Toplu taşımada ucuzluk için ''Doğal Gaz''

İETT, toplu taşımada kullanılan otobüslerin doğalgaza dönüşümü için Güney Koreli şirketle anlaşma imzaladı...

Toplu taşımada ucuzluk için ''Doğal Gaz''
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
İETT, toplu taşımada kullanılan otobüslerin doğalgaza dönüşümü için Güney Koreli şirketle anlaşma imzaladı... Uygulama başarılı olursa yeni otobüsler doğalgazlı olacak ve fiyatlar da ucuzlayacak...

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri(İETT), toplu taşımada kullanılan otobüslerin doğalgaza dönüşümü için Güney Koreli CEV şirketi ile iyi niyet anlaşması imzaladı.

İETT Genel Müdürü Baraçlı, deneme sürecinde başarılı olunması halinde İETT'nin diğer otobüslerinde de doğalgaza geçileceğini, buradan elde edilen tasarruf ile bilet fiyatlarını ucuzlatabileceklerini açıkladı. Baraçlı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun(DEİK) organizasyonu ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güney Kore'ye düzenlediği resmi geziye katıldı. DEİK'ten yapılan açıklamada Baraçlı, imzalanan anlaşmanın ilk etapta 400 otobüsün doğalgaza dönüşümünü kapsadığını açıkladı.

Doğalgazla çalışan otobüslerin mazotlulara göre yaklaşık yüzde 40 daha az maliyetli olacağını söyleyen Baraçlı, deneme sürecinde başarılı olunması halinde İETT'nin diğer otobüslerinin de doğalgaza geçeceğini, buradan elde edilen tasarrufla bilet fiyatlarını da ucuzlatabileceklerini açıkladı. Açıklamada, CEV şirketinin ise mazotla çalışan otobüslere göre tasarruf oranını yüzde 60 olarak öngördüğü bildirildi.

BAŞARILI OLURSA YENİ OTOBÜSLER DOĞALGAZLI OLACAK

İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, filoda bulunan yaşlı otobüslerin yenilenmesi gerektiğini, doğalgaz kullanımında başarılı olunması halinde yeni alınacak araçların doğalgazlı olacağını ifade etti. Baraçlı, bu alımlarda Türk firmaları tercih etmek istediklerini söyledi. Otobüslerde doğalgaz kullanımının egzoz gazını azaltarak çevreye de olumlu katkısı olacağına dikkat çeken Baraçlı, metrobüsler sayesinde günlük karbon emisyonunun 623 ton azaldığını hatırlattı.

DEİK'in açıklamasına göre, otobüslerin mazottan doğalgaza dönüşümü için İETT herhangi bir masraf yapmayacak. Toplam maliyet, 14 taksite bölünürken, elde edilen tasarrufun belli bir yüzdesi şirkete ödenecek. İETT'nin halen toplam 2 bin 830 aracı bulunduğu, Anonim şirket olarak görüldüğü için akaryakıt kullanımında ÖTV'de ödediği, İETT'nin aylık akaryakıt giderinin 20 milyon TL'yi geçtiği ve 5 bin 500 şoförün kurumda çalıştığı belirtildi. Bir şoförün ortalama toplam maliyetinin 4 bin 500 TL olduğu belirtilen açıklamada, şirketin yıllık zararının 100 milyon TL olduğu bildirildi.

45 YILLIK MÜTEAHHİT TÜRKİYE'NİN ÇÖPÜNE TALİP

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güney Kore'ye düzenlediği resmi geziye katılan Yapı Merkezi Murahhas Azası Başar Arıoğlu ise Türkiye'deki Büyükşehir belediyelerinin atık yönetimini yapmaya talip olmayı düşündüklerini söyledi. Güney Kore'de atık yönetimi alanında dünyanın en iyi teknolojilerinden birini üreten MECEN IPC adlı firma ile görüştüklerini belirten Arıoğlu, Koreli firmaların bu alanda hem iyi teknoloji ürettiklerini; hem de ucuz olduklarını kaydetti.

SEUL BELEDİYESİ ÇÖPTEN 60 MEGAVAT ENERJİ ÜRETİYOR

Müteahhitlik sektöründe nakit akışında yaşadıkları düzensizliğin kendilerini farklı arayışa yönelttiğini ifade eden Arıoğlu, Türkiye'de bazı belediyelerin çöpten enerji ürettiğini, ancak bu belediyelerin de Güney Kore'deki teknolojiyi kullanmaları halinde çok daha verimli sonuçlar alacaklarını belirtti. Arıoğlu, Güney Koreli firmaların kullandığı teknoloji ile normal koşullarda 10 yılda dolan atık sahalarının 60-80 yıl kullanılabileceğini kaydetti. Çöpten enerji üretimi için Türkiye'deki belediyelerin eğitilmesi gerektiğine dikkat çeken Yapı Merkezi Murahhas Azası Arıoğlu, yüksek teknolojili atık yönetimi için Türkiye'deki belediyelerin birçoğunun masraf altına girmeyeceğini; bazı belediyelerin ise çöp için harcadığı masrafı düşürebileceğini söyledi. Arıoğlu, Seul belediyesinin çöpten saniyede 60 megawattlık enerji ürettiğini sözlerine ekledi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İMZALANMASINI BEKLİYORUZ

DEİK Türk-Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar ise, kısa sürede Türkiye ile Güney Kore arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmaması halinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yönelik ihracatının darbe alacağını söyledi. Ali Kibar, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin nisan ayında başladığını hatırlattı ve sonbaharda Güney Kore'de yapılacak G-20 toplantıları sırasında bu anlaşmanın imzalanmasının beklendiğini kaydetti.

Kibar, Güney Kore'nin, bu anlaşma ile Avrupa Birliği'ne ihraç ettiği otomotiv, demir-çelik, beyaz eşya gibi ürünlerde gümrük vergisini sıfırladığı, Türkiye'nin Kore'den ithal edip üzerine katma değer koyarak ihraç ettiği ürünlerin bu nedenle yüzde 8-10 daha pahalı hale geldiğini söyledi.


Haber 7



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

İstanbul

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.05 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir