Vizyon Sigorta Araç Sahiplerini Kasko Sigortası Hakkında Uyarıyor!
Son günlerde ülke genelinde şiddetli yağışlar hayatı olumsuz etkilerken araç sahiplerini de mağdur etti. Kasko poliçesi olan araçlar hasar durumunda çekici ve ikame araç tahsisi ile sıkıntı yaşamazken poliçesi olmayan araç sahipleri ise zor anlar yaşadılar. Vizyon Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Gülay Ekmen'le yapmış olduğumuz röportajda kasko ve bilinmeyen tüm konuları sizler için araştırdık ve Gülay hanımda içtenlikle yanıtladı.
Kasko nedir?
Kazalarda taşıtlarda oluşacak hasarların karşılanmasını teminat altına alan sigorta türüdür. Zorunlu değildir isteğe bağlıdır.
Kasko sigortası ile sigortalıya sağlanan ana teminatlar nelerdir?
Kasko sigortası ile çarpma, çarpılma, yanma, çalınma ve devrilme gibi ana teminatlara sahip olabilirsiniz.
Muafiyetli kasko nedir?
Muafiyetli kasko, hasar halinde ödenmesi gereken hasar tutarının belli bir miktarından sigorta şirketinin muaf olup o kısmı ödemediği ve bu kısmın sigortalı tarafından karşılandığı kasko türüdür. Genellikle belli bir yüzdeyle belirlenir. Hasar halinde, araç bedelinin bu yüzde kadar kısmı hasar tutarında düşülerek kalan kısım ödenir. Örneğin; 20 bin TL değerinde bir araç muafiyetli kasko ile sigortalanır ve bu poliçedeki muafiyet oranı %2 olursa; bir hasar halinde araç bedelinin %2'si olan 400 TL (20 bin x %2 ) ödenecek hasar bedelinden düşülür ve kalan kısım ödenir. Muafiyetli kasko, daha uygun fiyatlı poliçe satın almak isteyen müşterilerin tercih ettiği bir poliçedir.
Fakat biz Vizyon Sigorta A.Ş. olarak muafiyetli kasko düzenlemiyoruz bu türde talebi olan müşterilerimizi de konuyla ilgili bilgilendiriyor ve hasar anında sıkıntı yaşamamaları için uyarıyoruz.
Başkasının aracını kullanırken sigortalı kaza yaparsa kasko sigortası oluşan hasarı öder mi?
Kasko poliçesinde teminat sürücüye değil araca verilmektedir. Dolayısıyla oluşan hasar söz konusu arabanın kasko poliçesi ile temin edilebilir.
Kasko poliçesine sahip sigortalı herhangi bir kaza anında ne yapmalıdır?
Sigortalı hasar yerinde polis çağırarak trafik kaza tespit tutanağı hazırlatmalı, kaza zaptı işleminden sonra aracı anlaşmalı veya yetkili bir servise çektirmelidir. Hasar ihbarını yapabilmek için aşağıdaki evraklar hazır olmalıdır;
1-) Poliçe fotokopisi,
2-) Kaza zaptı aslının karakol tasdikli sureti,
3-) Alkol raporu,
4-) İfade tutanakları, görgü tespit tutanağı,
5-) Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi,
6-) Hasarı görüntüleyen fotoğraflar,
7-) Rehinli ve ipotekli araçlarda bankadan alınacak resmi belgeler.