İstanbul Boğazı'nda raylı sistem için yapılan Marmaray'ın ardından, otomobiller için planlanan Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin temeli şubatta atılacak. Projenin 3.3 km'si deniz içinde yer alıyor.
İstanbul Boğazı'nın altından otomobillerin geçeceği Karayolu Tüp Geçiş Projesi'nin onay düğümü çözülüyor. SABAH'a açıklamada bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Lastik tekerlekli tüp geçiş için Yüksek Planlama Kurulu'ndan (YPK) karar çıkmak üzere. Kısa süre sonra temelini atabiliriz'' dedi. 2 hafta içinde onayı çıkması beklenen projenin Şubat ayı içinde temelinin atılması bekleniyor. Karayolu tüp geçiş projesinin 5 Ağustos 2008'de yapılan ihalesini Güney Koreli SK ve Türk Yapı Merkezi şirketlerinden oluşan Türk-Kore Ortak Girişim Grubu kazandı. Demiryolları Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü ile ortak girişim grubu arasında ihale sözleşmesi 13 Ocak 2009'da imzalanarak onay için YPK'ya gönderildi. Aradan geçen 2 yılda Ulaştırma Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) arasındaki müzakereler devam etti. Müzakerelerde bütün sorunlar çözüldü.
YAP-İŞLET-DEVRET
Yap-İşlet-Devret Modeli ile gerçekleştirilecek projenin toplam büyüklüğü 1 milyar 75 milyon dolar. ÇED raporunu da alan Türk-Kore ortaklığı, YPK onayının ardından en fazla 4 yıl 7 ayda tüp geçişin inşaatını tamamlayıp, işletmeye açacak. Ortaklık, tüp geçişi 25 yıl 11 ay 9 gün işlettikten sonra DLH Genel Müdürlüğü'ne devredecek. Karayolu Tüp Geçiş Projesi, 14.6 kilometre uzunluğunda olacak. Avrupa Yakası'nın güney kesiminde Aksaray, Topkapı, Eminönü, Sultanahmet gibi yoğunluğu olan bölgelerden direkt karşıya geçiş sağlayacak. Avrupa yakasında Florya- Sirkeci sahil yolunun (Kennedy Caddesi) Kazlıçeşme mevkisinden başlayarak, Anadolu tarafında Ankara Devlet Yolu'nun Göztepe Kavşağı mevkisinde sona erecek. Sadece otomobil, küçük otobüs ve minibüs gibi hafif araçların geçiş yapacağı karayolu tünel geçişini günde ortalama 90 bin aracın kullanması öngörülüyor. Ulaştırma Bakanlığı ihalede yıllık 25 milyon araç garantisi verdi. Bu sayı tutturulamazsa farkı Ulaştırma Bakanlığı ödeyecek, geçtiği zaman ise fazla araçtan alınan ücretler firma ile bakanlık arasında bölüşülecek. Ulaştırma Bakanlığı, daha önce tünelden geçiş ücretlerini, tek yön için KDV hariç en fazla 4, çift yön için ise 8 dolar olarak belirlemişti.
EN DERİN SU ALTI GEÇİDİ
Lastik tekerlekli araçlar için yapılacak tüp geçiş, sadece trenlerin kullanacağı Marmaray Projesi kapsamındaki tüp geçişten daha ileri özelliklere sahip olacak. Marmaray'ın sadece 1.4 kilometrelik bölümü boğaz altından geçerken, yeni tüp geçişin 3.3 kilometrelik bölümü deniz altında olacak. Su yüzeyinin 60 metre altından batırma tünellerle yapılan Marmaray, dünyanın en derin su altı geçişini oluştururken, yeni tüp tünel daha derinden geçecek ve batırma yerine delme tünel şeklinde inşa edilecek. Projenin, denizin altından geçen yaklaşık 3.3 kilometrelik bölümü ile her iki yakadaki mevcut yollara bağlanacak. Her iki yakadaki toplam 2.1 kilometrelik yaklaşma tünelleriyle birlikte Karayolu Tüp Geçişi'nin tünel uzunluğu 5.4 kilometre olacak.
Sabah