"Tarih ve Kültür Şehri" Üsküdar'da gerçekleştirilen kültürel faaliyetler çerçevesinde düzenlenen, 3 Ekim akşamına kadar sürecek olan ve 118 fotoğraf ve belgenin bulunduğu "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kudüs" sergisi Yeni Camii ( Gülnuş Valide Sultan Camii ) bahçesinde açıldı.
Filistin Vakıflar Bakanlığına bağlı İslam Araştırma Enstitüsü ve Üsküdar Belediyesi'nin işbirliği ile düzenlenen "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kudüs" konulu fotoğraf sergisinin açılışına; Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Filistin Vakıf Bakanlığı Müsteşarı Husam Abu Alrob, Filistin İstanbul Konsolosu Abdel Kerim Alkhatip, Osmanlı Arşivleri Genel Müdürü Mustafa Budak, Filistin Kültürünü Canlandırma Müessesesi Müdiresi Lübna Süleyman, Mazlumder İstanbul Şube Başkan Yardımcısı Elif Uzun, tarihçi ve araştırmacı Turgut Koç, Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcıları ile Belediye Meclis Üyeleri, Üsküdar 2. Dönem Belediye Başkanı Niyazi Yurtseven ile siyasi parti temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri, muhtarlar, araştırmacı yazar ve tarihçiler katıldı.
Açılışta bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, açıkhava müzesi konumundaki Üsküdar'ın eserlerini korumak ve geliştirmek adına çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmalar kapsamında yapılan harcamaların yüzde 80'ini İl Özel İdaresinin, yüzde 20'si ile KDV tutarlarının ise Üsküdar Belediyesi tarafından yapıldığını belirterek restorasyonlar için harcanılan paraları bütçe yetersizliğinden dolayı karşılamakta zorlandıklarını ifade etti. Yavuz Sultan Selim'in Kudüs'ü fethettiği dönemde orada sürekli yatırımlar gerçekleştirdiğini, halkın mutluluk ve refahı için tüm çalışmaları yaptıklarını söyleyen Mustafa Kara, o dönemden bugüne kadar geçen 600 yıllık süreçte yapılanların herkes tarafından bilindiğini, açılan serginin de Kudüs ve çevresinde yapılanların küçük bir bölümünü yansıttığını anlattı. Mustafa Kara ayrıca, Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olduğunu ifade ederek Osmanlı ve Türk tarihinde ayrı bir önemi olduğunu söyledi. "Tarih ve Kültür Kenti Üsküdar" kavramının altını doldurmak için Sivil Toplum Örgütleri, Üniversiteler ve konusunda uzman kişilerle çalıştıklarının altını çizen Mustafa Kara, "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kudüs" konulu sergiye verdikleri destekten dolayı Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü ile serginin düzenlenmesinde emeği bulunan tüm yetkililere teşekkür etti.
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'nın ardından birer konuşma yapan Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük, Filistin İstanbul Konsolosu Abdel Kerim Alkhatip ve Osmanlı Arşivleri Genel Müdürü Mustafa Budak ise serginin anlam ve önemini anlatan konuşmalar gerçekleştirdiler. Konuşmacılar ayrıca Filistin ile Kudüs'ün önemine işaret ederek ortadoğuda kalıcı barışın sağlanması için Filistin sorununa çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdiler.
Kürsüye son olarak çıkan Filistin Vakıf Bakanlığı Müsteşarı Husam Abu Alrob ise yaptığı duygu yüklü konuşma ile açılış alanında bulunanları gözyaşına boğdu. Husam Abu Alrob, semavi dinlerin kesiştiği kutsal topraklardan geldiklerini, acı içinde yaşayan Filistin halkından Türk halkına selam ve sevgilerini getirdiğini söyleyerek başladığı konuşmasında Kudüs'ün 2009 Yılı Arap Kültür Başkenti seçilmesi nedeniyle böyle bir etkinliğe imza attıklarını söyledi. Husam Abu Alrob sergide, 400 yıl boyunca Osmanlı gölgesinde yaşayan Filistin'den bazı karelerin bulunduğunu ifade ederek bu karelerin sergilenmesinde kendilerine tüm kolaylığı sağlayan ve destek olan Üsküdar Belediyesi ile Belediye Başkanı Mustafa Kara'ya teşekkürlerini iletti. Kudüs ile Harem-i Şerif'i ve o bölgeleri hayatları pahasına muhafaza eden Osmanlıların fotoğraflarının bulunduğu serginin önemine değinen Abu Alrob, Osmanlıların idari, sağlık, kültürel ve ekonomik anlamda Kudüs ve çevresine büyük hizmetler getirdiğini ifade etti. "Kudüs bugün İsrail'in işgali altında büyük acılar çekmektedir" diyen Filistin Vakıf Bakanlığı Müsteşarı, Osmanlıların Kudüs'e kazandırdığı sosyal ve kültürel tüm değerlerin İsrail tarafından yok edildiğinin altını çizdi. Filistin toplumunun tüm benliği ile kutsal toprakları savunmaya devam edeceğini söyleyen Abu Alrob, Türk ve Filistin halklarının ortak tarihi olduğunu, bu serginin de işte bu ortak tarihe şahitlik ettiğini ifade etti. Kudüs'den Üsküdar ve İstanbul'a, Filistin'den de Türkiye'ye tüm kalpleriyle teşekkürlerini ileten Abo Alrob, çektikleri tüm acıları kendi acılarıymış gibi gören ve yaşayan Türk halkına minnettar olduklarını, kendileri için Türk bayrağının Filistin bayrağı kadar, Türk halkının da Filistin halkı kadar değer taşıdığını söyleyerek sözlerini noktaladı. Husam Abu Alrob'un konuşması sergi alanını dolduran yüzlerce davetliye büyük bir duygu seli yaşattı.
Konuşmaların ardından "Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kudüs" sergisi Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Filistin'in İstanbul Konsolosu Abdel Kerim Alkhatip, Filistin Vakıf Bakanlığı Müsteşarı Husam Abu Alrob, Üsküdar Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Osmanlı Arşivleri Genel Müdürü Mustafa Budak ve AK Parti Üsküdar İlçe Teşkilat Başkanı Zekeriya Erdim tarafından açıldı.
Bu arada sergi öncesi Filistin'den gelen heyet Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'ya makamında bir teşekkür ziyaretinde bulundu. Ziyaret esnasında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar'ın harem toprağı olması itibariyle kendileri için kutsal olduğunu, Üsküdar'ın Anadolu'ya açılan bir kapı olması nedeniyle kendileri için kutsal bir değer taşıdığını ifade etti. Filistin'den gelen misafirler ise kendilerine gösterilen ilgi ve misafirperverlikten dolayı Belediye Başkanı Mustafa Kara'ya teşekkür ettiler. Daha sonra Mustafa Kara ve Filistin heyeti birbirlerine çeşitli hediyeler verdiler.
FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN