Japon kültürü ve müziği tanıtım gecesi Bağlarbaşı kültür merkezinde düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.
Aynı zamanda bu yılın ''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'' olması da geceye ayrı bir güzellik kattı. Gecenin organizasyonu Japonya Başkonsolosluğu tarafından yapıldı. Organizasyonun başlangıcı Japonya ile Türkiye arasında bir dostluk köprüsü kuran Üsküdar Belediyesi ve Shibuya Belediyesi'nin kardeş belediyeler olmasına kadar uzanmaktadır. Geçen yıl Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve beraberindeki bir Üsküdar Belediye Meclis Üyeleri heyeti ile kardeş belediyeyi ziyaret de etmişlerdi.
''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'' Üsküdar'da geleneksel Japon müziği ile kutlandı...
Kültürel işbirliği kapsamında Tokyo'nun Shibuya Belediyesi'nden gelen ve 23 Ağustos Pazartesi günü Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'yı makamında ziyaret eden Japon heyeti, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde Japon kültüründe önemli bir yere sahip olan geleneksel Japon dansı ve müzik ziyafeti sundu.
2010 yılının Türkiye'de Japonya Yılı olarak kutlanması nedeniyle ayrı bir önem taşıyan geceye Japonya'nın İstanbul Konsolosu Katsuyoshi Hayashi, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Japonya'nın Shibuya Belediye Başkanı Toshitake Kuwahara, Üsküdar Belediyesi Mecis Üyeleri ve Shibuya Belediyesi Meclis Üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Türk-Japon Kültür Değişimi Etkinliği çerçevesinde düzenlenen müzik gecesinde ilk olarak Japonya Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi bir konuşma yaptı. Hayashi, Japon kültürünü tanıtım etkinliğinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederken, Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin iki halkın el ele vererek işbirliği yapması sonucu gerçekleştiğini söyledi. Hayashi, kültürel etkinliğe katılım ve desteklerinden dolayı Mustafa Kara ve Kuwahara'ya teşekkür ederek başladı. ''Türkiye ile Japonya arasındaki 100 yılı geçen ikili ilişkiler bugün burada daha da büyük anlam kazanıyor'' diye konuşan Hayashi, İstanbul'daki Japon etkinliklerine ikili ilişkilere katkı sağlaması ve Japon kültürünün tanınması açısından Türk ailelerinin katılımını istedi.
Hayashi'nin ardından Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Shibuya'dan gelen misafirlere kısa bir selamlama konuşması yaptı. Mustafa Kara konuşmasında şunları söyledi: ''Aramızdaki tarihi bağlar Ertuğrul Fırkateyni'nin batması dönemine kadar uzanıyor. Türk ve Japon halkının geleneklere bağlılığı ile çağdaş ülkeler seviyesine ulaşma konusundaki kararlılıkları ve çabaları birbirlerine son derece benziyor. Bu gece konuşmaktan ziyade sanatın sergileneceği bir gecedir. Ben bize bu gece Japon kültürünü ve müziğinin o güzel gösterisini sunacak sanatçı arkadaşlarımıza şimdiden çok teşekkür ediyorum. Umarım bu anlamlı birliktelik uzun yıllar boyunca daha da artarak devam eder''.
Kürsüye son olarak Shibuya Belediye Başkanı Toshitake Kuwahara çıktı. Kuwahara konuşmasına, kendilerine ve kültürlerine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ederek başladı.
Kuwahara, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk'ün önderliğinde dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi haline geldiğini, 2009 yılında da belediyelerinin burada bir gösteri sergilediklerini ancak 2010 yılının Türkiye'de Japon yılı olması dolayısıyla kendileri açısından bu sene gerçekleştirilen gösterinin daha büyük önem taşıdığını ifade etti. Kuwahara, 2003 yılından itibaren karşılıklı kültürel ve ekonomik işbirliği konusunda önemli adımlar atıldığını ve Japonya'da Türkiye'ye karşı büyük bir sempati uyandığını söyledi. Gerek Japonya gerekse Türkiye'de aile geleneklerine ve kültürlerine büyük önem verilmesinin bu yakınlaşmada ayrı bir katkı sağladığına değinen Shibuya Belediye Başkanı Kuwahara, müziğin sınırı ve dili olmayan bir iletişim aracı olduğunu, kendilerinin de bu gece müzik sayesinde ülkeler arasındaki fiziki sınırları yakınlaştıracağına olan inancını ifade etti. Kuwahara, sözlerinin sonunda Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara'ya iki millet arasındaki dostluğa sağladığı katkılardan dolayı teşekkür etti.
Daha sonra sahneye çıkan Japon sanatçılar salonu dolduran misafirlere geleneksel Japon dansı ve müziklerinden örnekler sundular. İlk olarak piyano ve çello konserinin ardından geleneksel Japon çalgıları olan Biwa, Shamisen, Taiko ve Shakuhachi gösterileri sunuldu. Özellikle gitar sanatçısı Mariko Kii'nin Türkçe olarak seslendirdiği ''Bu şehirde'' isimli şarkı büyük beğeni ve alkış topladı. Üsküdarlıların yoğun ilgi gösterdiği gece Japon dansının ardından Japon korosunun seslendirdiği şarkılar ile sona erdi.
Üsküdar 34