Üsküdar Esnafının Yeni Sorunu: Çekmeköy Metro İnşaatı
Üsküdar Meydanı'ndaki esnaf, önce Marmaray inşaatı ardından da Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattı çalışmaları için alınan tedbirler sebebiyle zor günler yaşıyor.
Bariyerlerle kuşatılan esnafın işleri durma noktasına geldi
İşyerlerine giden yollarla birlikte, dükkânlarının önlerinin de barikatlarla kapatıldığını belirtiyor. Esnaf, iş yapamayacak hale geldiklerini söylüyor.
Marmaray projesinin sekiz yıl önce Üsküdar'da başlamasıyla çevrede gereken güvenlik önlemleri alındı. Fakat bu durum esnafın işlerini de olumsuz etkiledi. Marmaray projesi kapsamında etrafı bariyerlerle çevrilen alanda, bazı araç ve yaya yolları trafiğe kapatıldı. Alınan önlemler sonucu vatandaşların da bu alanlarda bulunan işyerlerine ulaşması zorlaştı. İşlerinin durma noktasına gelmesine rağmen Marmaray projesinin bitimine kadar sabretmeye çalışan çevre esnafı, geçtiğimiz günlerde yeni bir sürprizle daha karşılaştı. Yeni başlayan ve iki-üç yıl devam etmesi öngörülen Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı Üsküdar İstasyonu Projesi sebebiyle alınan yeni tedbirler esnafın işini daha da zor duruma soktu.
Şimdi 2-3 yıl daha nasıl dayanacağız?
Bazı işyerlerine giriş çıkışlar tamamen kapatıldı. Marmaray projesi kapsamında dükkânının hemen önüne koyulan bariyerler sebebiyle işleri durma noktasına gelen Yalı Balıkevi Lokankası'nın sahibi Mehmet Sarı, ''Sekiz yıldır zaten kapalıydı buralar. Şimdi de caddeyi trafiğe kapattılar. Sadece bir-iki metre genişliğinde bir yaya yolu bıraktılar. Ne sokaklardan ulaşım var ne de arabayla buraya gelme imkânı. Caddedeki esnafın tamamını bitirdiler.'' şeklinde konuştu. Sarı, ''Başkanımız Kara, geçtiğimiz yıl bir TV'de burayla ilgili yayınlanan programla ilgili olarak 'Benim esnafım bir yıl daha dayanır. Bir yıl sonra işleri açılacak zararlarını telafi edecekler' demişti. Şimdi 2-3 yıl daha nasıl dayanacağız? Kim bize yardım edecek bilemiyoruz?'' dedi.
Gül Kardeşler Balık Kebap'ın sahibi Beyhan Delice de işlerinin kötü olduğundan dert yandı. Marmaray projesinin başlamasıyla işlerinin yüzde 50'den fazla düştüğüne dikkat çeken Delice, ''Bu bariyerler de konulunca daha da kötü oldu. Araç giremiyor, müşterimiz nasıl gelecek? Zaten işleri hep borçla çeviriyoruz. Şikayet edilince de 'ne yapalım? proje var' deniyor.'' şeklinde konuştu.
Çalışmalarda esnafın da düşünülmesini isteyen Delice, ''Bu çevrenin esnafı bitmiş durumda. Kazı işleri yapılırken de bazen telefon gidiyor, elektrik gidiyor, bunlar bile artık alıştığımız şeyler oldu.'' diyor.
İşyerinin etrafı Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ tarafından teneke bariyerlerle çevrilerek, binalarının giriş çıkışları dahi kapatılan Ayhan Hukuk Bürosu sahibi avukat Taha Ayhan, ''Marmaray'ı Japonlar yaptı. Çalışmaya başlamadan önce tüm kamulaştırmaları ve tahsisleri tamamladılar; gereken güvenlik önlemlerini aldılar, kamulaştırma ile ilgili bedeli vermesi gerekenlere verdiler. Sonra da şantiyeyi kurdular. Peki bizim şirketimiz ne yaptı? Kimseye bir tebligat yapmadan yolları kapattı.'' dedi. Ayhan, ''Öyle ki dükkanların önüne önceden haber vermeden demir barikatları çektiler. Tüm yaya ve araç yollarını kapattılar. Bir aydır savcılığa, kaymakamlığa, belediyeye, Büyükşehir'e, Başbakanlık'a, Çalışma Bakanlığı'na yazdık. Hepsi de 'bu bir devlet yatırımıdır' diyor. Biz devlet yatırım yapmasın demiyoruz. Ama belli bir planlama ile yapılsın, insanlara ve hukuka saygı gösterilsin.'' şeklinde konuştu.
İddialarla ilgili bilgi veren Doğuş İnşaat Halkla İlişkiler Müdürü Nurten Ay, ''Sıkıntı olmaması için çalışıyoruz; ancak böyle büyük projelerde bu tarz aksaklıklar oluyor'' dedi.
Ay, kamulaştırma yapılmadan binanın girişlerini kapatacak şekilde etrafının teneke bariyerlerle çevrilmesiyle ilgili olarak, kendilerine de şikayetler geldiğini ve bire bir görüşerek ne yapılabilir diye çözüm aradıklarını söyledi. Ay, ''Mağduriyeti anlıyoruz. En kısa zamanda bitirmeye çalışacağız.'' ifadelerini kullandı.