Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gebze Dilovası'nda düzenlenen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu'nun temel atma töreninde, ''Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birine daha start veriyoruz. Bu büyük proje ile yarın kuruluşunun 87'nci yıldönümünü milletçe kutlayacağımız Cumhuriyet'imizi taçlandırıyor, adeta ülkemize bir Cumhuriyet Bayramı hediyesi sunuyoruz.'' diye konuştu.
Kurtuluş Savaşı ve öncesinde yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin, yol olmayışından kaynaklandığını ifade eden Erdoğan, ''O günlerin hatıratını okuyanlar göreceklerdir. Yol olmayışının bedellerini bu millet gerçekten çok ağır şekilde ödedi. Onun için biz bu yola çıkarken 'Yol medeniyettir' dedik ve bunu gerçekleştirmek için ilk etapta kendimize 15 bin kilometre duble yol, bölünmüş yol hedefini koyduk. Şimdi bu hedefe çok yakınız, yaklaşık 2 bin kilometre kaldı ve bunu da inşallah kısa zamanda bitiriyoruz.'' açıklamasını yaptı.
Cumhuriyet'in ilanından kendi iktidarlarına kadar 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapıldığını ifade eden Erdoğan, 7,5 senede yapılan duble yolun ise 7 bin kilometreyi aştığını bildirdi. Başbakan, Marmaray, Tüp Geçit ve İstanbul Boğazı'na yapılacak 3'üncü köprü ile de Doğu'nun Batı'ya bağlantısını, kara ve demiryoluyla çok farklı şekillerde gerçekleştireceklerini kaydetti. Ziya Paşa'nın 'Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde...' sözlerini hatırlatan Erdoğan, ''Bizim ayinemiz, yani bizim aynamız, işte şu Anadolu'ya, şu Trakya'ya kazandırdığımız eserlerdir. Eğer Ankara'nın sığ gündemine takılıp kalsaydık, Ankara'daki o seviyesiz üsluba takılıp kalsaydık, inanın, 8 yıl boyunca Türkiye'ye bu hizmetleri, bu eserleri kazandıramazdık.'' dedi. Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, ''Rabb'im, kazasız belasız inşallah bu Cumhuriyet tarihimizin en önemli projelerinden biri olan İstanbul-İzmir otobanını ve bu dünya incisi ve ikincisi köprümüzü hayırlısıyla tamamlamayı, bizlere, yüklenici firmalarımıza tüm ekibiyle beraber nasip eyle.'' diyerek otoyolun temelini attı.
''PROJEYİ KRİZ ORTAMINDA HAYATA GEÇİRDİK''
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, ''Böyle bir ihaleyi yap-işlet-devret yöntemiyle gerçekleştirmek krize karşı Türkiye'nin gücünü ortaya koymuştur. O dönemde yarının bile planı yapılamazken, 20 yıldan uzun süreli bu iş için Türk müteahhitlerin teklif vermesi, ülkemiz adına büyük başarıdır.'' ifadelerini kullandı.
Halen Türkiye'nin dört bir yanında 175 bin vatandaşın çalıştığı 3 bin 778 şantiyede yol yapımlarının sürdüğünü aktaran Bakan Yıldırım, daha önce bütçe ödenekleri ile sağlanan bu çalışmaların büyük kısmının yap-işlet-devret modeli gibi alternatif finans kaynakları ile hayata geçirildiğini vurguladı. Projenin yüklenicisi konsorsiyum adına konuşan Nurol Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı da, hükümet, kamu kuruluşları ve vatandaşların desteği ile projeyi sözleşmede belirtilenden daha kısa sürede ve bölümler halinde hizmete sunmayı istediklerini söyledi.
Zaman