Üsküdar Belediyesi bünyesinde kurulan Geleneksel Ahşap Eğitim Atölyesi tarafından ''Tarihi Evler Onarım Programı'' kapsamında, yaşadığı toprakların kültürüne sahip çıkan yazar ve düşünür Cemil Meriç'in adını verdiği sokakta 3 aydır gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonunda 2 tarihi bina yenilendi.
Projeyle günümüze kadar ayakta kalabilmiş geleneksel ahşap kültür mirasının korunması bilincinin yerel yönetimler aracılığıyla toplumla paylaşılması amaçlanıyor. KUDEB tarafından, sahibi oldukları taşınmaz kültür varlıklarının kendi imkânlarıyla bakım-onarımını yapmak isteyen vatandaşlara danışmanlık hizmeti verilirken, maddi durumu uygun olmayan mülk sahiplerine ise onarımın her aşamasında malzeme ve teknik uygulama desteği sağlanıyor. Restorasyonu yapılan taşınmazlarda yaşayan kişiler, bakım-onarımın her aşamasına tanıklık ederek yaşadığı semti dokusuyla birlikte korumayı öğreniyor.
Uygulama kapsamında hizmet veren Geleneksel Ahşap Eğitim Atölyesi'nde; marangoz ustaları arasında eski eser ahşap ustası olmak isteyen kişilere ve meslek liseleri öğrencilerine geleneksel ahşap yapım sistemleri, ahşap dış cephe kaplamaları, ahşap süsleme sanatları, ahşap işleyen el aletlerinin kullanılması, kapı pencere doğrama onarımı, ahşap profillerin yapılması, ahşap elemanların kopyalanarak yeniden üretilmesi vb. konularda uygulamalı eğitimler veriliyor.
Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu KUDEB tarafından oluşturulan Geleneksel Ahşap Eğitim Atölyesi, İstanbul'un ahşap Türk mimarisinde zamana karşı direnemeyerek yok olmaya yüz tutmuş olan Üsküdar'daki tarihi ahşap yapıların onarımını maddi durumu uygun olmayan aileler için karşılıksız olarak yapıyor. Bu yönde ilk olarak Cemil Meriç Sokakta bulunan 2 tarihi bina yenilendi.
Üsküdarlıların yanı sıra tüm İstanbulluların da ilgisini çeken bu çalışma, İstanbul'un benzer diğer semtlerine de örnek oluşturarak tarihi ahşap yapıların gelecek kuşaklara aktarılması konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi sağlanıyor.
Üsküdar 34