İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı son düzenlemeyle 50 aracı olan şirketler "filo taşımacılığı", 2000 cc üzeri en az 30 aracı olan şirketler ise "lüks otomobil" taşımacılığı yapabilecek.
TAKSİCİLER UYGULAMADAN RAHATSIZ
İstanbul Şoförler ve Otomobilciler Derneği Başkanı Semih Kaçanoğlu, AA muhabirine, yeni uygulamaya karşı olduklarını söyledi.
Bu uygulamayla korsan taksiciliğin yasal duruma getirildiğini iddia eden Kaçanoğlu, ''Esnafımız, ne yazık ki mücadele ettiği korsanla ekmeğini bölüşmek zorunda bırakılmak istenmektedir'' dedi.
BİRÇOK ŞİRKET TAŞIMA İŞİNE GİRECEK
Şehirde otellere bağlı faaliyet gösteren duraklarda yüzlerce taksicinin uygulamayla birlikte işini kaybetme tehlikesi yaşadığını öne süren Kaçanoğlu, bu düzenlemeyle birçok şirketin taşımacılık işine gireceğini belirtti.
Taksicilerin ekonomik olarak ayakta kalmakta zorlandığını belirten Kaçanoğlu, "Taksi duraklarını tasfiye etmeyi planlayan bu yaklaşım kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
SİGORTAYA YÜZDE 50 ZAM YAPILDI
Trafik sigortasına yüzde 50 zam yapıldığını da anlatan Semih Kaçanoğlu, şunları kaydetti: ''Sigorta primleri bizi öyle bir duruma getirdi ki vergimizden çok trafik sigortası ödüyoruz. Kesinlikle bunun düzeltilmesini istiyoruz. Taksiciden ne istiyorlar. Artık taksiciden ellerini ayaklarını çeksinler. İSPARK, İstanbul'daki bütün ana caddelerden para topluyor. 3 lira tutan taksimetrenin 1 lirasını ona veriyoruz. Taksiciler bunu da kabul etmiyor. Bugün İstanbul'un en büyük sivil toplum örgütü taksicilerdir. Günde 1.5 milyon insan taşıyoruz. Taksicilerin bu sorunlarını yetkililer masaya yatırsın. Taksici esnafı bu direksiyondan inerse bir daha binmez. Kimse de bunu bindiremez. Kimseye buradan gözdağı vermiyoruz. Düşünebiliyor musunuz geliyor hususi otomobil otelin önünden müşteri alıyor.'' Taksimetreye yapılan yüzde 6'lık zammı da yeterli bulmayan Kaçanoğlu, toplu taşımaya yüzde 50 zam yapıldığına göre kendilerine de uygun zam yapılmasını istedi.
TAKSİCİLER TEPKİLİ
Etiler Doğan Taksi Durağı Başkanı Veli Yurt da taksicilerin bugün en büyük sıkıntısının ''VIP taşımacılık'' olduğunu belirterek, ''Böyle bir taşımacılık yapılacaksa, 18 bin taksinin arasından seçilerek yapılmalıdır. Gerekirse taksi sayısı 23 bine çıkarılsın'' dedi.
Yurt, İstanbullular'ın "lüks taşımacılık" talebinin olabileceğini ancak dışarıdan kimsenin sektöre girmemesi gerektiğini söyledi.
Taksicilerin bunu karşılayacak kapasitesinin olduğunu vurgulayan Yurt, şartların ve kriterlerin hazırlanarak taksicilere sunulmasının yeterli olacağını belirtti.