Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Erdim, eğitim sistemimizin yeniden planlanması gerektiğini söyledi. Erdim, ''Amacımız, eğitim camiamızın kolektif beyni olmaya çalışarak bu işin gönüllüsü olmak. Ortak akıl ve irade oluşturmak istiyoruz'' dedi.
Marmara Eğitim Gönüllüleri Derneği, 'Eğitim Soruşturması' çerçeve planı kapsamında birçok eğitimci, yazar, ilahiyatçı, STK temsilcisi, belediye başkanı ve kaymakamın katılımıyla bir 'Arama Konferansı' düzenledi. Topkapı Eresin Otel'de düzenlenen konferansa, Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Esenler Belediye Başkanı Teyfik Göksu, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, İstanbul İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı Ahmet Koçibar, İTO Meclis Üyesi Orhan Albayrak'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve eğitimci katıldı.
AKIL VE GÖNÜL BİRLİĞİ
24 Kasım 2009 tarihinde kurulan derneklerinin kuruluş amacının eğitim camiasının ve eğitim alanının ortak aklına ortak iradesine talip olmak olduğunu belirten Eğitim Gönüllüleri Derneği başkanı Zekeriya Erdim ''Amacımız, eğitim camiamızın kolektif beyni olmaya çalışarak bu işin gönüllüsü olmaktı. Dolayısıyla akılları ve görüleri organize ederek, bir ortak akıl ve irade oluşturmak istiyoruz'' dedi.
HANGİ İNSAN, NASIL EĞİTİM?
Dernek olarak geniş çerçeveli bir Eğitim Soruşturması' çerçeve planı hazırladıklarını belirten Erdim şöyle konuştu: ''Soruşturma çerçevesinde eğitimin pek çok detay meselesi olduğunu gördük Ancak bir temel konuyu yeniden araştırma ve soruşturma gereği duyduk. 'Hangi insan nasıl eğitim' sorusuna cevap aramaya niyetlendik. Bizim kültürümüzde ve medeniyetimiz de soru ilmin kapısıdır. Bizde bu kapıdan içeri girerek eğitimin en temel meselesi olan insan tarifine modeline yani nasıl bir insan yetiştirmemiz gerektiğine bakmak istedik. Ve bu insanı yetiştirecek eğitim sistemini yeniden tanımlama arzusu içine girdik.''
ÖNCE İNSANI TANIMLAMALI
Açılış konuşmasının ardından GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen'in moderatörlüğünde yapılan konferansta ise katılımcılar insan tanımı ve eğitimi üzerinde görüş belirtti. Farklı görüşten birçok katılımcı insanın doğru tanımlanmadan iyi bir eğitim verilemeyeceği konusunu masaya yatırdı ve konu üzerine fikir alışverişi yaptılar. Pratisyen hekim Ayşe Asuman Zengin, insanın beşer olarak doğduğunu yaşadıkça insanlaştığını belirtirken Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Bulut ise insanın adi bir varlık olduğunu ancak eğitimle mana kazanarak kamil insan olduğunu söyledi.
Düşünen insan yetiştirmeliyiz
İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclis üyesi Orhan Albayrak ise daha rekabetçi daha ayakta duran bir ülke olabilmek güçlü olabilmek gerektiğini kaydederek ''Türkiye önce eğitimde neyi amaçlaması gerektiğinin rotasını belirlemeli. Yetenek sahibi bireyler yetiştirmeli, okuldan mezun olup boş oturan değil, ben neler yapabilirim, kendi işimi nasıl kurarım düşüncesine sahip insanlar yetiştirmelidir'' dedi. 40 üzerinde katılımcının insan ve eğitim hakkında görüşlerini belirttiği konferansının sonuç bildirgesi ise bir rapor haline getirilerek ilgili makamlara gönderileceği belirtildi.
Yeni Şafak