Osmanlıda Kadın Çeyizleri...Üsküdar Belediyesi, Selçuklularda başlayan, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde de özellikle Anadolu'da süregelen çeyiz geleneğini, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenleyeceği bir sergi ile görsel bir şölen halinde tüm İstanbullulara sunacak.
Tarihten günümüze önemini sürdüren çeyiz olgusu kapsamında; ''Osmanlı Kadın Çeyizleri'' adını taşıyan sergi, Osmanlı dönemi Anadolu kadınının çeyiz geleneğini gözler önüne serecek. Sergide; altın ve gümüş işlemeli tarihi örtüler, yemeniler, mendiller, peşkirler ve daha bir çok farklı özellikte çeyizler yer alacak. Özel koleksiyonlardan özenle derlenen bu sergi artık kaybolmuş bir geleneği gözler önüne serecek. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Altunizade Kültür Merkezi'nde saat 12.30 da açılacak olan sergide özellikle suzeni işlemelerle Osmanlı dönemi Üsküdar, Selanik ve Hereke dokumaları dikkatleri üzerinde toplayacak. Sergi, 5 gün boyunca çeyiz meraklıları tarafından gezilebilir.
Selçukludan günümüze çeyiz geleneği...Selçuklularda çeyiz eşyası içinde el işlemeleri, özellikle nakış, dantel gibi şeyler başta gelir, mutfak eşyası olarak bakır kap kaçak çok tutulurdu. Her gelinin, şahsî eşyasını sakladığı bir çeyiz sandığı vardı. Çeyizlik halının bir yerinde dokuyanın bir tutam saçının, birkaç nazar boncuğunun veya değerli bir elbiseden kesilmiş bir parça kumaşın bulunması âdetti. Osmanlılar döneminde de bu gelenek küçük bazı farklarla sürerken, Anadolu'nun birçok yöresinde seyirlik için çeyiz eşyasının sergilenmesi âdeti bugün hâlâ uygulanıyor.
''Çeyiz yazma'' denilen bu adete gore gelin odasında sergilenen eşya düğün süresince geziliyordu. Çeyiz, aynı zamanda kız ailesinin ekonomik durumunun bir göstergesiydi.
Üsküdar 34
Bu haber 739 defa okunmustur.