Ressam Osman Hamdi Bey'in hayatı (1842-1910), ölümünün 101. yılında tiyatro oyunu oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen ''Gönlümdeki Osman Hamdi Bey''in ilk gösterimi önceki akşam yapıldı.
Üsküdar Müsahipzade Celâl Sahnesi'nde seyirci karşısına çıkan oyunda, Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu Osman Hamdi Bey'in hayatı, bilinmeyen yönleri, kişiliği, arkadaşlıkları ve evlilikleri anlatılıyor.
Osman Hamdi'nin hukuk eğitimi için Paris'e gönderilmesiyle başlayan oyunun çıkış noktası, ailesini kaybeden dayısının kızı Esma'nın Osman Hamdi'ye gönlünü vermesi. Paris yolculuğuna çok üzülen Esma, Osman Hamdi'nin tavsiyesiyle günlük tutmaya başlar. Oyunun yazarı Gülsün Siren Kınal da, hikayeyi Osman Hamdi'nin ailesine ve Esma'ya yazdığı mektupların yanı sıra bu günlükler üzerinden kurgulamış. Osman Hamdi Bey ölünceye kadar onun 'koruyucusu' olan Esma, yazdığı günlüklerin kapağına oyunun sonunda bir de isim kaydeder: ''Gönlümdeki Osman Hamdi Bey''.
Resme hevesi olan genç Osman Hamdi, hayallerine kavuşmak için eline geçen fırsatı değerlendiriyor ve hukuk eğitimini bırakıp Paris Güzel Sanatlar Okulu'na başlıyor. Paris'te, ileride Şeker Ahmet Paşa adıyla anılacak olan Ahmet Ali ile birlikte Gerome ve Boulanger gibi zamanın ünlü ressamlarından ders alıyor. Daha sonra Marie adında Fransız bir kadınla evleniyor, bir kızı oluyor ve bu vesileyle İstanbul'a dönüyor. Yeniden Paris hayalleri kurarken, babasının aracılığıyla, Bağdat'ta Yabancı İşleri Müdürlüğü'ne atanıyor. Burada, genç Ahmet Mithat'ı okuması için kitaplar vererek yazmaya teşvik ediyor, hatta Türk edebiyatında ilk romanı da onun yazabileceğini söylüyor. Sonrasında Sultan Abdülaziz tarafından Viyana'daki uluslararası sergiye komiser olarak atanıyor. Burada, yine Marie adlı bir başka Fransız kadına âşık oluyor. Oyunda, Osman Hamdi Bey'in arkeoloji alanında çalışmaları ve müzeciliğine de değiniliyor.
Engin Gürmen'in yönettiği ''Gönlümdeki Osman Hamdi Bey''de Aslı Narcı, Ayşen Çetiner, Tolga Yeter, Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan, Cem Uras, Ceysu Aygen, Murat Derya Kılıç, Yağız Pala rol alıyor. Oyun, 17 Nisan'a kadar Üsküdar Müsahipzade Celâl Sahnesi'nde izlenebilir.
Zaman