Birileri her ne kadar inkar etsede Metrobüs denilen ulaşım sistemi İstanbullular için çok büyük bir velinimet. Çünkü ulaşım tercihini bu yönde kullananlar trafikte 1 saatlik yolu 20 dakikada giderken, karbondioksit salınımının günlük 610 bin ton azaltılmasına da katkıda bulunuyor.
''Otomobil uçar gider, ömrüm gibi geçer gider'' diyor Münir Nurettin Selçuk'un mahur makamındaki bestesi...
Şarkının söz yazarı Vecdi Bingöl, 2012 İstanbul'unda acaba aynı güfteyi kaleme alır mıydı? Nüfusun 13 milyona ulaştığı, her gün trafiğe 400 yeni aracın katıldığı İstanbul'da otomobilleri uçurmaya çalışmak akla ziyan bir iş olurdu.
Ama devreye yeni giren ulaşım sistemleri ile zamanda yolculuk yapmak yani yoğun trafikte 1 saatte gidilebilen mesafeyi eski günlerdeki gibi 20 dakikada kat etmek mümkün...
Bu açıdan bakıldığında Metrobüs için zaman tüneli ifadesi de kullanılabilir belki.
Bir Kadir Topbaş projesi olan Metrobüs ile İstanbullular 2009'da tanıştı. Yoğun trafiği yarıp engellere takılmadan uçup giden Metrobüsü kullananların sayısı günlük 800 bine ulaştı.
Sarıyer tünelinin açılışında dikkat çekici bir ifade kullanmıştı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.
Kadir Topbaş'ın görevde olduğu süreyi işaret ederek, ''İstanbul'da ulaşım yatırımlarına Cumhuriyet tarihi boyunca en fazla yatırım bu dönemde yapıldı'' demişti.
Son olarak Kadıköy-Kartal hattı ile Anadolu Yakası da metroyla tanıştı. İstanbul şimdi Marmaray ve yeni metro sistemlerinin devreye girmesini bekliyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ifadesine göre ulaşımda raylı sistemin ana omurga haline gelmesi için 2016 çok kritik bir yıl...
Yapımına devam edilen önemli metro hatları ve Marmaray 2013 yılında devreye girecek.
2016 yılına gelindiğinde ise İstanbul'da raylı sistem uzunluğu 300 kilometreye, kullananların sayısı da 7 milyona ulaşacak.
Yatırımlar aynı hızla devam ederse 2023 yılında İstanbul 641 kilometrelik raylı sistem hattına kavuşmuş olacak.
2004 yılında hazırlanan ''Master Plan'' çerçevesinde sürdürülen ''Entegrasyon Projesi'' doğrultusunda hemen her yıl İstanbul'da ulaşım alışkanlıklarını değiştiren yeni bir sistem devreye giriyor. Bu değişimin maliyeti hayli yüksek.
Zira son 9 yılda ulaşıma 24 Milyar liralık eski ifadesiyle 24 katrilyonluk yatırım yapıldı. Sadece Metro yatırımlarına harcanan para yaklaşık 10 milyar yani eski ifadesiyle 10 katrilyon lira... 259 kavşak düzenlemesi, tünel yollar, metro sistemleri, ile birlikte İstanbul'da ulaşımın yükünü çeken en önemli unsurlardan biri de Metrobüs...
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın İstanbul'a kazandırdığı ''Metrobüs'' uygulaması olumlu sonuç verdi. Beylikdüzü-Söğütlüçeşme Hattı'ndaki günlük ortalama yolcu sayısı 800 bine ulaştı. Metrobüs, yoğun trafikte 1 saatlik mesafeyi 20 dakikaya indiriyor, karbondioksit salınımını günlük 610 bin ton azaltarak çevreye olumlu etki yapıyor.
İŞTE RAKAMLARLA METROBÜS
- Sistem İstanbul'da 24 saat kesintisiz hizmet veriyor.
- 44 istasyondan oluşuyor.
- Söğütlüçeşme-Beylikdüzü hattı toplam 52 kilometre ve 83 dakika...
- 474 Milyon TL'ye mal oldu...
- Beylikdüzü'den aktarmasız olarak tek biletle Zincirlikuyu'ya kadar gitmek mümkün.
- Toplam 410 araç hizmet veriyor.
- Günlük ortalama yolcu sayısı 800 bin...
- Kişi başına günlük zaman tasarrufu 52 dakika...
- Metrobüs devreye girince 80 bin araç trafikten çekildi.
- 242 bin litre yakıt tasarrufu sağlandı.
- Karbondioksit salınımı günlük 613 bin ton azaldı.
- 1307 minibüs trafikten çekildi.
- Pik saatlerde sefer aralığı 10 saniyeye kadar düşebiliyor.
- Yoğunluğa göre sefer sayıları otomatik olarak artırılıyor.
- Metrobüsle seyahat edenler tek biletle Boğazı geçebiliyor.