Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilerinin verdiği bilgiye göre şu an tasarım aşamasında olan köprünün temeli 2013 yılının ilk çeyreğinde atılacak. Yaklaşık iki ay süren analiz raporuna göre, köprüyü kurmak için belirlenen bölgenin zemini beklenenden daha sağlam çıktı. Sondaj çalışmaları sonrasında köprü ayaklarının ve istinad duvarlarının kurulacağı yerler belirlendi ve açılan kuyulara beton dökülerek kazıklar çakıldı. Bağlantı yollarının belirlenmesi ile yol yapım ve genişletme çalışmaları ise devam ediyor.
Transit geçen ağır taşıtların şehir içi trafiğini ağırlaştırmasını önleyerek İstanbul trafiğine çözüm olması planlanan 3. köprü için Boğaz'ın Anadolu ve Avrupa yakasında farklı noktalardan zemin örnekleri alındı. Köprü ayakları ve istinat duvarlarının yapılacağı noktaları belirlemek için toplam 48 noktada sondaj yapıldı. Alınan zemin örneklerinin incelenmesi sonrasında bütün noktaların köprü ayaklarını dikmek için elverişli olduğu sonucu ortaya çıktı. Sarıyer Garipçe ile Beykoz Poyrazköy arasında yapılacak köprünün etüt çalışmalarını tamamlayan mühendisler, şu bilgiyi verdi: ''Beklenenden çok daha pozitif sonuçlarla karşılaştık. Zemin, köprü ayaklarını dikmek için oldukça sağlam. Köprü, tasarım aşamasında. Bundan sonra köprü çalışmaları daha hızlı ilerleyecek.'' İhaleyi alan firma yöneticileri ise planlarında herhangi bir aksaklık olmadığını ve köprünün temelinin mart ayından önce atılacağını ifade etti.
2015 yılında tamamlanması planlanan İstanbul Boğazı'na kurulacak üçüncü köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre hale getirilerek Garipçe-Poyrazköy hattındaki geçişi sağlayacak. Köprü ile birlikte köprünün Avrupa ve Asya yakasındaki toplam 60 kilometrelik yol ile bağlantı yollarını ise 'yap-işlet-devret' yöntemiyle İçtaş-Astaldi ortaklığı yapacak. Geri kalan yolları ise devlet kendi bütçe ve imkânlarıyla eşzamanlı olarak bitirecek. Proje, bağlantı yollarıyla toplam 95 kilometrelik uzunluğa sahip olacak.