan tüm hatimlerin sayısının tespit edileceğini ve Kadir Gecesi Sultanahmet Camisi'nde yapılacak özel dini programda bu hatimler için toplu dua edileceğini bildirdi.
Üstündağ, ramazan ayının son 10 gününü camide geçirme ibadeti olan ''itikaf'' için de gerekli tedbirleri aldıklarını ifade ederek, belirlenen camilerin müftülüğün internet sitesinde ilan edileceğini söyledi.
İstanbul Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ, ''İtikaf ibadeti için camiler gece-gündüz açık kalacak. Bu ibadette, vatandaş 10 gün boyunca camide ibadet ediyor, sadece gerekli durumlarda dışarı çıkıyor. Geceleri camide uygun şekilde dinlenip, ibadetine devam ediyor. Bu ibadet, karışıklığa meydan vermemek için her camide yapılamayacak, bunun için her ilçede 2-3 cami belirledik'' diye konuştu.
-10 CAMİYE MAHYA ASILACAK-
Üstündağ, ramazanın önemli simgelerinden biri olan camilere ''Mahya'' asılmasının kentte, 10 camide gerçekleştirileceğini bildirdi.
Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet, Beyoğlu Yenişehir Çarşı, Büyükçekmece Hazreti Ebubekir, Eyüp Sultan, Kağıthane Çağlayan Yeni, Maltepe Cumhuriyet, Pendik Kaynarca Merkez, Tuzla Abdullah Pehlivanlı, Ümraniye Çakmak Hazreti Ali ve Üsküdar Valide-i Cedid camilerine ''Orucunu Tut, Zekatını ver'', ''11 Ayın Sultanı Hoş Geldin'', ''La İlahe İllallah'', ''Oruç Tut, Sıhhat Bul'', ''Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan'', ''Namaz Dinin Direğidir'', ''Kadir Gecesi Bin Aydan Hayırlıdır'', ''Kandiliniz Mübarek Olsun'', ''On Bir Ayın Sultanı'', ''Nefsinin Esiri Olma'', ''Yalnız Allah'a Kulluk Et, Adil Ol'' yazılı mahyalar asılacak.
-SOHBET TOPLANTILARI-
İrfan Üstündağ, her ilçenin merkez camisinde haftada bir kez kadınlara ve erkeklere özel, ayrı ayrı sohbet toplantıları yapılacağını belirtti.
Ramazan ayına özel vaaz ve irşat programları hazırlandığını da anlatan Üstündağ, bu programlarda müftülük görevlilerine ek olarak İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve imam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenlerine de yer verildiğini kaydetti.
Üstündağ, müftülüklere gelen yazılı ve sözlü soruları cevaplandırmak için fetva görevlilerinin sayılarının artırıldığını ifade ederek, ayrıca köylere yönelik erkek ve kadın ekiplerin katılacağı vaaz-irşat programlarının hazırlandığını söyledi.
Görme engellilere Kiril alfabesi ile işitme engellilere de işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğretildiğini anımsatan Üstündağ, ramazan ayı boyunca pazar günleri öğle namazlarından sonra Zeytinburnu'daki Demirciler Sitesi Camisi'nde işitme engelliler için işaret diliyle vaaz programı düzenlediklerini bildirdi.
Üstündağ, işitme engelli vatandaşlara işaret diliyle dini anlatmak için 40 din görevlisine kurs verileceğini, Büyükşehir Belediyesi ile bunun altyapısını oluşturduklarını kaydetti.
İrfan Üstündağ, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla özel programlar yapılacağını, şehit ve gazi yakınlarının ziyaret edileceğini de vurguladı.
-TERAVİH NAMAZI VAKTİNDE KILINACAK-
İstanbul Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ, bu yıl teravih namazının vaktinde kılınacağını ve ilk teravih namazının 20 Ağustos perşembe akşamı saat 21.34'te başlayacağını bildirdi. Üstündağ, İstanbul'da ilk iftarın 21 Ağustos cuma günü saat 20.04'te yapılacağını anımsattı.
Ramazanda zekatta nisap miktarının 80,18 gram altın veya karşılığı para olduğunu hatırlatan Üstündağ, fitrelerin ise en az 6,50 TL olduğunu söyledi.
Üstündağ, bayram namazının 20 Eylül pazar günü saat 07.30'da kılınacağını dile getirerek, bayram namazının Çekmeköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe ve Tuzla'da 1 dakika önce, Şile'de 2 dakika önce, Arnavutköy, Beylikdüzü, Esenyurt, Küçükçekmece, Sultangazi'de bir dakika sonra, Büyükçekmece ve Çatalca'da 2 dakika sonra, Silivri'de 3 dakika sonra kılınacağını belirtti.
Camileri halı, bahçe, şadırvan, tuvalet ve minare temizliklerinin yapıldığını, elektrik, ses ve ışık donanımlarının elden geçirildiğini ve eksikliklerin tamamlandığını dile getiren Üstündağ, camilerin güvenliği ile ilgili de tedbirler aldıklarını bildirdi.