İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, Marmaray Projesi kapsamında yapılacak olan yeni bir boğaz köprüsüne raylı sistemle ilgili uygulamaların gerçekleştirilebileceğini belirtti.
Baraçlı, Çemberlitaş'taki Birlik Vakfı Genel Merkezi'nde yaptığı ''Osmanlı'dan Günümüze Toplu Taşıma'' başlıklı konuşmada, İstanbul'da ulaşımın tarihini anlatarak, 18. yüzyılda ulaşımın atlı araba ve kayıklarla sağlandığını, 1869 yılında Dersaadet Tramvay Şirketi'nin kurulması ile İETT'nin İstanbul yolculuğunun başladığını dile getirdi.
Tünel'in 1875 yılında işletmeye açıldığını anımsatan Baraçlı, Londra'dan sonra dünyanın ikinci en eski metrosunun tünel olduğunun altını çizerek, Elektrikli Tramvay işletmeciliğine ise 1914 yılında geçildiğini anlattı.
Baraçlı, İETT'nin toplam 9 bin 299 personeli, 9 garajı, 5 adet park garajı, 2 bin 818 adet aracı bulunduğunu, ayrıca 2 bin 59 adet özel halk otobüsünün yönetim, yürütüm ve denetimini yaptıklarını ifade ederek, ''Toplam 4 bin 877 otobüs ile 515 hatta günde 26 bin sefer ile yaklaşık 3 milyon yolcu taşıyoruz. Açık ve kapalı durak sayısı toplam 9 bin 979'dur'' diye konuştu.
Hayri Baraçlı, metrobüslerin devreye girmesiyle ulaşımda pek çok kazanç sağlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
''18 adet hat iptal edildi, 11 adet hat da kısaltıldı. Akaryakıtta toplamda 242 ton tasarruf edildi. 80 bin araç trafikten, günlük 623 ton karbondioksit havadan eksildi. Seyahat süresinden kazançlarda ise, yolcu başına günlük 52 dakika yıllık 316 saat zaman kazanıldı.''
Baraçlı, yakında uygulamaya geçilecek olan ''Akyolbil'' ile otobüs filosu takipleri, yolcu hareketleri ile durak-hat-sefer yoğunluklarını izleme gibi kazançlar sağlanacağını, ''İstanbulkart'' ile de yolculara büyük kullanım kolaylığı sunulacağını kaydetti.
Otogar-Bağcılar-Olimpiyatköy-İkitelli hafif metro sisteminin hat çalışmalarının yüzde 80'inin tamamlandığını bildiren Baraçlı, ''İSTOÇ, İkitelli, Başak konutları ve Halkalı istasyonlarının kaba işleri ve ray döşeme çalışmaları tamamlanmış, elektro mekanik çalışmaları bitme aşamasına geldi. Esenler ve Kirazlı istasyonu ise tamamlandı. Bu sene sonuna doğru deneme çalışmalarına başlanacak'' şeklinde konuştu.
Baraçlı, bir dinleyicinin ''Yapılacak üçüncü bir köprüye raylı sistem düşünülüp düşünülmediği'' şeklindeki bir sorusunu, ''Bana bununla ilgili çalışmalar olduğunu söylediler. Mevcut köprünün ilave hatlarla bu raylı sistemi kaldırması mümkün değil gibi gözüküyor. Marmaray Projesi kapsamında yapılacak olan yeni bir boğaz köprüsüne raylı sistemle ilgili uygulamalar gerçekleştirilebilir'' diye yanıtladı.
Baraçlı, bir dinleyicinin ''Yaşlılar ve engelli vatandaşlar, toplu taşıma araçlarına binemiyor'' şeklindeki sözleri üzerine de ''Tüm araçlarımızı 2012 yılına doğru alçak tabana geçirme çalışmalarımızı yapmamız gerekiyor. Bunların hizmet kalitesini artırmayla ilgili denetimlerimiz devam ediyor'' dedi.
''Metrobüs hattı Beylikdüzü ve Büyükçekmece'ye ulaşacak mı?'' sorusuna da Baraçlı, hattın bu yerlere de gitmesi gerektiğini ancak, İstanbul gibi 24 saat trafiğin olduğu bir yerde bu tür projeleri yaparken daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Hayri Baraçlı, toplu taşımada durak ya da mesafe esas alınarak mesafeli ücretlendirmeye geçileceğini de söyledi.
Akşam