Boğazın amansız iklimine 430 yıldır meydan okuyan kimi zaman serin, kimi,zaman ılık, kimi zaman kızgın dalgaların duvarlarını dövdüğü Tarihin en güzel şahidi Boğazın incisi...
İstanbulun makus talihli Camisi Şemsi Ahmet Paşa Camii uzun bir emek ve tamirat sürecinden kısa süre sonra ibadete açılacak.
Üsküdar'lı hayırsever işadamı Yusuf Yılmaz tarafından bir buçuk trilyonu aşan masrafı karşılanan ve bütün ayrıntıları dahil olmak üzere, işçiliği de kendisine ait olan çalışmanın sonuna uzun bir emek dönemi sonrası nihayet gelindi. On güne kadar ibadete açılacak olan camii makus talihinede son verdi.Kimi zaman denizin azizliği temel kayması,kimi zaman deprem,kimi zaman yangın,soygun derken İstanbul'un tarihi şaheserlerinden ve Mimar Sinan'ında son eseri olan yine Şemsi Ahmet Paşa tarafından konuşlanmasını bizzat istediği yer itibariyle hava sirkülasyonu nedeniyle kuşların konamadığı ve yine şaka sever Şemsi Ahmet Paşa'nında şakaları ve yöre halkınında Paşanın şakalarını kabulü ile adı Kuşkonmaz olarakta bilinen camii bir zamanlar tabanın denize kayması ile kubbesinde ve minaresinde çatlaklar meydana gelmiş denizin kıyı dolumları ile kayması durdurulmuş ancak minare şerife üzerinden yıkılma noktasına gelmişti.
1940 lı yıllarda minaresi yıkılan camii bir yangın ve birde soygun geçirmiş.
Camiye ait ahşap aksamların önemli bir bölümü ceviz ve antik değerde Camii cümle kapısından cami ayakkabılığına kadar bütün ahşap aksam antik değere sahip ve bu gün itibariyle hepsi orijinal halinde tamiri ve bakımı yapılmış uzun yıllara meydan okuyacak hale getirimiş durumdadır.
Camii duvarlarını oluşturan sarı kesme taşlar ara dolumları yapılarak tek tek parlatma işlemi ile yenisini aratmayacak durumdadır. Camii güvenliği için yapılan iç ve çevre güvenlik kamerası duvarların üzerinden kablo geçmeden monte edilerek camii güvenliği sağlanmıştır.
Camiinin çevre peysajı da yapılarak ibadetle beraber turizm odaklı olması nedeni ilede cazip hale gelen Şemsi Ahmet Paşa Camii Üsküdar'ın sembolüdür.
Caminin deniz kıyısında bulunan merhum Şemsi Ahmet Paşanın türbesinin olduğu sanduka odasıda elden geçirilerek müminlerin ziyaretine hazır hale getirilmiştir.
Camiinin içi ise tabandan ısıtma yapılarak eski soba sistemine son verilmiş. Modern ısıma ile cami orjinaliteside muhafaza edilmiştir.
Camii alt aydınlatmalardaki pencere ahşap çerçeveleride bakım gören camii güzelliklerinden.
Camii içindeki camii ile yaşıt saat sandığı elden geçirilmiş ancak, saati imam tarafından başka yerlere verildiği için içine konulamamış büyük bir eksik ve hayır sever iş adamı Yusuf Yılmaz beyin en büyük üzüntüsü durumundadır.
Camii içindeki hat sanatlı levhaların bir kısmı asırlardır camiinin her onarımında duvar sıvası altında kaldığı için kaybolmuş iken Yusuf Yılmaz bey tarafından tekrar ortaya çıkarılmış kurşun levhalar tekrar elden geçirilmiş ve yerine aslına uygun monte edilmiştir.
Camii vitrayları camii güzelliğini sergileyen en önemli aksesuar olması nedeni ile ayrı bir ihtimamla elden geçirilmiş ve bu günki estetik görünümüne sahip hale getirilmiştir.
Yine Yusuf beyin kızı tarafından antika bir çerçeve içinde bir hat sanatlı çerçeve camiye hediye edilmiştir.
Camii eski avizesi elden geçirilmiş ve modern ama orijinal hali korunarak hizmet verecek hale getirilmiştir.
Camii minberide bakımda nasibini alan bir konumdadır.
Camii kubbesi iç tavan alanı aslına uygun halde elden geçirilmiş ve herkesin dikkatini çekecek estetikte aslı korunarak ortaya çıkarılmıştır.
Minare şerefeden itibaren sökülerek çatlak kısımlar tamir görmüş aslına uygun yeni alemi ile minare eski şaşalı günlerine kavuşturulmuştur.
Uzun yıllar gerek duvar temizliği gerek çevre derken taban ısıtmalarından duvar parlatmalarına kadar Camii silbaştan yine yeniden müminlere ibadet, Turistlere ziyaret edilecek hale gelmiş. Eseri bırakandan yaşatana, İmarı yapan Mimar Sinan'dan, yaptıran Muhterem Şemsi Ahmet Paşaya bakımını üstenen adını tarihi süreçte bilmediğimiz diğer şasiyetlerden Yusuf Yılmaz'a milletimiz adına teşekkür ve minnetlerimizle duacıyız.
Ben resim çekerken ve ufak notlar alırken objektifimden mümkün mertebe kaçmaya çalışan saygıdeğer büyüğüm Yusuf Yılmaz abim çok ricama rağmen tek bir poz vermiş ancak yayınlayacağımı bilmemektedir. Ama bu hizmetleri verenleri insanlarımızın mutlaka tanıması lazım diye düşünmekteyim. Mütevazi yaşamıyla sıradan bir hayatı olan Yusuf abi asrın ?Somuncu Babası? gibi Allah için sohbet ve muhabbetleri ilede Camii hayratcısı Şemsi Ahmet Paşa şakaseverliğinde, kendi işindede Mimar Sinanın talebesi gibi bir muhterem ve muhteşem insandır. Bana bu fırsat tanıdığı için kendisine şükran borçluyum.
Erhan ÖZTUNÇ/Yeniçağ