Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde açılan ''Dost Şehirler Âşina Yüzler'' adlı sergide 22 ülkeden 70 fotoğraf yer alıyor. Sergi, Doğu'ya yapılmış yolculukların hikâyesini anlatıyor.
Önce Anadolu'nun köylerini kasabalarını, göçer Yörüklerin kıl çadırlarını dolaştı. Barak Türkmenlerinin sazına kulak verip son kağnıların gıcırtılarını dinledi. Daha sonra komşu ülkelerin kapısını çalarak seyahatlerini zenginleştirdi Ülkü Özel Akagündüz. Gezip gördüklerini kendisine saklamadı, gazete ve dergi yazılarında, kitaplarında okurlarıyla paylaştı. Akagündüz, şimdi de 'Dost Şehirler Âşina Yüzler' adlı kitabıyla aynı adı taşıyan fotoğraf sergisiyle seyahat izlenimlerini görünür kılıyor. Sergide bize çok yakın olup da bîhaber olduğumuz güzellikleri fark ettiren, uzaklarda olup da bilmediğimiz hikâyeleri dillendiren Akagündüz, ''Fotoğraf makinem kol çantamın içinde, komşu evine gider gibi gittim uzak diyarlara.'' diyor.
Zaman Gazetesi'nde gazeteciliğe başlayan ve halen Aksiyon dergisinde çalışan Ülkü Özel Akagündüz, bize en uzak görünen insanlarla bile ortak paydalarımız olduğunu söylüyor. ''Mesela, anneler çocuklarını aynı şekilde seviyordu.'' diyor ve ekliyor: ''Çocukların ağlamaları da, gülümsemeleri de bizim çocuklarımız gibiydi. Suriye'de bir Dürzi köyüne nedense biraz tedirgin yol alırken fark ettiğimiz gibi, kızının başını okşayan bir anneden kim neden tedirgin olsun ki!'' Gittiği hiçbir yerde kendini yabancı hissetmediğini dillendiriyor Akagündüz. Ona göre işin sırrı iyi niyet ve merhamet hissiyle yola çıkmakta. Öyle olunca ''Bulunduğunuz ülkelerdeki insanlar sizi seviyor. Siz de onları seviyorsunuz''.
Bağlarbaşı Kültür Merkezi'nde önceki akşam açılan sergide 22 ülkeden 70 fotoğraf yer alıyor. Üsküdar Belediyesi'nin himayesinde gerçekleşen serginin açılışına Zaman'ın Genel Yayın Müdür Yardımcısı Mehmet Kamış, Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Korucu, yazar Ahmet Turan Alkan ve çok sayıda sanatsever katıldı. Mehmet Kamış, ''Bu dünyada bizim küçük dünyamızın dışında da hayatlar var. Üstelik de bize yakın, bize akraba hayatlar. Ev ve iş arasında gelip geçen hayatımızda sadece televizyonların müsaade ettiği yerlerden haberdar olabiliyoruz. Ama bu sergiden anlıyoruz ki Karakum'da, Tur-i Sina'da, Halep'te, Saraybosna'da da bize çok aşina hayatlar var.'' dedi. Bülent Korucu, televizyoncuların suya, gazetecilerin ise buza yazan insanlar olduğunu, çekilen karelerin, yazılan satırların yıllara direnebilmesinin yolunun kitap ve biraz da sergilerden geçtiğini söyledi. Ahmet Turan Alkan ise ''Ülkü Hanım, gezdiği yerleri çok iyi görmüş, çok iyi fotoğraflamış, çok iyi hikâyeler toplamış. Ülkü 'özel' bir gazeteci, özel bir haberci ve özel bir fotoğrafçı.'' ifadelerini kullandı. Doğu coğrafyasının sıcak görüntüleri, soğuk ve karlı bir İstanbul akşamında, Yahya Kemal gibi söylersek, ''Üsküdar'ın dost ışıkları''yla buluşmuş oldu.
''Farklı coğrafyalardan hikâye ve şehir izlenimler içeren sergi daha çok Doğu'nun hikayesini anlatıyor. Afrika ve Ortadoğu fotoğrafları ağırlıkta. Akagündüz'ün fotoğraflarıyla bize yaklaştırdığı ülkeler arasında Mısır, Bosna-Hersek, Suriye, Kenya, Lübnan, Afganistan, Moğolistan, Nijerya, Rusya var. Sergi, 12 Şubat'a kadar meraklılarını bekleyecek.
Zaman