Bilim adamları tarafından son teknoloji kullanılarak geliştirilen nükleer reaktörlü plazma roket saatte 198 bin kilometre hıza çıkacak. Vasimr isimli roket böylece Dünya ile Mars arasındaki 78 milyon kilometrelik mesafeyi 39 günde kat edecek.
İnsanoğlu yıllardır Mars'a gitmenin planlarını yapıyor. Ancak Dünya ile Mars arasındaki mesafe 78 milyon km olduğundan çağımızın uzay araçlarıyla yolculuk yaklaşık 500 gün sürüyor ve dönmek mümkün olmuyor. Yine de umutlarını yitirmeyen bilim adamları bu soruna da bir çözüm geliştirdi. NASA'dan Franklin Chang Diaz'ın 40 yılda geliştirdiği ''plazma roket'' Mars'a çok daha kısa sürede gitmenin kapısını aralıyor.
Dünyaya dönülebilecek
Popular Science dergisi, yedi kez uzaya giden Diaz'ın (60) hesaplarına göre Mars yolculuğunın sadece 39 gün süreceğini yazdı. Uzay aracı, Plazma motorlar sayesinde Mars yörüngesine gidebilecek. Sonra da astronotları taşıyan küçük mekikle gezegene inilecek. Yapılacak keşiflerden sonra Mars'tan havalanan mekik ana gövdeye yeniden kenetlenerek dünyaya dönecek.
Plazma Roket Nasıl Çalışıyor?
Vasimr adı verilen roketin nükleer reaktörlü plazma motoru hidrojen gazını 2 milyon dereceye kadar ısıtıyor ve ayrışan gaz roketi iterek aracı muaazam bir hıza ulaştırıyor. Yapılan testlerde her biri bir otobüsten büyük olan hidrojen tanklarla beslenen plazma motorun uzay aracını 198 bin kilometre hıza çıkartabileceği saptandı. Diaz, ''80'inci yaşgünümden önce Mars'a gitme hayalimi gerçekleştirmek istiyorum'' dedi.
Habertürk