İETT Genel Müdürlüğü'nün 2011 Yılı Bütçesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylandı. 1 milyar 800 milyon 444 bin 508 TL'lik bütçeyle ilgili meclisi bilgilendiren Genel Müdür Hayri Baraçlı, 2011 yılında 400 modern otobüs daha alacalarını, elektronik yolcu bilgilendirme sistemi ile doğalgaza geçiş ve klimalandırmaya ağırlık vereceklerini söyledi.
İETT Avrupa'nın en büyük filosu...
İETT Genel Müdürlüğü'nün 2011 Yılı Bütçesi, Murakıp Raporu ve Performans Programı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla onaylandı. 1 milyar 800 milyon 444 bin 508 TL'lik 2011 bütçesini Belediye Meclisi'ne sunan İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, 140 yıldır aralıksız İstanbullulara hizmet veren İETT'nin otobüsün yanı sıra, metrobüs ve metro yatırımlarıyla yatırımlarını daha da genişlettiğini belirterek, ''İETT'nin atlı tramvaylarla başlayan serüveni Tünel, elektrikli tramvay, otobüs, troleybüs, metrobüs ve metro yatırımlarıyla devam ediyor. Taşımacılığı insana insanla hizmet etme sanatı olarak görüyoruz. İETT olarak hizmet ederken müşteri memnuniyetini çok yönlü olarak ele alıyoruz'' diye konuştu.
İstanbul'da 21 milyona çıkan günlük hareketliliğin büyük bir kısmının hala otobüsle yapıldığına dikkat çeken Hayri Baraçlı, 4 bin 827 otobüs ile 538 hatta toplam 26 bin 823 sefer yaparak her gün yaklaşık 3 milyon yolcu taşıdıklarını söyledi. İETT'nin 707 bin metrekarelik alana kurulu 9 adet garaj, 4 adet park garajı ve Türkiye'de bir örneği daha bulunmayan 1 adet de motor yenileme fabrikası bulunduğunu, Özel Halk Otobüsleri dahil bütün otobüslerin her gün 1 milyon 97 bin 760 kilometre mesafeyle dünyanın çevresini 27.3 kez dolaşacak mesafeyi kat ettiklerini vurgulayan Baraçlı, ''Sadece metrobüs bile günlük 112 bin 542 kilometreyle dünyanın çevresini 2.2 kez dolaşıyor. İETT bugün Avrupa'nın en büyük filosuna sahip bir kurum haline geldi. 2 bin 768'i İETT, 2 bin 59'u Özel Halk Otobüsü olmak üzere toplam 4 bin 827 aracın kontrolünü yapıyoruz'' dedi.
Bütçenin yüzde 31'i yatırıma
2011 bütçesinin yaklaşık yüzde 31'ini yatırımlara ayırdıklarını, 551 milyon 253 bin 200 TL yatırım yapacaklarını vurgulayan Hayri Baraçlı, bu yatırımların içinde en büyük payı yüzde 53 ile raylı sistemlerin, yüzde 42 ile konforlu bir ulaşım için son derece önemli olan otobüs alımlarının aldığını kaydetti; Baraçlı, yatırım alanlarını şöyle sıraladı; Otogar-İkitelli-Olimpiyat Köyü Hafif Raylı Sistem (284 milyon TL), Kamulaştırma (10 milyon TL), mevcut metro, tramvay ve tünel hatlarının iyileştirilmesi ve uzatılması (1 milyon TL), otobüs alımı (230 milyon TL), doğalgaz dolum tesisi yapımı (4,5 milyon TL), otobüslere klima takılması (249 adet - 4,5 milyon TL), test ve takım tezgahları alımı (200 bin TL), yeni hizmet binaları ve garajların yapımı ve iyileştirmesi (6,8 milyon TL), garajlara atıksu arıtma tesisi yapımı (300 bin TL), hizmet binalarının restorasyonu (1,5 milyon TL), Kurumsal Kaynak Yönetimi Projesi (ERP ? 2 milyon TL), Mobil Denetim Sistemi Kurulması (200 bin TL), otomatik sayısal telefon santralleri kurulması (931 bin TL), Ak-Yol-Bil Sisteminin Revizyonu ve İşletimi (3 milyon TL), metrobüs hattına güvenlik ve sinyalizasyon sistemi kurulması (1.06 milyon TL), Digital Arşiv Sistemi kurulması (1 milyon TL).
Yeni otobüsler klimalı, alçak tabanlı ve engellilere uygun olacak
Yapımını sürdürdükleri Otogar-Bağcılar-Olimpiyatköy-İkitelli Metro Hattı'nın bitmek üzere olduğunu, vatandaşların büyük teveccüh gösterdiği metrobüsün şu anda 42 kilometrelik hatta hizmet vererek Avcılar-Söğütlüçeşme arasındaki üç saatlik yolu 63 dakikaya indirdiğini ve her gün 24 saat süreyle ve 315 otobüsle 700 bine varan yolcu taşıdıklarını anlatan Baraçlı, metrobüs hattını Beylikdüzü'ne kadar uzatarak Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasında hizmet vermeyi hedeflediklerini kaydetti.
