Özel halk otobüslerinde nakit ödeme yapılarak, bilet temini uygulaması, 13 Ağustos'ta sona erdi. İETT otobüslerinin içerisinde bilet temini uygulamasına da 2 Temmuz'da son verilmişti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yolcuların, mağdur olmamaları için araca binmeden önce Akbil ve elektronik bilet temin etmeleri gerektiğini günler öncesinden duyurmuştu.
VATANDAŞLAR HAZIRLIKSIZ YAKALANDI
Ancak uygulamanın ilk gününde bir çok vatandaşın hazırlıksız yakalandığı görüldü. Vatandaşların bir bölümü Akbil veya elektronik kartı olmadığı için araçlara binemedi. Bazı vatandaşlar da diğer yolculardan ödünç kart istemek durumunda kaldı.
AKBİL'İN PİYASADAN KALKACAĞI DOĞRU DEĞİL
Bu arada TRT Haber'in sorularını yanıtlayan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Akbil'in kaldırılmasının söz konusu olmadığını ve temassız kartla paralel kullanılacağını söyledi.
Mevcut uygulamada, özel halk otobüslerine Akbil, elektronik kart veya sınırlı kullanımlı elektronik biletle (BİRGEÇ, İKİGEÇ, BEŞGEÇ veya ONGEÇ) bilinebiliyor.
Yolcular kartlarını İstanbul'un çeşitli noktalarında bulunan İETT elektronik bilet satış bayilerinden temin edebiliyorlar.
AMAÇ AKBİL'DEN ELEKTRONİK BİLETE GEÇİŞİ SAĞLAMAK
İETT'nin kağıt biletten Akbil'e geçtiğini söyleyen Baraçlı, ''Şimdi de elektronik kart dönemini başlatıyoruz. Uzun vadede Akbil'in yerini alması beklenen temassız elektronik kartı daha hızlı ve daha güvenli bir ulaşım için tasarlıyoruz'' dedi. Halen vatandaşların toplu taşıma araçlarında hem Akbil hem de temassız kartı kullanabildiklerini söyleyen Baraçlı, ''Teknoloji sürekli değişiyor. İstanbulluları uluslar arası standartlarda ulaşım kalitesine kavuşturmak ve ulaşım hizmeti verirken son teknolojilerden yararlanmak amacıyla bu çalışmayı yapıyoruz. Akbil ile eş zamanlı olarak kullanılabilen elektronik kart uluslar arası standartlara uyumlu, kopyalama ve ataklara karşı dirençli olarak üretildi. Kart temassız olduğu için kullanım kolaylığı sağlıyor ve kullanıcı kartını cüzdanından çıkarmadan geçiş cihazına okutabiliyor'' şeklinde konuştu.
PLANLAMALARI DAHA İYİ YAPABİLECEĞİZ
Baraçlı, temassız elektronik kartın teknolojisinin otobüs başına düşen yolcu yoğunluğu hakkında kesin ve doğru rakamları vereceğini ve bu sayede hat planlamalarının gerçek verilerle yapılacağını sözlerine ekledi. Baraçlı, son olarak İETT'nin başlattığı 'Akbilini getir, Elektronikkart'ı al' kampanyasına değindi ve vatandaşlara hem kampanyadan hem de elektronik kartın avantajlarından yararlanmaları yönünde çağrı yaptı.
Temassız kart nedir?
Şu anda toplu taşıma araçlarında kullanılan temassız elektronik kart doldur-boşalt esasına göre çalışıyor. Akbil gibi devamlı doldurularak bozulana ya da kırılana kadar kullanılabiliyor. Tarifesi abonmandan farklı olan temassız kartla aktarma özelliği, öğrenci indirimi, özürlü geçişi, saat bazlı indirim, mesafe bazlı ücretlendirme yapılabiliyor. Temassız kart yaklaştır-geç mantığıyla çalıştığı için otobüslerdeki geçiş cihazlarına yaklaştırmak yeterli oluyor. Böylece duraklardaki bekleme süresini kısaltarak ulaşımın hızını artırıyor. Temassız kart, Akbil'de olduğu gibi 2 saat içerisinde 5 aktarma imkanı sunuyor.
Yeni Şafak İnternet