İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentte raylı sistemin ulaşımdaki payını yüzde 8'lerden 13'lere çıkardıklarını, 2014 yılına gelindiğinde yapımı devam eden 52.5 kilometrelik raylı sistem hattıyla birlikte Marmaray'ın da devreye gireceğini belirtti.
Topbaş, ''Böylece İstanbul'un toplam raylı sistem uzunluğu 230 kilometreyi aşacak. Raylı sistemin ulaşımdaki toplam payı yüzde 31.1'e yükselecek'' dedi.
Büyükşehir Belediyesinin 2010 yılı faaliyet raporunun oylamaya sunulacağı meclis toplantısında konuşan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Türkiye'deki kamu yatırımlarının yüzde 26'sını yaptığını ifade ederek, tüm belediyelerin kamu yatırımları içindeki payının yüzde 48 olduğu düşünüldüğünde bunun devasa bir yatırım olduğunu söyledi.
İstanbul'da sadece altyapı hizmetlerini yapmadıklarını dile getiren Topbaş, altyapıyı yaparken kentin havasını, suyunu, çevresini de ihmal etmediklerini kaydetti.
Kentte, turizm alanındaki gelişmeleri de takip ettiklerini anlatan Topbaş, tarihi eserleri ihya etmenin getirdiği sonuçları gördüklerini, müze ve sanat galerileriyle farklı bir İstanbul'un yansıdığını, kente gelen turistlerin de bunu ifade ettiğini belirtti.
Topbaş, 2010 yılında 8 milyonu aşkın turistin İstanbul'a geldiğini kaydederek, kente daha fazla turistin gelmesi yönünde çalışmalar yaptıklarını anlattı.
ULAŞIM YATIRIMLARI
Dünyanın bütün şehirlerinde en büyük meselenin ulaşım olduğuna dikkati çeken Topbaş, İstanbul'da 2010 yılında ulaşım alanında ciddi çalışmalar yaptıklarını, bütçenin yüzde 50'den fazlasını ulaşıma ayırdıklarını söyledi.
2004 yılı öncesinde İstanbul'da bin 592 otopark bulunduğunu, bu sayıyı 2 bin 419'a çıkardıklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:
''Değnekçilik en büyük sorun olarak önümüze konmaktaydı. Yaptığımız çalışmalar sonucunda çok büyük bir şirket kurarak bu sorunu çözdük. 2010'da karayoluna yaptığımız yatırımları sürdürdük, yaklaşık 250 milyon TL maliyetle Dolmabahçe-Bomonti tünel yolunu açtık. Günde 22 bin aracın kullandığı bu tünel sayesinde yarım saatlik güzergah 5 dakikaya indi. 7 yılda 231 kavşak ve yol yaptık. 24'ünün inşası sürüyor. İnşa ettiğimiz yol 405 kilometre uzunluğunda. Karayolu, tünel ve kavşaklara bugüne kadar 5 milyar 175 milyon TL harcadık.'' Topbaş, hayata geçirdikleri metrobüs projesine, Dubai'de uluslararası toplu taşımacılık ödülü verildiğini belirterek, ''Dünya bunu model olarak görmekte, bu hepimizin başarısı. Belediyenin yaptığı işin ne kadar doğru olduğunu görmekteyiz'' dedi.
2010 yılında Darüşşafaka istasyonunu hizmete aldıklarını, bu istasyonun açılmasıyla günde 180 bin kişinin taşındığı hatta günde 230 bin yolcunun taşınmaya başlandığını aktaran Topbaş, bu hatta ilk defa 2 bin kişilik 8'li tren kullandıklarını söyledi.
23.5 kilometrelik Yenikapı-Hacıosman hattı tamamlandığında, bu hat arasındaki yolculuğun 32 dakikaya düşeceğini belirten Topbaş, Kartal-Kadıköy hattında 2010 yılında da çalışmaların hızla sürdüğünü, bu hattaki 44 kilometrelik ana tünellerin tamamlandığı bilgisini verdi.
Kadıköy-Kartal metro hattının 2011 yılında tamamlanacağını ifade eden Topbaş, Marmaray'ın da devreye girmesinin ardından mesafelerin daha da kısalacağını kaydetti.
Otogar-Bağcılar-Olimpiyatköy hattını bu yıl hizmete alacaklarını belirten Topbaş, raylı sistemlere bugüne kadar 6 milyar 633 milyon TL yatırım yaptıklarını vurguladı.
İDO'NUN ÖZELLEŞTİRİLMESİ
İstanbul'da deniz ulaşımında önemli bir mesafe kat ettiklerini anlatan Topbaş, geçen yıl İDO'nun blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine karar verildiğini, İDO ve Şehir Hatları'nı birbirinden ayrı iki şirket haline getirdiklerini söyledi.
İDO'nun önemli bir marka haline gelmesinin, ne kadar geliştirildiğinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Topbaş, 30 yıllığına kullanım haklarını devrettikleri İDO'nun özelleştirilmesiyle elde edilen gelirin önemli bir bölümünün ulaşıma ayrılacağını belirtti.
Topbaş, deniz ulaşımında kullanılan taşıt sayısını 26'dan 105'e çıkardıklarını, denizin kentte ciddi biçimde kullanılır hale geldiğini anlattı.
RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU 230 KİLOMETREYİ AŞACAK
Topbaş, ''İstanbul'da raylı sistemin ulaşımdaki payını yüzde 8'lerden 13'lere çıkardık. 2014 yılına geldiğimizde yapımı devam eden 52.5 kilometrelik raylı sistem hattı ile birlikte Marmaray da devreye girmiş olacak. Böylece İstanbul'un toplam raylı sistem uzunluğu 230 kilometreyi aşacak. Raylı sistemin ulaşımdaki toplam payı yüzde 31.1'e yükselecek'' diye konuştu.
Kadir Topbaş, son bir yılda okullardaki spor salonu sayısını 130'a çıkardıklarını, bu salonlar için 115 milyon lira yatırım yaptıklarını söyledi.
UNACLA'nın Danışma Kurulu Başkanlığına getirilmesiyle bütün dikkatlerin İstanbul'a çekildiğini ifade eden Topbaş, ''Başkanlığına seçildiğimden beri UCLG'nin yapısının değiştiğini söylüyorlar. Türkiye'nin, İstanbul'un tanıtılması böyle olur. Dünya rekabet ölçeğinde İstanbul'u takip ediyor'' dedi.
birincikuvvet.com