İstanbul'da ulaşım probleminin çözümü için toplu taşımacılığı artırmayı hedeflediklerini, bu nedenle ilk etapta 400 modern otobüs alarak filolarını güçlendireceklerini ifade eden Baraçlı, ''2011 yılında almayı planladığımız bu araçlar klimalı, standart alçak tabanlı ve engelli erişimine uygun olacak. Bunların 80 adedinin doğalgazlı, 120 adedinin körüklü, 140 adet solo ve yine 60 adedinin metrobüs hattında kullanılmak üzere yüksek yolcu kapasitesine sahip körüklü olmasını öngörüyoruz'' diye konuştu.
İETT'de teknoloji devrimi...
İstanbul'a verdiği ulaşım hizmetini her dönemde çağdaş standartlara ulaştıran İETT'yi yeni bir yapısal dönüşüme hazırladıklarının da altını çizen Baraçlı, sözlerini şöyle sürdürdü; ''Performans göstergelerini dünya standartlarına yaklaştırmak için Akıllı Yolcu Bilgilendirme ve Ulaşım Yönetimi Sistemi (AKYOLBİL) Projesini hayata geçiriyoruz. Proje, Araç Takip Sistemi, Filo Yönetim Sistemi ve Yolcu Bilgilendirme Sisteminden teşekkül ediyor. Bu proje hayata geçtiğinde; İETT ve Özel Halk Otobüslerinin tamamı tek bir merkezden kontrol edilebilecek. Otobüslerdeki sensör sayesinde şehrin ana ve ara güzergahlarındaki trafik yoğunluğu takip edilerek sinyalizasyon sistemi buna göre ayarlanabilecek.''
Bu sistemle otobüslerin bulundukları mahalden kaza, arıza gibi durumları anında merkeze iletebileceklerini, hat, durak ve sefer bilgilerine ulaşılarak yolcuların bilgilendirilmesi sağlanacağını belirten Baraçlı, ''Durakta bekleyen yolcu, otobüsünün kaç dakika sonra durakta olacağını bilebilecek. İETT'nin hareket amirleri merkeze çekilerek araçları elektronik ortamda yönetecek. Yolculuğa ilişkin her türlü bilgi saptanabilecek ve doğru planlama yapılabilecek. Günlük yolculuk, yoğun hatlar, yolcu hareketleri belirlenerek hatların verimliliği arttırılabilecek. Kamera sistemiyle yolcu güvenliği arttırılmıştır. Otobüslerin içine yerleştirilen LCD ekranlar sayesinde anons yapılarak yolcu bilgilendirilmesi sağlanabilmektedir'' şeklinde konuştu.
Halk otobüsü şoförleri eğitilecek
Baraçlı, İETT olarak çalışanlarımızın eğitimine de büyük önem verdiklerini, bütün çalışanların eğitim durumunu yükseltmek için çalışmalarımız devam ettiklerini ve özel halk otobüsü şoförleri için de aynı kapsamda eğitim çalışmaları planlandığını kaydetti ve araştırma geliştirme çalışmalarında üniversitelerle işbirliği içinde olmaya devam edeceklerini söyledi.
''Bir şehrin medeniyet ölçüsünün toplu taşıma araçlarını kullanmaya bağlı olduğunu düşünürsek, İETT'nin İstanbul'daki önemi ortaya çıkar. İETT, İstanbul'un olmazsa olmazıdır'' diyen Baraçlı, sözlerini şöyle tamamladı; ''İETT, yeni vizyonuyla önümüzdeki yıllarda çok daha güzel yerlerde olacaktır. Buna vereceğiniz katkıdan dolayı şimdiden size teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki yakaladığı bu sinerji, aşk ve bu şevkle İstanbullulara daha güzel hizmetler yapacaktır. Biz kamu kurumları arasında halka en yakın hizmet veren kurumuz. Biz İstanbul'un ?günaydın'ı ve ?iyi geceler'iyiz. İETT'nin itibarının İstanbul'un, hatta Türkiye'nin itibarı olacağını biliyoruz ve biz bu bilinçle hizmet ediyoruz.''
Belediye Meclisi'nde daha sonra AK Parti'den Ahmet Gürbüz, CHP'den Hakkı Sağlam İETT'nin 2011 Yılı Bütçesi ile görüşlerini belirtti. Konuşmaların ardından oylanan bütçe 142 kabul, 63 ret oyuyla onaylandı.
İBB