İngiltere'de yayımlanan Times gazetesine konuşan bir jeofizikçi ''Yaşamım boyunca bir depremin 1 milyon kişinin ölümüne yol açtığına tanık olacağımı düşünüyorum'' dedi.
Bilim adamları, büyük ve şiddetli bir depremin vurması durumunda dünyada en büyük zararı görecek bölgeler arasında İstanbul ve Endonezya'nın Sumatra adasını gösteriyor.
Geçen yıl dünyanın dört bir yanını vuran yıkıcı depremler ile bu hafta Endonezya kıyılarında meydana gelen 7.7'lik deprem büyük endişe yarattı. Ancak birçok kişi küresel sismik hareketlenmenin son dönemde anormal bir artış gösterdiğini düşünürken Times gazetesine göre kayıtlar bunun tersini gösteriyor. 1900'e kadar uzanan kayıtlara göre her yıl 8.0 şiddetinin üzerinde büyük bir deprem ve 7.0 ile 7.9 şiddetleri arasında 17 deprem bekleniyor.
İstanbul'da risk % 60
Ancak geçen yıl 8.0'in üzerinde bir deprem, 7.0-7.9 arası ise 16 deprem oldu. İngiltere'deki Ulster Üniversitesi uzmanları, 1büyük deprem sayısının artmadığını artan nüfus yüzünden depremde daha çok insanın öldüğünü öne sürüyor. Jeofizikçi John McCloskey ?Hayatım süresince tek bir depremin 1 milyon insanı öldürmesine şahit olmayı bekliyorum. Birçok sismolog da buna inanıyor? diye konuştu.
Buna göre San Francisco gibi şehirler taşıdıkları deprem riskine uygun olarak yeniden inşa edildi. Ancak dünyanın birçok bölgesinde durum böyle değil. Özellikle büyük risk altında bulunduğuna inanılan iki yerleşim yeri bulunuyor: İstanbul ve Endonezya'nın Sumatra adası. İstanbul'da son 1500 yılda en az 12 kez büyük depremin meydana geldiğine dikkat çeken bilim adamları, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan megakenti 30 yıl içinde şiddetli bir depremin vurma riskini yüzde 60 olarak hesaplıyor.
Gazetevatan