Ümraniye Belediyesi, Marmara İlahiyat Fakültesi ve İslami Araştırmalar Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği ''900. Vefat Yılında Uluslararası Gazzâlî Sempozyumu'' başladı. Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde başlayan ve 3 gün sürecek olan sempozyumun açılışına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. İrfan Çağrıcı, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Eminmollaoğlu, aralarında rektörlerin de bulunduğu 14 farklı ülkeden akademisyenler, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve çok sayıda akademisyen, öğrenci ve vatandaş katıldı.
PROF. DR. GÖRMEZ: ''GAZALİ'NİN İLİMLE İLGİLENEN HERKES ÜZERİNDE EMEĞİ VAR''
Programda bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Gazzâlî'nin fikir ve eserlerinin İslam dünyası için son derece önemli olduğunun altını çizdi. Sempozyumun bu yönüyle takdire değer olduğunu belirten Prof. Dr. Görmez, şunları söyledi:
''Her medeniyetin kendine özgü simge ilim adamları, düşünürleri vardır. Gazzâlî de İslam medeniyetinin önemli simgelerinden olan kıymetli bir ilim ve düşünce adamıdır. Kendinden önceki 4 asrı yorumlamış, İslami ilimlerden sosyolojiye, felsefeden mantığa çok sayıda alanda eserler vererek bu bilgi ve birikimini kendisinden sonraki nesillere aktarmıştır. Dolayısıyla Gazzali'nin ilimle ilgilenen herkesin üzerinde emeği, ilmine de katkısı vardır. Gazzali'nin eserlerinin bütün akademilerde okutulması gerektiğine inanıyorum. Zira onun eserleri her okuyanda ayrı bir Gazzâlî çıkarır. Onun eserlerine özgü bir takım farklılıkları takip etmek bile bir ilim adamı için zordur. Ülkemizde de başta İhya-ı Ulumiddin olmak üzere, birçok eseri büyük ilgi gördü ve zamanla bu ilgi azalmadı aksine arttı.''
PROF. DR. RAŞİT KÜÇÜK: ''SEMPOZYUM GAZALİ'YE VEFA BORCUMUZ''
Daha sonra İslami Araştırmalar Vakfı (İSAV) adına söz alan Prof Dr. Ali Özek, sempozyumun önemine dair değerlendirmelerde bulundu. Programda bir konuşma yapan Marmara Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Raşit Küçük ise Gazzâlî'nin fikir ve eserleriyle kendisinden sonra gelen ilim dünyasına ışık tuttuğunu söyledi. Prof. Dr. Raşit Küçük, şunları söyledi: ''İnsanlığın bugüne gelmesinde emeği geçen ilim adamları vardır. Bu ilim ve düşünce adamlarından biri olan İmam Gazzali'yi vefatının 900. vefat yıl dönümünde anmak bir anlamda teşekkür ve bir vefadır. Gazzâlî kendinden önce yaşamış ulemanın bilgi ve birikimini değerlendirmiş önemli bir şahsiyettir. Gazzâlî'nin yalnızca İslam ilimlerinde değil felsefe, mantık, kelam, sosyoloji ve psikolojiye dair fikirleri de kendisinden sonra gelenlere yol göstermiştir. Eserleri bunun en güzel ispatıdır. Bu sempozyum Gazzâlî'nin anlaşılması, fikirlerinin tartışılması bakımın önemli bir etkinliktir. Başta Ümraniye Belediye Başkanı Sayın Hasan Can olmak üzere, katkıda bulunan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara huzurlarınızda teşekkür ediyorum.''
''BU ANLAMLI SEMPOZYUMA İMZA ATMAK MUTLULUK VERİCİ''
Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Mahmut Eminmollaoğlu yaptığı konuşmada Ümraniye Belediyesi'nin kültürel hizmetlere verdiği öneme değindi. Yurt içi ve yurt dışından gelen bir çok değerli akademisyeni sempozyumda bir araya getirmekten mutluluk duyduklarını belirten Eminmollaoğlu, şunları söyledi: ''Gerek ülkemiz ve gerekse İslam dünyasında önemli çalışmalara imza atmış değerli akademisyenlerin katıldığı bir sempozyum için bir aradayız. Ümraniye Belediyesi olarak, klasik hizmetlerin yanında gerek kültürel ve gerekse sanatsal hizmet ve projelere büyük önem veriyoruz. Bugün de Marmara Üniversitesi ve İslami Araştırmalar Vakfı ile birlikte, İslam dünyasının önemli değerlerinden İmam Gazzâlî'nin fikir ve eserlerinin tartışıldığı anlamlı bir organizasyona imza atıyoruz. Bu bizim için büyük bir mutluluk kaynağıdır.''
PROF. DR. ZAFER GÜL: ''GAZZALİ GİBİ BİLGİNLERE BÜYÜK İHTİYAÇ VAR''
Açılış programında bir konuşma yapan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, Gazzâlî'nin birçok ilim dalında ortaya büyük eserler koymuş önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi. Onun açtığı tartışmaların entelektüel boyutta büyük öneme sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Gül, onun gibi çok yönlü ve derin bilgilere sahip bilginlere bugün de büyük ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Kazakistan, Tacikistan ve İran Üniversitelerinden gelen rektör ve akademisyenlerin sempozyumun önemine dair yaptıkları konuşmalarla devam eden program, ikinci oturum öncesinde verilen arayla son buldu.
50 AKADEMİSYENLE 3 GÜN SÜRECEK
Ümraniye Belediyesi, Marmara İlahiyat Fakültesi ve İslami Araştırmalar Vakfı ile ortaklaşa düzenlenen sempozyum için bilim kurulunca 600'ün üzerinde tebliğ teklifi değerlendirilip içlerinden bir konu bütünlüğü oluşturacak şekilde 50 tebliğ seçildi ve bu tebliğleri hazırlayacak ilim adamlarıyla gerekli yazışmalar yapılarak konuşmacı listesi oluşturuldu. Sempozyum 7-9 Ekim tarihleri arasında, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde üç gün süreyle devam edecek ve katılımcılar Gazzâlî'nin fikir ve eserlerine dair tebliğlerini sunacak.
Üsküdar 34