'Yer Altındaki Devrim' sergisi

İstanbul'a ait 8 bin 500 yıllık tarihi hazinenin yer aldığı sergi beğeniye sunuldu.

'Yer Altındaki Devrim' sergisi
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Marmaray metro kazıları sırasında İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan çalışmalarda gün ışığına çıkarılan İstanbul'a ait 8 bin 500 yıllık tarihi hazineyi gözler önüne seren ''Yer Altındaki Devrim'' sergisi, ''İstanbul Merkezi Brüksel''de açıldı.

İstanbul Merkezi Brüksel ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti işbirliği, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Vehbi Koç Vakfı'nın katkılarıyla, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında hazırlanan serginin açılışını, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş yaptı. Topbaş, Bağış'a sergi ve Marmaray kazılarına ilişkin bilgi verdi.

Daha sonra düzenlenen basın toplantısında Topbaş, bu serginin sadece burada görüldüğü kadar basit bir çalışma ürünü olmadığını, yıllardır binlerce uzmanın iğne ucuyla kuyu kazarcasına tarihi mirası gün ışığına çıkarmak için çalışmalar yaptığını söyledi.

Serginin, İstanbul'un ne kadar barış ve hoşgörü kenti olduğunun yansıması olduğunu ifade eden Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hissettiğimiz, duyduğumuz güven, bu kentin gerçekten hayranlık verecek derecede tarihi izler taşıması ve güzellikleri barındırmış olmasındandır. 8 bin 500 yıllık geçmiş. 15 bin yıl önce Altınşehir mağaralarında insanların yaşadığından söz ediliyor. Medeniyetlerin de izini taşıyan bir şehir. Dünyayı birleştirdiği gibi medeniyetleri de birleştirmiş. Farklı kültürleri hoşgörü içinde yaşatmış. Özellikle bir fikrin peşinden gidenler, seyyahlar, tüccarlar bu şehre uğramak istemişler.''

Göreve ilk geldiğinde, İstanbul'un tarihinin çok eskilere dayandığını düşündüğünü belirten Topbaş, ''Kültürleri buluşturan, 2 bin yıllık kültürel ağların kesiştiği bir yer İstanbul. İpekyolu ile Roma yolu buradan geçiyor. Yüzlerce tarihçi, İstanbul'u bir yeryüzü cenneti olarak ifade etmiş'' dedi.

Topbaş, ''Yer Altındaki Devrim'' sergisinin, farklılıkları barış içinde birarada yaşatan, değişik kültürlere ev sahipliği yapan, toplumların huzur bulduğu İstanbul'u anlatan bir sergi olduğunu belirtti.

İstanbul'un, 1400 yıllık Ayasofya'ya, 1300 yıllık Arap Camisi'ne, 1700 yıllık Dikilitaş ve Çemberlitaş'a, orijinal uzunluğu 971 metre olan Valens Kemeri'ne ev sahipliği yaptığını anlatan Topbaş, Fatih Camisi yapıldığında Amerika kıtasının keşfedilmediğini ifade etti.

Marmaray kazılarıyla birlikte gün ışığına çıkarılan objelerin insanlık adına geleceğe taşınması gerektiğini belirten Topbaş, şöyle devam etti:

''Geçmişte bu şehrin tarihi derinliklerinin kıymeti bilinmeden, dozerlerle yollar açma adına, Avrupa'daki savaş sonrasına özenilerek bir süreç başlatılmış. Bu şehrin güzelliklerini gün yüzüne çıkarmak suretiyle dünya insanlarına hatırlatmak zorunda olduğumuzu hissettik. Marmaray ile birlikte ortaya çıkan 30 binin üzerindeki obje ve diğer bulgular, bizi İstanbul'un tarihini yeniden yazdırmaya zorlayan bir sonuçla karşılaştırdı. Marmaray kazı çalışmalarına 22 milyon Avro harcadık. Arzumuz, burada çıkan neolitik döneme ait bulgular ve 8 bin yıllık eserler ile önemli izlerin, Yenikapı'daki istasyonda bir müze istasyon olarak sergilenmesi. Bu alanın şehir hayatıyla iç içe algılanmasını sağlamak istiyoruz.''

''YER ALTINDAKİ DEVRİM'' SERGİSİ
''Yer Altındaki Devrim'' sergisi, Avrupa ve Asya kıtalarını deniz altından geçer bir ulaşım sistemiyle birleştirmeyi amaçlayan ve önemli bir kentsel dönüşüm projesi olarak 2004 yılında başlatılan İstanbul Marmaray metro kazıları sırasında İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan İstanbul'a ait 8 bin 500 yıllık tarihi hazineyi gözler önüne seriyor.

Sergi, üç istasyonda gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkan buluntuların sunulduğu ve 2007 yılında aynı müzede açılmış olan ''İstanbul'un 8000 Yılı'' sergisinin küçük bir derlemesi niteliğini taşıyor.

Orijinal eserlerin çeşitli multimedya teknikleriyle yansıtıldığı sergide, fotoğraf ve metinlerle oluşturulan bilgi panoları, kazı sorumluları ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri uzmanlarıyla yapılmış özel söyleşi filmleri yer alıyor. Yenikapı, Üsküdar ve Sirkeci istasyonları için ayrı oluşturulmuş bölümlerde, eserlere ait detaylı bilgiler interaktif bilgisayar ortamında ziyaretçilerle paylaşılıyor.

Sergi, 31 Mart 2011'e kadar İstanbul Merkezi Brüksel'de gezilebilecek.


Gerçekgündem



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Kültür/Sanat

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir