Sosyal medya, şeffaf ve demokratik bir ortam

Başkan Mustafa Kara, Azime Telli ile yapığı röportajda belediye olarak şeffaf ve demokratik bir ortam sağlayan sosyal medyayı 'her zaman, her yerde hizmet' anlayışının önemli bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

Sosyal medya, şeffaf ve demokratik bir ortam
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Google News'de Takip Et
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, www.bilgicagi.com internet sitesi köşe yazarı Azime Telli ile yaptığı röportajda ''şeffaf ve demokratik bir ortam sağlayan sosyal medyayı 'her zaman, her yerde hizmet' anlayışının önemli bir parçası olarak gördüklerini'' söyledi. Röportajın tamamını aşağıda okuyabilirsiniz.

Yurttaş odaklı devlet anlayışını olan devlet 2.0 yaklaşımı kamu yönetiminde önemli bir değişimi simgeliyor. Yaklaşımın merkezinde yurttaşın yönetime aktif olarak katılımını sağlamak bulunuyor. Bu hedefe ulaşmak için internette karşılıklı anlık iletişim dönemini başlatan web 2.0 teknolojilerine büyük önem veriliyor.

Ülkemizde de büyük ilgi gören sosyal medya ağları en popüler web 2.0 uygulamalarından. Sosyal medya kullanıcı sayısının çığ gibi artması nedeniyle kamu kurumları bu platformda yerlerini almaya başladı. Sosyal medyada yer almak özellikle yerel yönetimler açısından hayati öneme sahip.

Belediyelerin pek çoğunun sosyal medyada bir ya da birden fazla hesabı var. Ancak bu hesapları aktif ve doğru kullanan belediye sayısı parmakla gösterilecek kadar az. Pek çok belediye sosyal medyayı çözmeye çalışırken Üsküdar Belediyesi, bu mecrada hem takipçi hem de paylaşım zenginliği bakımından öne çıkıyor.

Biz de bu nedenle ilk röportajımızı Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ile gerçekleştirdik. Türkiye'de sosyal medya kullanımında en başarılı belediye konumunda olan Üsküdar Belediyesi'nin yeni hedefi ise bu alanda dünya liginde zirveye çıkmak.

A.T.: Üsküdar Belediye Başkanı olarak sosyal medya yer alma kararını vermenizde neler etkili oldu? Hangi tarihten itibaren sosyal medyada yerinizi aldınız?

M.K.: Üsküdar Belediye Başkanı seçilmeden önce sosyal medyayı kullanmaya başlamıştık. Seçim sürecimizde Üsküdarlılarla her platformda buluşmayı hedeflediğimiz için Facebook başta olmak üzere sosyal medya mecralarında aktif olmaya gayret ettik. Sosyal medyada yer almamızda bu ağların özellikle gençler tarafından aktif şekilde kullanılıyor olması önemli rol oynadı. Ancak içinde bulunduğumuz ortam hızla değişim gösteriyor, genişliyor ve beklentiler artıyor. Karar verdiğimiz günden bu yana kullanım amacımız değişmese de kullanım şeklimizde önemli gelişmeler oldu. Kasım 2010'dan itibaren Üsküdar Belediyesi ve şahsi Twitter hesabımın yanı sıra Facebook'ta Üsküdar Belediyesi ve kişisel Facebook sayfamı devreye aldık. Tüm bunları sosyal medya konusunda uzman arkadaşların oluşturduğu stratejiler etrafında şekillendirdik.

A.T.: Sosyal medya mecralarından hangilerini kurumsal olarak kullanıyorsunuz? Bu ağların kurumunuza ne tür katkılar sunduğunuzu düşünüyorsunuz? Kurum olarak karar verme sürecini hemşehrilerinizin katılımının önünü açıyor musunuz? Örneğin, sosyal medya üzerinden anket ya da kamuoyu yoklaması düzenliyor musunuz?

M.K.: Sosyal medyada en aktif kullandığımız mecralar Twitter ve Facebook. Bunun dışında Dailymotion üzerinden video, Flickr üzerinden fotoğraf ve Issuu üzerinden de etkinlik ve bülten paylaşımlarında bulunuyoruz. Sosyal medyayı sadece mesajlarımızı iletme ortamı olarak görmüyoruz. Üsküdar, Türkiye'nin değerli bir markası ve sosyal ağlar üzerinde Üsküdar Belediyesi'nden önce Üsküdar'ı, Üsküdarlı'ya anlatmaya ve Üsküdarlılar ile karşılıklı paylaşımda bulunmaya çalışıyoruz. Elbette belediye çalışmalarımızla ilgili sorular soruyoruz, anketler düzenliyoruz. Çıkan sonuçlar bizim için adeta bir kamuoyu yoklaması niteliği taşıyor.

Twitter hesabımı kendim kullanıyorum

A.T.: Hangi ağlarda kişisel hesaplarını bulunmaktadır? Kişisel hesaplarınızı kendiniz mi yönetiyorsunuz? Kendinize ait hesaplarda ne tür paylaşımlarda bulunmayı tercih ediyorsunuz?

M.K.: Facebook ve Twitter üzerinde kişisel hesaplarım bulunuyor. Twitter hesabımı tamamen kendim kullanıyorum. Facebook sayfasını ise sosyal medya ekibimizi yöneten arkadaşlarımızla koordineli olarak güncelliyoruz. Belediye başkanı olarak görev sınırlarımız yasalarla belirli olmasına karşın Üsküdarlılar her türlü talep ve şikayetlerini bize doğrudan iletiyor. Bundan şikayetçi değiliz, aksine çözüm noktasında gösterdikleri teveccühten dolayı mutlu oluyoruz. Kişisel olarak Üsküdarımız için yaptığımız çalışmaları, davet edildiğimiz etkinliklerden görüntüleri paylaşıyorum. Ayrıca Üsküdarlılar'ın yönelttiği soruları bizzat cevaplandırıyorum.

A.T.: Üsküdar Belediyesi, Türkiye'de sosyal medyayı en aktif kullanan belediye konumunda. Belediye olarak sosyal medya çalışmalarınızı nasıl yönetiyorsunuz?

Sosyal medya çalışmalarını her zaman ve her yerde hizmet anlayışımızın bir tamamlayıcısı olarak görüyoruz. Bizzat dahil olduğum çalışmalarda başkan yardımcılarımız başta olmak üzere yönetim kadememiz benimsemiş durumda. Belediyemizin Twitter ve Facebook hesaplarını yöneten bir ekibimiz var. Bu ekibimiz aynı zamanda sosyal medya buluşmaları da organize ederek internet ortamındaki etkileşimi yüz yüze iletişimle destekliyorlar. Twitter takipçilerimizle yaptığımız Marmaray gezisi, Facebook'taki Üsküdarlılar'la yaptığımız Boğaz Turu'nu bu kapsamda örnek gösterebiliriz.

M.K.: Üsküdar Belediyesi'nin sosyal medyada yer alması hemşehrileriniz tarafından nasıl karşılandı? Takipçilerinizin sosyal medyadaki yorumlarını hem kurumsal hem de kişisel olarak göz önünde bulunduruyor musunuz?

Üsküdar kültürel ve teknolojik yeniliklere açık bir nüfuza sahip. Bunu Twitter ve Facebook'ta da görüyoruz. Bize çeşitli eleştirilerini yollayan Üsküdarlılar dahi bu iletişim kanalını açmış olmamızdan dolayı teşekkürlerini iletiyorlar. Gönderilen istek ve şikayetler elbette bizim için önem taşıyor. İyi niyete sahip her eleştiriyi hizmetlerimizi daha ileri bir noktaya taşımak için bir fırsat olarak görüyoruz. Kimi zaman da iletişim eksikliğinden kaynaklanan bazı yanlış anlamaları sosyal medya üzerinden izah imkanı buluyoruz. Üsküdarlılar talep ve şikayetlerini sosyal ağlar üzerinden iletebiliyor. Bu anlamda oldukça şeffaf ve demokratik bir platform sunduğumuzu düşünüyoruz. Örneğin, vatandaş zamanında toplanmamış bir çöp konteynırı gördüğünde fotoğrafını çekip sosyal medya hesaplarımızda paylaşabiliyor. Biz bu tür paylaşımlar konusunda çok hassasız. Bu paylaşımları silmek ya da görmezden gelmek gibi bir yaklaşımımız yok. Sorunu çözüyoruz ve çözdüğümüzü fotoğraf ile belgeleyip yine sosyal medyada paylaşıyoruz. Bir keresinde bir parkımıza yerleştirilen bir ilan panosuyla ilgili eleştiri aldık. Panonun fotoğrafını çekip gönderen vatandaşımız küçük bir parka bu kadar büyük bir pano yerleştirmesini haklı olarak eleştirdi. Zaman zaman bizim de gözümüzden kaçan noktalar olabiliyor. Vatandaşlarımızın bizi bu konularda yönlendirmesi eksiklerimizi gidermemizi, sorunlara anında müdahale edebilmemizi sağlıyor.

A.T.: Sosyal medyada yeni dönem için hedefleriniz nelerdir?

M.K.: Sosyal medyadaki hedefimiz tüm platformlarda daha fazla Üsküdarlı'ya ulaşmak. Bu anlamda Facebook sayfamızı belediye hizmetlerimizle daha entegre hale getirmek için uygulamalarla zenginleştireceğiz. Sosyal medyayı kullandığımız bu ilk yılda Türkiye çapındaki en başarılı belediyeler arasında yer aldık. Şimdi hedefimizi büyütmek istiyoruz. Dünyada sosyal medyayı en iyi kullanan belediyeler arasında yer almak istiyoruz.

A.T.: Gün içinde sosyal medyaya ne kadar zaman ayırabiliyorsunuz?

M.K.: Sosyal medya ile ilgilenen ekibimiz anlık olarak takip ediyor. Kişisel olarak gün içinde fırsat bulduğumda gündemi bir de sosyal medyadan takip ederim.

A.T.: Kamu kurumlarının sosyal medya kullanarak daha ulaşılabilir ve daha şeffaf konuma gelmeleri konusunda neler düşünüyorsunuz?

M.K.: Şeffaflık ve ulaşılabilirlik verilen hizmetin kalitesine olumlu katkılar sağlıyor. Sosyal medyayı sadece mesajların iletileceği bir platform olarak görmek doğru değil. Dinlemek ve iletişim kurmak da çok önemli. Elbette her kurumun kendine göre kullanım biçimi olacaktır. Belediye gibi halkla doğruda iletişim kuran bir kamu kuruluşunun sosyal medyayı kullanarak hizmetlerini geliştirmesini önemli buluyorum. Burada dikkat edilecek diğer bir konu da sosyal medyayı sürekli ve düzenli olarak kullanmak. Sosyal medya zaman ve insan kaynağı ayırmanız gereken bir mecra. Diğer türlü bu dinamik ortamda başarı kazanmak pek mümkün görünmüyor.

A.T.: Son olarak sosyal medyadaki takipçilerinize nasıl bir mesaj göndermek istersiniz...

M.K.: Üsküdar'da yaşasın veya yaşamasın tüm Üsküdar dostlarına, takipçilerimize teşekkür etmek isterim. Sosyal medya üzerinden sunduğumuz hizmetlere gösterdikleri ilgi bizim stratejik olarak ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gösteriyor. Üsküdar Belediyesi'nin sosyal medya üzerinde aktif olarak yer almasında ve öne çıkmasında takipçilerimizin önemli payı var.

Mustafa Kara: Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Twitter hesabını kendisi kullanıyor. Kara, sosyal medyanın herkese sesini duyurma hakkı vermesini demokratik bulduğunu söyledi.

İkili: Bilgi Çağı için Azime Telli'nin sorularını cevaplayan Mustafa Kara, sosyal medyada dünyanın en başarılı belediyeleri arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi.

Üsküdar Belediyesi'nin sosyal medya hesapları

www.facebook.com/uskudarbld sayfasında tamamı Üsküdar ve çevresinde oturmakta olan 9 bin 500 takipçi var. Bu hesap daha çok ''Beyaz Masa'' gibi kullanılmakta olup yoğunluklu olarak şikayet ve eleştiriler alınmaktadır.

www.facebook.com/mustafakarauskudar sayfasında 10 bin 600 kişi bulunmaktadır.

www.twitter.com/mustafakara hesabını 2 bin 900 kişi takip ediyor. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, bu hesabı bizzat kullanıyor.

www.twitter.com/uskudarbld hesabı 1619 kişi tarafından takip ediyor. Bu hesapta takip edilenler ve takip edenlerin tamamına yakını Twitter'da Üsküdar anahtar kelimesi araması yapılarak belirlenmiş.

www.dailymotion.com/uskudarbelediyesi ve www.youtube.com/uskudarbelediyesi kanallarına 200'e yakın video yüklenmiş durumda. Belediyenin tüm etkinlik videoları bu hesaplardan takip edilebiliyor.

www.flickr.com/uskudarbelediyesi sayfasına yaklaşık 100 albüm ve 5 bin fotoğraf yüklendi.

issuu.com/uskudarbelediyesi sayfasında aylık kültür ve sanat rehberi ve aylık bültenler PDF ve e-kitap formatında yüklenmektedir.

Not: Takipçi ve içerik sayıları 30 Temmuz 2011 tarihinde alınmıştır.


Bilgicagi.com



Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5Puan Ver 5

Yaşam

En Çok Okunan Haberler

+4
°
C
+
-1°
Uskudar
Pazartesi, 14
Salı
+ +
Çarşamba
+ +
Perşembe
+ +
Cuma
+ +
Cumartesi
+
Pazar
+ +
7 Günlük Hava Tahmini
Üsküdar Nöbetçi Eczaneler Günlük Burç Yorumları
Üsküdar Haritası

GAZETELER

Hürriyet Dünya
Milat Sözcü
Yeni Şafak Türkiye
Takip Et :
Üsküdar 34 Feedburner
www.uskudar34.com © 2007-2022 Tüm Hakları Saklıdır. Sitedeki içerikler kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Destek ve Bilgi : [email protected]
Bu sayfa 0.03 saniyede yüklendi.

www.uskudar34.com web sitesinde yer alan tüm sayısal ve sözel içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Köşe yazılarında yer alan içerik yazarların kendi görüşleri veya alıntı(kaynak gösterilerek) olup; ilgili konu hakkında uskudar34.com'un genel görüşünü yansıtmaz.

Web sayfalarımızda yer alan bilgiler ve doğrulukları tarafımızca garanti edilmemekte olup, bu bilgiler belli bir getirinin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir. Bu nedenle bu sayfalarda yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yapılan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı uskudar34.com sorumlu tutulamaz.

sanalbasin.com üyesidir