Maliye Bakanlığı'nın, 424 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, yürürlüğe girdi. Vergi Usul Kanunu kapsamında fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler, belirli şartları yerine getirdiklerinde e-Fatura gönderip alabilecekler.
Tebliğde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan dağıtım lisansı alan elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinden ve organize sanayi bölgesi tüzel kişiliklerinden; elektrik ve doğalgaz abone bilgileri ile tüketim bilgilerinin alınmasına yönelik açıklamalara, elektronik fatura kullanımına ilişkin usul ve esaslara ve aracı kuruluşlarının kıymetli maden alım/satımında belge düzeni gibi konulara yer verildi.
Buna göre, Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflere tebliğde getirilen usul ve esaslar çerçevesinde e-Fatura gönderme veya alma izni verildi.
BAŞVURU YAPILMASI GEREKİYOR
Uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin, başvuru işlemlerini 'www.efatura.gov.tr' internet adresinde yayımlanan başvuru kılavuzuna uygun olarak yerine getirmeleri gerekecek. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan değerlendirme sonrasında başvuruları uygun bulunan mükelleflerin kullanıcı hesapları Başkanlıkça tanımlanacak ve aktive edilecektir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından kullanıcı hesabı aracılığı ile e-Fatura gönderme veya alma işlemleri gerçekleştirilecek.
Tüzel kişi mükellef olmayan ve e-Fatura göndermek veya almak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelerin uygulama karşısındaki durumu ve uygulamadan yararlanma prosedürleri, yapacakları başvuru üzerine GİB tarafından belirlenecek.
Bilgi işlem sistemleri yeterli olan kullanıcıların, gerekli entegrasyonu sağlamaları koşulu ile e-Fatura uygulamasını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığı ile kullanmaları mümkün olacak. Uygulamaya entegre olmak isteyenler, bilgi işlem sistemlerinde gerekli ön hazırlıkları tamamladıktan sonra sistemlerini ve fatura ile ilgili süreçlerini açıklayan dokümanlarla birlikte 'www.efatura.gov.tr' internet adresinde yer alan başvuru kılavuzuna uygun olarak GİB'e başvuruda bulunacak.
e-Fatura uygulamasından yararlanan mükellefler ile diğer kurum, kuruluş ve işletmelerin e-Faturalarını kendi mali mühür sertifikaları ile onaylamaları veya nitelikli elektronik sertifikaları ile imzalamaları esas olacak. Ancak e-Fatura uygulamasını özel entegratör vasıtasıyla kullananlar düzenlenecek e-Faturaların özel entegratörün mali mühür sertifikası ile onaylanmasına izin verebilecekler.
420 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Değişiklik
Tebliğe göre, 1 Ocak 2013 itibariyle işyeri elektrik ve doğalgaz tüketim bilgileri, tüketim bilgilerinin okunduğu dönemi izleyen ikinci ayın 14'üncü günü saat 24.00'e kadar elektronik ortamda Maliye Bakanlığı'na (Gelir İdaresi Başkanlığı BTRANS aracılığıyla) gönderilmesi gerekecek.
1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yeni tesis edilen, değişen veya kapanan aboneliklere ilişkin abone bilgileri, abonelik işleminin tesis edilmesini izleyen ikinci ayın 14'üncü günü saat 24.00'e kadar elektronik ortamda Maliye Bakanlığı'na (Gelir İdaresi Başkanlığı BTRANS aracılığıyla) gönderilmesi gerekecek.