İstanbul'un Anadolu yakasında faaliyet gösteren Sabiha Gökçen Havalimanı, bölgede inşası planlanan Teknopark İstanbul, İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi sayesinde cazibesini artırıyor.
Artan trafikle yıl sonunda dünyanın en çok yolcuya hizmet sunan ilk 100 havayolu arasına gireceklerini belirten şirketin CEO'su Gökhan Buğday, THY'nin de uçuşlara başlamak üzere çalışma yürüttüğünü söyledi.
Dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı İstanbul Sabiha Gökçen, yıl sonunda yolcu sayısı bakımından ilk 100 havalimanı arasına girmeye hazırlanıyor. Pegasus Havayolları'nın yüzde 52 pazar payına sahip olduğu havalimanı, gelecek yıl Türk Hava Yolları'nın (THY) da uçuşlara başlamasıyla yolcu ve uçak trafiği sıralamasında hızla yükselecek.
Sabiha Gökçen CEO'su ve Genel Müdürü Gökhan Buğday, İstanbul'un Anadolu yakasında bulunan Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki yolcu ve uçak trafiği ile yeni projeleri, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) girişimi Teknopark İstanbul'un, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı da içeren İleri Teknoloji Endüstri Parkı ve Havaalanı Projesi (İTEP) kapsamında kurulacağına dikkat çeken Buğday, projenin Sabiha Gökçen Havalimanı'nı cazibe merkezi haline getireceğini söyledi.
Buğday, projenin yerli ve yabancı firmalar tarafından yakından takip edildiğini ifade ederek, ''Tüm merkezini buraya kaydırmayı planlayan Bosch, 18 dönüm yer istedi. Proje, Silikon Vadisi'nin daha geniş alana yayılmışı gibi olacak. Temeli yeni atıldı. 1 yılda şirketler yerleşecek.'' dedi. Buğday, artan trafik ile yıl sonunda dünyanın en çok yolcuya hizmet sunan ilk 100 havayolu arasına gireceklerini bildirdi. Buğday, Sabiha Gökçen Havalimanı'nı devraldıklarında dünya klasmanında 298. sırada bulunduklarına işaret ederek, ''2011 rakamları ile ilk 100 arasına gireceğiz. Böylece 5 milyonun üzerindeki 900 havalimanı arasında yerimizi alacağız.'' şeklinde konuştu.
CEO Gökhan Buğday, havalimanının kapasitesini artıracak yeni paralel pist için 2012 Haziran'ında ihaleye çıkılabileceğini açıkladı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın açacağı ihaleyi kazanan firmanın 3 yılda inşaatı tamamlayacağını anlatan Buğday, ''Başbakan'ımız, temel atma törenine geleceğini ve müteahhit ile görüşüp süreyi yarıya düşüreceğini söyledi. Burası da 30 ayda tamamlanacaktı ama Başbakan söz aldı ve 18 ayda açtık.'' diye konuştu.
Buğday, ikinci pist için 210 hektarlık alanın TOKİ kanalıyla kamulaştırılacağına dikkat çekerek, kamulaştırma için 450 milyon lira gerektiğini ve 150 milyon lirasının aktarıldığını söyledi. Kamulaştırmanın gelecek yıl nisana kadar bitirilmesinin hedeflendiğini dile getiren Buğday, ''Kamulaştırma ne kadar çabuk biterse ihale o kadar çabuk gerçekleşecek. 21 uçak park alanı ihalesi bitti. Marta kadar bunlar teslim edilecek. Toplam 70 park alanı olacak. İkinci pistle bu rakam 120'ye kadar çıkacak.'' dedi.
Uçakların havalimanına yaklaşmasıyla ilgili Hamitabat Elektrik Üretim AŞ (HEAŞ) ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) arasında protokol imzalandı. Gelecek yıl hayata geçecek uygulamayla Sabiha Gökçen Havalimanı'na inecek uçaklar, Atatürk Havalimanı'na inenlerin arkasında sıra beklemeyecek. Uçaklar, başka bir yoldan Atatürk Havalimanı'ndaki yaklaşma koordinesinden bağımsız şekilde Sabiha Gökçen'e inişe geçecek. Böylece Atatürk Havalimanı'ndaki iş yoğunluğu da azalacak. Aynı şekilde buradaki uçaklar kalkış için Atatürk Havalimanı'nın trafiğini beklemeyecek.
Pegasus Havayolları, Sabiha Gökçen'de yüzde 52 pazara sahip. THY'nin uçuşlara başlamasıyla havalimanındaki trafikte büyük artış olacak. THY'nin alt markası Anadolujet ile uçuş gerçekleştirdiğine dikkat çeken Gökhan Buğday, THY'nin de uçuş için çalışma yürüttüğünü söyledi. ''Tek eksiğimiz THY.'' diyen Buğday, ''Anadolu yakasında yolcuların yüzde 60'ı bulunuyor. Yolcular, milli havayolu ve ürün kalitesi sebebiyle THY ile de uçmak istiyor.'' dedi.
Buğday, ''yoğun trafik yaşayan Atatürk Havalimanı'na yeni uçuşlara izin verilmesi'' yönündeki görüşlere ise ilginç bir yaklaşımda bulunuyor. ''Ben de havayolu olsam oraya uçmak isterim.'' diyen Buğday, yolcu potansiyelini dikkate alan şirketlerin oraya sefer yapmayı istediklerini söyledi.
Buğday, ''rötarsız ve en ucuz seyahatin adresinin'' ise Sabiha Gökçen olduğuna işaret ediyor: ''Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, havayolu şirketlerinin zamanında kalkış oranları yüzde 96-97'ye ulaşıyor. 'En hızlı ve en ucuz bir yere nasıl ulaşırsınız?' dendiğinde adres burası çıkıyor.'' Buğday ayrıca, günlük 25 lira olan otopark ücretini yaklaşık yüzde 20 düşürmeyi planladıklarını açıkladı.
Bakım merkezinin inşasıyla istihdam 10 bine çıkacak
2011'de dış hatlarda yüzde 34-35, iç hatlarda yüzde 25-26 büyüme bekliyoruz. Bu büyüme istihdama da yansıyor. Sabiha Gökçen'deki çalışan sayısı yüzde 100 artışla 2 bine çıktı. Geçen yıl 5 bin olan havalimanındaki çalışan sayısı da Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi HABOM'un açılması ile 10 bini geçecek.
İstanbul'a 3. havalimanı kurulması gerekiyor
İstanbul'a yapılması planlanan üçüncü havalimanına karşı değiliz. Türkiye'nin gelişimi ve büyüme hızı açısından üçüncü havalimanı çok büyük önem taşıyor. Üçüncü havalimanının 7-10 yılda yapılacağı konuşuluyor. Marmaray Projesi de iki havalimanını şimdiden entegre edecek.
Formula 1'in iptal edilmesi bizi olumsuz etkilemez
Formula 1'in bundan sonra İstanbul'da yapılmaması bizi çok etkilemez. Organizasyonla ilgili havalimanına sadece 30'a yakın özel uçak geliyordu. Bu da 70 yolcu ediyor. Yurtdışından büyük bir akım olmadı.
airnewstimes