Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan, Marmaray'ın Cumhuriyet'in 90'ıncı yıldönümü olan 29 Ekim 2013'te hizmete açılacağını söyledi.
Arslan, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde düzenlenen ''Kent Arkeolojisi ve Ulaştırma Projeleri, Marmaray ve Metro Kazılarının Katkıları'' seminerine katıldı. Seminer sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, arkeolojik kazıların Üsküdar ve Kazlıçeşme'de bittiğini belirterek şunları söyledi:
''Sadece Yenikapı ve Sirkeci'de kazılar devam ediyor. Yenikapı'daki kazılar 2009'un ortası itibariyle bizim makinalı kazılar yapmamıza izin verir duruma geldi. Dolayısıyla biz orada tünel delmeye başladık ve şu an 500 metre ilerlemiş durumdayız. Yenikapı'da devam eden diğer kazıların projeyi etkiler mahiyeti yok. Sirkeci'deki kazıların da bu sene içerisinde bitirilmesi. Ancak ne tür bulgular çıkabilir onu şimdiden kestirme şansımız yok. Arkeologlar denetiminde kazılar yapılıyor. Kurulların kararı doğrultusunda o bulguları kaldırıyoruz. Umarız ki projeyi olumsuz boyutta etkileyecek bir şey çıkmaz. Şimdilik öyle bir şey beklemiyoruz.''
90'INCI YILDA HİZMETE GİRECEK
Hedeflerinin şu an Yenikapı'da başlattıkları ve yaklaşık 500 metre ilerleyen tünelleri 2011'in başında denizin altındaki tüplerle birleştirmek olduğunu belirten DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, ''Zaten Üsküdar tarafı birleşmek üzere. Yenikapı'dan Üsküdar'a kesintisiz gidilebilir hale gelecek. Ondan sonra elektromekanik ve sinyal işleri var. Tüm bu işlemlerin sonunda testler yapılacak. Son olarak da 29 Ekim 2013'te Cumhuriyet'in 90'ıncı kuruluş yıldönümünde Marmaray'ı insanların kullanımına sunmak öngörü ve hedefimiz var'' dedi.
YENİ BİR MÜZE TALEBİ VAR
Yenikapı ve Sirkeci'deki kazılarda çıkan eserlerin müze müdürlüğü denetiminde birçoğunun müzeye kaldırılıp sergilendiğini belirten Ahmet Arslan, ''Proje bittikten sonra bu eserlerin bir bölümü istasyonlarda sergilenecek. Sergilenemeyenler ise Arkeoloji Müze'sine konulacak. Bunun yanında yeni bir müze binası yapma talebi var. O da yapılırsa daha rahat bir ortamda sergilenme imkanı bulunacak'' diye konuştu.
TAŞERONLARIN ÜCRET POLİTİKASINA KARIŞMIYORUZ
DLH Genel Müdürü Ahmet Arslan, ''işçilerin eylemi ile ilgili olarak'' da tamamen müze müdürlüğünün talebi doğrultusunda alt taşeron şirketinde yevmiyeli çalışan işçiler olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Onların ücretlerine bizim müdahale etme şansımız yok. Yılbaşı itibariyle 20 arkadaş 'biz bu ücretleri beğenmiyoruz, bu ücretlere çalışmayız' demişler dolayısıyla çalışmaları bitirilmiş. Bunların 6'sı tekrar aynı ücretle çalışmaya başlamış. 14 arkadaş ise 'biz bu ücretle çalışmayız, ücretimizi artırsınlar'' diyorlar. Güzel bir talep de... Benzer ücretlerle benzer işleri yapan binlerce hatta Türkiye'de inşaat işlerinde çalışan yüzbinlerce vasıfsız inşaat işçisi var. Yani 14 arkadaşın ücretini artırmak gibi bir lüksümüz yok. O zaman yüz binlerce kişinin ücretini artırmanız lazım. Halbuki bu ülkede askari ücret, diye bir tanımlama var. Onun altında kimse işçi çalıştıramaz ama onun üstünde tamamen arz talep dengesiyle oluşuyor. Ben alt taşerona 100 kişi 150 kişi getir diyorum. Ama ona şu kadar ücret vereceksin diyebilme şansım yok. Bizim yapabileceğimiz iş emniyetine yönelik talepleri takip ediyoruz. Orda bir sıkıntı varsa ona müdahale ederiz. Ücrete müdahale etme şansımız yok.
Hürriyet