İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında ''Klasik Türk Sanatlarında 15 Sergi 15 Seminer''in 11. sergisi olan ''Aşk-ı Yunus'' tezhip sergisi, Üsküdar'da açıldı. Klasik Türk Sanatları Vakfınca, Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde açılan serginin ardından düzenlenen ''Aşk-ı Yunus'' adlı seminerde konuşan geleneksel Türk sanatları araştırmacısı Prof. Dr. Uğur Derman, bu serginin insanların gözlerini nurlandırdığını söyledi.
Derman, klasik anlamda hat eserlerinin daima bir sahaya yazıldığını ve bu sahanın birkaç şekli olduğunu belirterek, eserlerin ya kare içine, ya dikdörtgen ya da bir daire içine yapılabildiğini söyledi. 21. asırda hat sanatının adeta yeni bir mana kazandığını ifade eden Derman, ''Klasik tarzda bildiğimiz bu eserler, klasik yazı sahalarına uygulanmıyor, adeta resimleşiyor. Bu doğrusu yenilik olmakla beraber çok da hoşuma gidiyor'' dedi.
''Eski eski olduğu için atılmaz, kötüyse atılır. Yeni, yeni olduğu için alınmaz, iyiyse, güzelse alınır'' diyen Derman, bu nedenle bu sergideki yeni hat uygulamalarını da zevkle karşıladığını dile getirdi.
Klasik Türk Sanatları Vakfı Başkanı Ahmet Zeki Yavaş da Emel Türkmen ve Altından Haleler Tezhip Grubunun yaptığı 60 eserden oluşan sergide, Yunus Emre'nin söz ve şiirleri, Kur'an-ı Kerim'den farklı ayetler ve Esma-ül Hüsna'dan değişik yazıların bulunduğunu söyledi.
Yavaş, sergide, 26 hattat ve 2 minyatür sanatçısının çalışmalarının yer aldığını kaydetti.
Sergi, 12 Kasım Cuma gününe kadar gezilebilecek.
Haberler.com