Bahar yüzünü gösterdi, uçurtmaların gökyüzünü süsleme zamanı da geldi. Hemen bir uçurtma yapın ve kendinizi açık alanlara atarak doyasıya uçurun. Uçurtma yapmayı bilmiyorsanız İstanbul-Üsküdar'daki Uçurtma Müzesi'ne gidip öğrenebilirsiniz. Sizin için İstanbul Uçurtmacılar Derneği Başkanı Mehmet Naci Aköz'den bilgi aldık...
Uçurtmacılar Derneği ne gibi etkinlikler yapıyor?
Derneğimiz, ülkemizdeki uçurtma kültürünü yaşatmak, yaygınlaştırmak ve öğretmek amacıyla kuruldu. Ülkemizin ilk ve tek resmi uçurtma kurumuyuz. Amacımız etkinlikleri projelendirmek, uygulamasını yapmak, eğitim vermek, uçurtma ile ilgili projeler üretmek. Çocuklar için uçurtma atölyeleri yapıyoruz mesela.
Ne yapılıyor bu atölyelerde?
Katılmak isteyenler sadece malzeme ücretini, yani 8 lira ödüyor. Atölye çalışmasında sadece uçurtma yapımını değil, nasıl ve nerelerde uçurulması gerektiğini de öğretiyoruz. Dersleri uzmanlar veriyor. 3 yaşını bitirmiş, makas tutabilen her çocuk kursa gelebilir. Bu oyuncağı evde yapmamız mümkün mü?
Zaten ilk önerimiz, mümkünse kendi uçurtmanızı yapmanız. Bu, çok kolay. www.ucurtmadunyasi.com sitesine girin, 'kendi uçurtmanı kendin yap' videosunu izleyin.
Hava nasıl olmalı? Nereleri tercih etmeliyiz?
Turbulans oluşturmayan, düz esen rüzgar gerekir. Boğaz'ın iki yakasının sahili, en uygun yerler. Büyükçe piknik alanları, parklar, top sahaları ve deniz kenarları da genellikle uygun oluyor.
Eskiden bahar gelince uçurtmasını eline alan çıkardı, gökyüzü rengarenk olurdu. Bu kültür giderek yok mu oluyor?
Buna inanmıyorum. Bizdeki sokak oyunları içinde uçurtmanın yeri ayrıdır. Çünkü uçurtma canlı oyuncak olarak algılanır. 3 çıtayı çakıp kağıtla kaplayarak yaptığınız bu oyuncak, istediğiniz halde ulaşamadığınız bulutlara giderken sizi de götürür.
Müzesi bile var
İstanbul Uçurtmacılar Derneği'nin bir de müzesi var. Adı, Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi. Burası 2005'te kurulmuş ama 1986'dan beri uçurtma topluyorlar. 2 ayrı müze salonu, 3 atölye, bir okuma salonu ve bir film kulübüyle birlikte toplam 500 metrekarelik bir yer burası. 10.00-17.00 saatleri arasında gezebileceğiniz müzede, ziyaretçilerden ücret alınmıyor.