Marmaray Projesi kapsamında Yenikapı'da 60 bin metrekarelik kazı alanında 2004 yılından beri arkeolojik çalışmalar yapılıyor ve İstanbul'un hiç bilinmeyen bir tarihi aydınlığa çıkıyor. Bugüne kadar, son derece önemli batık gemiler, kayık, çeşitli silahlar, hayvan iskeletleri ve amforalar çıkan kazılarda, 2 ay önce yüzeyden 16 metre, deniz seviyesinden 9 metre derinlikte yeni bir keşif daha gerçekleşti.
Bulunan 2 yeni mezar, arkeoloji dünyasında büyük yankı uyandırdı. Çünkü bulunan son mezarlar, daha önce bulunan mezarlar dan çok daha iyi korunmuştu. Diğer mezarlarda olduğu gibi yeni bulunan iki mezarda da iskeletlerin altına tahta konulduğu ve anne karnındaki cenin pozisyonunda mezara yerleştirilip üzerlerinin tahtayla kapatıldığı anlaşıldı.
''Bu kalıntıların dünyada eşi benzeri yok'' diyen İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğetim Üyesi Doç. Dr. Necmi Karul, ''Bu mezarlar Yenikapı'nın genel özelliği olan 'oksijensiz ortam' sayesinde çok daha iyi bir şekilde günümüze ulaşmış'' dedi.
KEMİKLER SAĞLIKLI
Mezarların bir başka özelliği ise gömülen kişilerin kemik yapılarındaki farklılık. Antropologların ilk incelemesine göre 2 iskeletin kemik yapıları, bulunan diğer mezarlardakilerden çok daha sağlıklı olduklarını gösteriyor.
Doç. Dr. Necmi Karul ''İstanbul'daki ilk çiftçilerin arasında zenginliğe dayalı bir fark yok. Ancak burada bulunan insanların bölgedeki ilk çiftçi yaşamı başlatan ve bu yeni yaşam biçimini Batı'ya aktararak bugünkü Avrupa uygarlığının temellerini atan insanlar olduğunu unutmamak gerekiyor'' diye konuştu.
Haber Türk