2020 Olimpiyatları'na aday olan İstanbul, ''Medeniyetler ittifakı ve olimpiyat ruhuyla iki kıtayı buluşturuyoruz'' mesajı verecek. Mega projeler, İstanbul'u baştan yaratıp trafik sorununu tamamen çözecek...
İstanbul, 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları'nın ev sahipliğine aday. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nden (IOC) çıkacak karara kilitlenen Ankara, İstanbul'un olimpiyatları alması ile düğmeye basacak. İstanbul için ''Medeniyetler İttifakı ve Olimpiyat ruhuyla iki kıtayı buluşturuyoruz'' mesajı verilecek. Projeler ile eşsiz bir olimpiyat şehri haline gelecek İstanbul, ulaşım, şehirleşme ve turizm alanında yapılacak yatırımlarla adeta baştan yaratılarak ''olimpiyatlara hazırız'' mesajı verecek. Sorunlarını çözmüş, modern bir olimpiyat şehri oluşturacak projelerin yanında İstanbul'un tarihi ve kültürel misyonuyla dünyadaki yeri de öne çıkarılacak. İstanbul'un Avrupa ve Asya'yı buluşturan şehir olmasının yanında, farklı dinler ve kültürlere ev sahipliği yapması en büyük koz olarak kullanılacak.
MÜTHİŞ DÖNÜŞÜM
Olimpiyat adaylığını bizzat Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı İstanbul'un ev sahipliği ilan edildiği anda, İstanbul için yeni bir dönem başlayacak. İlk olarak Kentsel Dönüşüm çalışmalarının başlatılacağı İstanbul'da tüm salaş ve kaçak yapılar yıkılarak yerine modern ve sağlam yeni binalar yapılacak. İstanbul'da kentsel dönüşüm ivedilikle Olimpiyat Köyü'nün bulunduğu alandan çemberler halinde genişletilerek Avrupa Bölgesi'ne yayılacak.
İSTANBUL REKORLARI KIRACAK
İstanbul'u dünya başkenti yapacak ''Kanal İstanbul'' ve ''İki Şehir'' projelerinin de bu döneme kadar önemli mesafe kat etmesi ve Olimpiyat döneminde İstanbul için büyük prestij olması sağlanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bizzat açıkladığı bu projelere büyük önem veriyor. Ayrıca metro ve metrobüs ağını da genişletecek olan İstanbul, en çok seyirci ile olimpiyat rekorlarını altüst etmeyi hedefliyor. İstanbul adaylık dosyasında tüm bu projeler sıralanırken, ''Bugünün değil, 2020'nin İstanbuluna oy vereceksiniz'' cümlesine vurgu yapılıyor. İstanbul'un trafik sorununu çözecek ve modern bir kent haline dönüştürecek mega projeler hazırlanıyor. Projelerin en önemlisini oluşturan Kanal İstanbul için etüt projeler hazırlanıyor. 2 yıl içinde etüt projeler tamamlanırsa proje 2020'de hayata geçebilecek. İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahibi olması durumunda proje hız kazanacak ve olimpiyatlara yetişebilecek.
ARENA GİBİ TENİS KORTU
İstanbul'da tüm tesisler çağdaş standartlarda olması için yenilenecek. Var olan tesislere ek olarak yapılacak kapalı yüzme havuzu ve tenis kortu dünyadaki benzerlerinin çok ötesine geçecek. Tüm uluslararası müsabakalarda İstanbul'un evsahipliğini öne çıkaracak düzeyde bir yüzme havuzu olması hedefleniyor. Tenis kompleksi ise adeta gövde gösterisi niteliğinde olacak. TOKİ'nin yapacağı tenis kompleksinin maliyeti Galatasaray'ın kullandığı TT Arena'ya yakın olacak. TOKİ, 600 milyon dolara sattığı Ali Sami Yen Stadı arazisi karşılığında Aslantepe'yi inşa etmiş, 300 milyon dolara mal olan stat sonrası Gençlik ve Spor Bakanlığı'na borçlu kalmıştı. Bu borca karşılık inşa edilecek tenis kompleksi, Grand Slam'lere ev sahipliği yapan tesislerle yarışacak.
1 MİLYON KİŞİYLE AÇILIŞ TÖRENİ
Türkiye 'nin Lozan'da IOC'ye teslim ettiği adaylık dosyasında sadece yarışmalar için değil, açılış ve kapanış törenleri için de etkileyici projeler yer alıyor. İşte o projeler:
- Marmara'dan Karadeniz'e iki yaka baştan sona süslenecek.
- Açılış ve kapanış olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez aynı anda iki kıtada birden düzenlenecek.
- Bir milyon kişiyle tarihin en büyük açılış töreni yapılacak.
- Boğaziçi'nin iki yakası ve köprüler bir ışık cennetine çevrilecek.
İŞTE İSTANBUL'UN 2020 PROJELERİ
MARMARAY: 2013 yılı sonunda hizmete girecek proje ile İstanbul Boğazı'nın altından iki yaka birbirine bağlanacak. Banliyö hatlarının da çalışacağı hatların metro bağlantılarıyla İstanbul'un trafik sorununun çözümüne önemli katkı sağlayacak. Proje ile İstanbul'da günlük 1.5 milyon kişinin iki yaka arasında ulaşımı sağlanacak.
LASTİK TEKERLEKLİ TÜP GEÇİT: 2015 yılında hizmete girmesi beklenen projenin temeli atıldı. İstanbul'un her iki yakasını deniz altından birleştirecek tüp geçidi otomobiller ve minibüsler kullanacak. İki köprünün güneyine inşa edilen tüp geçidi günde 90 bin araç kullanacak.
3. KÖPRÜ VE KUZEY MARMARA OTOYOLU: Nisan'da ihalesi yapılacak proje iki bölümden oluşuyor. Üçüncü köprü ve 95 kilometrelik bağlantı yolları ''Yap, işlet, devret'' modeli ile gerçekleştirilecek. 300 kilometrelik otoyol ise kamu kaynağı ile inşa edilecek. Transit geçişlerin üçüncü köprüden gerçekleşmesiyle İstanbul nefes alacak.
ANKARA-İSTANBUL HIZLI TREN: Ankara-Eskişehir bölümü hizmete giren projenin ikinci etabının yapımı devam ediyor. 2013 yılı sonunda Marmaray'la eş zamanlı tamamlanacak proje ile iki şehir arasındaki seyahat süresi üç saate inecek.
İSTANBUL-EDİRNE HIZLI TREN: Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin devamı olan İstanbul-Edirne projesinin 2020 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor.
ÜÇÜNCÜ HAVAALANI: İstanbul'a yapılacak üçüncü havaalanı Türkiye'nin en büyük havalimanı olacak. Yıllık 60 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanın 2020 yılından önce tamamlanması bekleniyor.
METRO: İstanbul'da ihale aşamasında olan ''ÜsküdarÜmraniye- Çekmeköy'', ''Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar (Kirazlı)'', ''Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey'' ve ''Bakırköy- Beylikdüzü'' metro hatları tamamlanacak.
HAYDARPAŞA: Bu proje, Haydarpaşa Gar ve liman alanın dönüşümünü kapsıyor. Yaklaşık 1.3 milyon metrekarelik alan üzerinde yat limanı, yat kulübü, kurvaziyer limanı, hastane, oteller, kongre ve kültür merkezi, konutlar, iş merkezleri, spor merkezleri ve otopark bulunacak.
Sabah