Turkcell ve Kandilli Rasathanesi'nin işbirliğiyle hayata geçen Deprem Bilgi Sistemi Projesi'yle, Turkcell'in baz istasyonlarına ivmeölçerler yerleştirilecek. Buradaki veriler de 3G hızıyla rasathaneye aktarılacak. 3 yılda cihazlar 120 baz istasyonuna yerleştirilecek.
Turkcell, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içerisinde bir 'Deprem Bilgi Sistemi Projesi' başlatıyor. Projeyle öncelikli olarak kuvvetli yer hareketlerini ölçen ve Turkcell hattı ve modemi üzerinden ölçtüğü verileri Kandilli Rasathanesine gerçek zamanlı olarak iletecek 'ivmeölçer' cihazları Türkiye genelinde ilk etapta 40 olmak üzere, 3 yıl içerisinde ise yaklaşık 120 Turkcell baz istasyonuna yerleştirilecek. Baz istasyonu sıklığı ile konum belirleme hassasiyeti de artmış olacak. Baz istasyonlarına yerleştirilecek deprem cihazlarının Türkiye çapında yaygınlaştırılması hedefleniyor. Baz istasyonlarında ivmeölçerlerden elde edilecek bilgiler rasathaneye 3G teknolojisiyle aktarılacak.
Yüzde 70'i deprem bölgesinde
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, projenin öneminin altını çizerek, ''Türkiye nüfusunun yüzde 72'si, 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde yaşıyor. Proje sayesinde Turkcell'in baz istasyonlarıyla Kandilli Rasathanesi arasına 'Kırmızı Hat' çekeceğiz. Baz istasyonlarını dünyada ilk kez deprem ve tsunami hakkında süratli bilgi sağlamaya yönelik bir sistem haline getiriyoruz'' dedi.
Hedef İlk Uygulamaları Yapmak
Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Turkcell'in Kandilli Rasathanesi'yle yapılan bu işbirliğini insan hayatına verilen önem ve değeri yansıtan son derece kritik bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğünü ifade ederken, ''Hedefimiz, dünyadaki ilk uygulamaları geliştirmek ve hayata geçirmek olacak. Baz istasyonlarımız ve şebeke altyapımız bilimsel projelerin emrinde'' diye konuştu.
Akşam