İstanbul camilerinde çift ezan rekabeti
Zira çift ezan geleneği İstanbul'da Sultanahmet ile Firuzağa, Nuruosmaniye ile Gazi Atikali Paşa ve Mahmutpaşa, Üsküdar Mihrimah Sultan ile Valide Sultan arasında birbiriyle yarışırcasına yapılıyor. Müezzinlerin en güzel ses ve makamlarla süsledikleri bu ezana kulağınızı ve kalbinizi açmamanız mümkün değil. Yıllardır bu camilerde sürdürülen gelenek maalesef pek fazla yaygın değil. Ancak yeni yapılan Başakşehir Ahmet Yesevi Camii ve Müderris Hilmi Camii çift ezan geleneğine uyan camilerden.
Çift ezan, Fatih'in vasiyeti...
Çift ezan okuma geleneğinin Fatih Sultan Mehmet'in bir vasiyeti olduğunu belirten 'Ezan' kitabının yazarı Ahmet Çağlayan, Fatih'in çift minaresi bulunan bütün Selatin camilerinde yakın tarihe kadar çifte ezan okunmasını vasiyet ettiğini ve bu geleneğin zaman içinde aksadığını aktarıyor. Anadolu'da yaygın olan merkezi ezan sistemine de karşı çıkan Çağlayan, "Tek tip ezan, tek tip vaaz ve hutbe fecaati Müslümanları üzmekten başka bir işe yaramaz." diyerek, merkezi ezanın Mısır'da Ezher alimlerince reddedildiğini ve Suriye'de de uygulamadan kalktığını belirtiyor.
Eğer öğle yada ikindi vakitlerinde yolunuz Üsküdar'dan geçiyorsa mutlaka rast, uşşak ya da hicaz makamında karşılıklı okunan çift ezan sizi büyüleyecektir.
Sultanahmet Camii-Firuzağa Camii (Öğle, ikindi ve yatsı vakti)
Nuruosmaniye Camii-Gazi Atikali Paşa Camii-Mahmutpaşa Camii (Öğle ve ikindi vakti)
Üsküdar Mihrimah Sultan Camii-Valide Sultan Camii (Öğle ve ikindi vakti)
Fatih Camii (Kendi içinde çift ezan okunuyor, öğle vakti)
Başakşehir 2. Etap Ahmet Yesevi Camii-Müderris Hilmi Camii (Öğle ve yatsı)