23 Mart'da Kuleli Mahallesinde Otistik Çocuklar eğitim merkezinin açılışı yapıldı. Okulun yeniden yapılışını sağlayan bağışçı Sakine Kalyon un ve Üsküdar Kaymakamı İzzettin Küçük'ün, Üsküdar Belediyesi Başkan yardımcılarından Ali Rıza Şenbabaoğlu'nun Togem in başkanı Saadet Gülbaran'ın ve Mahalle Muhtarı Kenan Birinci ile Can Cumurcu'nun ve mahalle sakinlerinin öğrenci velilerinin Katıldığı törenle kurdele kesilerek resmi açılışı yapıldı. Okulun yenilenmesini sağlayan Sakine Kalyon a böyle bir tesise emek verdiği ve yenilenmesini sağladığı için tüm katılımcılar teşekkür etti. Kurdele kesimi sonrası sınıflara ziyaret yapan katılımcılar öğretmenlerden bilgiler aldılar. İki çocuğa bir eğitmenin düştüğü okul bu konularda eksiklik hissedilen bir konuya el atılmasının ve böyle bir tesisin ne kadar gerekli olduğunu da bizlere hatırlatmış oldu. Okul Müdüründen aldığımız bilgileri siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedik:
Otizm Hakkında...
İlk olarak 1942 yılında Leo Kanner tarafından tanımlanan otizm, doğuştan gelen ve belirtileri yaşamın ilk üç yılında kendini gösteren bir gelişimsel yetersizlik ve nörolojik bozukluktur. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de ne kadar çocuğun otizmden etkilendiği bilinmemektedir. Ancak, son yıllarda gelişmiş ülkelerden yürütülen kapsamlı yaygınlık çalışmaları, her 150 çocuktan birinin otizmden etkilendiğini göstermektedir. Bu orana göre otizm çocuklarda rastlanan en yaygın nörolojik bozukluktur. Otizmin genetik olduğu yönünde güçlü bulgular vardır; ancak, otizmden sorumlu olan genler henüz netleştirilememiştir. Ayrıca, genetiğin yanı sıra bazı çevresel tetikleyicilerden de kuşkulanılmaktadır. Otizm 3 alanda yetersizlik göstermektedir. (a) sosyal etkileşim (b) dil ve iletişim, (c) ilgi ve davranışlar. Sosyal etkileşim sorunları; göz kontağı kuramamak, arkadaşlık ilişkileri geliştirememek gibi pek çok sosyal yaşam alanını kapsamaktadır. Dil ve iletişim sorunları; hiç konuşamamak, sıra dışı konuşma ekolali gibi davranışları içermekte. İlği ve davranış alanındaki takıntılar ise; oturduğu masada öne arkaya doğru sallanma, el çırpmaları ve el sallamaları, bazı rutinlere aşırı bağlılıklardan oluşmaktadır.
Okulumuz Taylan Doğuer OÇEM 2 yıldan beri otistik çocuklara hizmet vermektedir. Okula 6-15 yaş arası çocuklar devam etmektedir. Okulumuzun amacı otistik çocukları performansları doğrultusunda günlük yaşam becerilerini ve sosyal yaşam becerilerini geliştirerek toplumsal yaşama hazırlamaktır. Ayrıca otizmin de en önemli belirtilerinden olan iletişim becerilerini geliştirerek onları günlük yaşamını idame ettirecek iletişim becerileri eğitimi verilmektedir. Bunların yanı sıra müzik, Resim İş beden eğitimi ve akademik beceri dersleri verilmektedir. Okulumuzda 7 sınıf bulunmaktadır. Sınıflarda 4 öğrenci 2 öğretmen bulunmaktadır. Yani 2 öğrenciye 1 öğretmen düşmektedir. Şuan okulumuzda 22 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır. Bunlardan 18 tanesi düzenli olarak okula devam etmektedir.
Üsküdar 34 - Yalçın Soysevinç Özel Haber