Türkiye'de 2.5 yıldır yasaklı bulunan, dünyanın en popüler video paylaşım ağı YouTube'a uygulanan erişim engeli kaldırıldı.
Atatürk'e hakaret içeren videolar nedeniyle 2008'in Mayıs ayında kapatıldı ve bu videoların kaldırılmasıyla dün yeniden açıldı. YouTube'da neler yaşandı ve bundan sonra ne olacak?
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, videolarla ilgili sorunun tamamiyle sona erdiğini ve bundan sonrası için de mehkeme ve savcıdan öncde bu sürecin işleyeceğini belirtti.
Vergi konusunda yanlış anlaşıldığını ve herkesin ülke hukukuna uyması gerektiğini belirten Yıldırım, 'gözünüz bundan sonra da YouTube'un üzerinde mi olacak?' sorusuna da 'evet' yanıtını verdi.
Sorun tamamiyle rafa kalktı mı?
Bu davayla ilgili sorun çözüldü. Herhangi bir şekilde yasalara aykırı faaliyet olursa bu işin garantisi yok.
Bu yasak, Atatürk'e hakaret içeren bazı görüntülerden dolayı, Ankara'daki mahkeme tarafından alınmıştı. 10 civarında kapatma kararı vardı. İlgili şirket bu videoları çıkarma yönünde gayret göstermediği için erişim olmuyordu.
Tüm yetkililer görüşmeler yaptı ve son olarak YouTube'un telif haklarını koruma amacıyla anlaşmalı olduğu Almanya'daki şirketle diyaloğa girildi. Bu şirkete telif haklarını korumak amacıyla Türkiye'den yetki verildi. Bu çerçevede, yasağa konu olan görüntüler siteden kalktı. Bunun kamuoyuna duyurulması üzerine de internet sağlaycıılar yasağı kaldırdı.
Çözüm aslında, YouTubu'un doğrudan kaldırılmasıyla değil telif hakları için yetkilendirdiği kuruluşun marifetiyle oldu.
Ne yapıldı?
Atatürk'e hakaret içeren görüntülerle ilgili film, TRT ya da başka bir arşivden alınan görüntülerin üzerinde oynanmasıyla ortaya çıkmış bir şeydi. Dolayısıyla, bu telif haklarıyla ilgili suç teşkil ediyordu. Onu korumakla görevli şirket, bunu gerekçe göstererek otomatik olarak YouTube adına videoları kaldırdı.
YouTube'dan yapılan açıklamalar, telif meselesinde sorunun tam anlamıyla çözülemedini gösteriyor...
O bizimle ilgili bir şey değil. Belki, telif haklarını koruma konusunda anlaşma yaptıkları Almanya'daki şirketin, bahsi geçen videoların telif hakkına sahip olup olmadığı konusu soruşturuluyordur. Biz yetki verdik. Sadece aralarında teyitleşmek için başlattıkları bir süreç...
Yasak daha önce kalkamaz mıydı?
Bunun üzerinde çok kafa yoruldu. Türkiye bir hukuk devleti. Bu hukuk kurallarına da herkes uymak zorunda. Hizmet veren bu şirkketler de uyacak.
Çözüm yolu, üzrinde çok yoğun çalışılarak geliştilmiş ve etkilinliği zaman içerisinde anlaşılacak bir şey. Sadece Atatürk'e hakaret değil, telif hakkı ve suç teşkil edebilecek pek çok olay bu yolla engellenecektir. İnternet Kurulu çok daha aktif olacak. YouTube çok bilinen bir olay ama bu şekilde birçok servis ve içerik sağlaycılar, TİB ve bilişim polisi tarafından yakınen izleniyor.
Amaç interneti yasaklamak değil, internetle gelen birçok faydalı bilgi arasına sıkışan zararlı şeyleri engellemek; temiz internet kulanımını yaygınlaştırmak. Çocuklar başta olmak üzere vatandaşların mağdur olmasının önüne geçmek.
Uyar - kaldır yöntemi çok hızlı çalışıyor. Dış kaynajlı bir video geldiğinde, uyarıyorlar ve kaldırılıyor. Mahkeme ve savcı ortadan kalkıyor. Sadece yasal düzenlemlerle, ağır işleyen hukuki süreçlerle değil karşışlıklı görüşme, toplumun farkındalığını artırma, toplumsal değerlere ve hassasiyetlere uygun hareket etme konusunda içerik sağlıyıcılarla yapılacak uzalaşmalar, alanın sağlıklı gelişmesine katkı sağlayacaktır.
NTV