Kağıt, plastik gibi malzemeleri toplayarak geçimini sağlayanların yaptığı hurdacılık, ham madde ihtiyacına katkısıyla geri dönüşüm mesleğine dönüştü.
Adana Makina Aksamı ve Hurdacılar Odası Başkanı Kemal Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çöplerden kağıt ve plastik gibi maddeleri toplayanlara halk arasında ''Hurdacı'' dendiğini ancak, bu işi yapanların kullanılabilir atıkları topladıkları içih birer geri dönüşümcü olduklarını söyledi.
Deniz, çevre illerdeki çok sayıda demir-çelik tesisinin yurt dışından büyük maliyetlerle ham madde ithal ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
''Bizim burada geri dönüştürdüğümüz hurdalarımızı hep Avrupa'dan ithal ediyorlar. Bu tesisler ithal ettikleri firmalara dolar ödüyor ve nakliyesini yaparken bir sürü masrafa giriyor. Dışarıda tablalar ve el arabalarıyla toplanan malzemeleri kesip presleyerek, demir-çelik fabrikalarını gönderiyor ve ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. İthalatın önüne geçiyoruz. Vatandaşımıza hizmet veren maddelerin ham maddesi işte bizim buralardan gidiyor. Plastikte de aynı durum mevcut. Çöplerden toplayarak preslediğimiz ve kestiğimiz plastikler sulama borusunda kullanılıyor, mobilyalara ayaklık yapılıyor.''