Aksiyon dergisi Çamlıca örneğinden yola çıkarak elektromanyetik kirliliği kapağına taşıdı. TV verici tarlasına dönen tepedeki vahameti Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara şöyle özetliyor: Elektromanyetik kirlilik ölçümü yaptıran yabancı şirketler, bölgede ofis ve ev tutmaktan vazgeçiyor.
İstanbul'un şiirlere, şarkılara ilham veren tepesi Çamlıca Tepesi, televizyon vericilerinin adeta istilasına uğramış durumda. Çamlıca civarında oturanlar uykusuzluk, baş ağrısı, yorgunluk ve sinir bozukluğundan şikâyetçi. Ama daha da önemlisi, kanser vakalarının muhitte artmış olması endişeleri artırıyor. Çamlıca'daki radyo ve televizyon vericilerinden kaynaklanan elektromanyetik radyasyon, sağlığa zarar verdiği bilinen sınırların onlarca katına ulaşıyor. Başbakan Erdoğan'ın Kısıklı'daki konutu ve önde gelen holdinglerin merkezleri bu bölgede yer alıyor. Bölgede 150 bine yakın kişi ikamet ediyor. Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, elektromanyetik kirlilik ölçümü yaptıran yabancı şirketlerin ve yöneticilerinin bölgede ofis ve ev tutmaktan vazgeçtiklerini belirterek, ''Ne yazık ki Başbakan'ımız ve Türkiye'de ilk üçe giren şirketler burada.'' şeklinde hayıflanıyor. Aksiyon dergisinin kapağa taşıdığı ve Gürhan Savgı imzalı haberde Çamlıca'da yaşananlar anlatılıyor. Onlarca televizyon vericisi bulunan, adeta birer verici tepesine dönüşmüş olan Çamlıca'da oturanlar pek mutlu değil. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Hilmi Sabuncu, Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker bölgedeki elektro manyetik alan yüksekliğine dikkat çekiyor. Sabuncu, ''Bu, son derece zararlı bir durumdur. Çamlıca ve Kınalıada'da sinyal yoğunluğu ve kanser olguları hakkında araştırma yapılması gerekir.'' diyor.
Nasıl tedbir alabiliriz?
- Yeni binalar, çocuk yuvaları ve okullar, yüksek gerilim hatlarından ve trafolardan en az 120 metre uzaklıkta inşa edilmeli. Halojen ve floresan lambalar, okuma lambası olarak kullanılmamalı.
- Yatak odalarında TV ya da bilgisayar bulundurulmamalı.
- Saç kurutma makinelerini sık kullanmayın.
- Bebek telsizleri bebek yataklarından en az 1 metre uzağa yerleştirilmeli.
- Dizüstü bilgisayarlar şarj edilirken kullanılmamalı.
- Evlerde kullanılan kablosuz telefonlar, kablosuz modemler yatak odası dışına yerleştirilmeli.
- SAR değeri düşük modeller tercih edilmeli.
- Ulaşım araçlarında daha fazla radyasyona maruz kalmamak için konuşulmamalı.