Evet, yanlış duymadınız. İstiklalin timsali kağnı ve Kas-Der üyesi Kastamonulular istiklal caddesinden geçti. Yaklaşık 2500 kişinin katıldığı ve büyük coşkunun yaşandığı ''İstiklal yolu yürüyüşü'' görkemli olduğu kadarda anlamlıydı.
25 Aralık Cumartesi günü saat 13.30?da Galatasaray Lisesi önünde başlayan yürüyüş programı, Taksim Meydanındaki istiklal marşı ve yapılan basın bildirisiyle son buldu.
Bir çift öküzün çektiği kağnı arabasıyla birlikte İstiklal Caddesi'nde yürüyen Kastamonulu hemşehrilerimiz siyasetçisinden, öğretim üyesine, bürokratından, işadamına, sade vatandaşına kadar tek yürek olarak el ele kol kola yürüyerek tarihi yâd ettiler.
İstiklal Harbi'nde askerlere mermi taşıyan Kastamonulu Şerife Bacıyı temsilen kağnıya çıkan yöresel kıyafetli Kastamonulu kadınlar, cadde boyunca vatandaşlara sarımsak dağıttı. Turistlerin hayran bakışları arasında yürüyen hemşehrilerimizin coşkusu görülmeye değerdi.
Şahin Mersin, Cumhuriyete taşıyan şartların simgeleşmiş olanlarını canlı tutmak gereğine inanıyoruz
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kas-Der Ümraniye şubesi ve ''Üsküdar?a kadar Kastamonu''etkinliği komite başkanı Şahin Mersin, Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze dek dünya sahnesinde ulusumuza kattığı değerleri büyük onurla taşıyor ve koruyoruz. Aynı duyarlılığı gelecek kuşakların da gösterilmesi için bizleri Cumhuriyete taşıyan şartların simgeleşmiş olanlarını canlı tutmak gereğine inanıyoruz. İnebolu bu önemli simgelerden biridir dedi.
Derya Ovalıoğlu, Tarihi gerçekleri simgelerle de olsa genç ve gelecek kuşaklara aktarmak gerekir.
Tarihi gerçekleri simgelerle de olsa genç ve gelecek kuşaklara anlatmak, sahip olunan geçmişi bir kez daha anımsatmak ve önümüze koyduğumuz hedeflere doğru yol alırken geçmişimize bir kez daha sahip çıkmak için, ülkemizin düşman işgalinden kurtulması için vermiş olduğu mücadelede önemli bir yeri olan İnebolu ve onun bağlı olduğu ilin yani Kastamonulular olarak bugün hem tarihi yâd etmek hem şehitlerimizi ve gazilerimizi anmakla birlikte İstiklal yolunda çekilen cefaları hatırlamak üzere bu yürüyüş tertip edilmiştir dedi.
Ümit Şafak, Kastamonulular tarih boyunca ülkemiz için en zor dönemlerde bile canıyla, kanıyla çaba sarf etmişlerdir.
Yürüyüşe katılan İstanbul Milletvekili Ümit Şafak ise, amaçlarının Kastamonu kültürünü tanıtmak olduğu söyledi. ''Neden kağnı arabası ve öküzler'' sorusuna ise Şafak, İstiklal Savaşı'nda fedakâr Kastamonu kadınlarını temsil eden ve cepheye kağnı arabasıyla cephane taşıyan Şerife Bacıyı İstanbullulara tanıtmak olduğunu ifade etti Şafak, Çok büyük bir potansiyel olan Kastamonuluların tarih boyunca ülkemiz içim en zor dönemlerde bile canıyla, kanıyla çaba sarf etmişlerdir dedi.
Yürüyüş boyunca Cazibe çalışma grubu, Daday ilçesi derneği, Kas-Der genel merkez ve şube gençlik kolları, Kastamonu halk oyunları, Cide Loç yöresi ve Kas-Der pankartları taşındı. Yürüyüşe çok sayıda ulusal basın ve ajansları ilgi gösterdi. Taksim meydanındaki anıt önünde coşkuyla çalınan davul zurna eşliğinde son bulan program hafızalara kazındı.
kastamonupostasi.com