Türkiye geçen yıl en çok kahramanlık hikâyeleri ve kişisel gelişim okudu. Edebiyat türünde Turgut Özakman’ın ‘Diriliş’, edebiyat dışında ise Üstün Dökmen’in ‘Yaşama Yerleşmek’ kitapları listesinin birinci sıralarına yerleşirken ‘Olasılıksız’ın yazarı Adam Fawer, iki kitapla birden ‘çok satan’ oldu
Geçen yıl Türkiye en çok Turgut Özakman ve Üstün Dökmen’in yeni kitaplarını okudu. Radikal Kitap’ın yarın çıkacak yeni sayısında yer alan listeye göre, ‘edebiyat’ alanında ‘roman’ olarak yayımlanan Turgut Özakman’ın kitabı ‘Diriliş’ yılın en çok satan kitabı. Özakman’ın bir çılgınlığa dönüşen ‘Şu Çılgın Türkler’den sonra, benzer üslupta Çanakkale Savaşı’nı anlatan ‘Diriliş’i yazmıştı. Edebiyat listesinin ikinci sırasında bir çeviri kitap yer alıyor, Adam Fawer’ın ‘Olasılıksız’ adlı romanı. İşin ilginci, kitap geçen yıl çıkmış ve 2007’yi yılın en çok satan üçüncü kitabı olarak tamamlamıştı. ‘Olasılıksız’ geçen bir yıl içinde listelerde gerilemek yerine yükseldi, toplam 41 baskı yaparak 2008’in ikinci çok satan kitabı oldu. Dünyada da çok okunan kitap, matematiksel hesaplarla, tesadüfleri açıklayan, birbirine bağlı gerilimli hikâyelerden oluşuyor. Türk okuru ‘Olasılıksız’ı beğenince, yayımlanan Fawer’ın yeni kitabı ‘Empati’ de beklenen ilgili gördü ve listenin beşinci sırasına yerleşti, böylece Fawer iki kitapla birden listede yer alan tek yazar oldu.
Edebiyatın çok satanlar listesi üçüncü sıradan itibaren beklendiği gibi gidiyor ve Murathan Mungan, Elif Şafak, Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli, Paul Auster, İhsan Oktay Anar gibi yazarlarla sürüyor.
‘Küçük Şeyler’in devamı
Edebiyat dışı listesinin birinci sırasında ise kişisel gelişim türünün klasiği Üstün Dökmen var. ‘Küçük Şeyler’ başlıklı kitapları her yıl çok satanlar listesinde yer bulan Dökmen’in ‘Yaşama Yerleşmek’ kitabı da bu serinin üçüncü çalışması olarak tanımlanıyor. Hemen ardından Efendi kitaplarıyla büyük ilgi gören Soner Yalçın geliyor. Yalçın ‘Siz Kimi Kandırıyorsunuz’ adlı gayri resmi tarihin şaşırtıcı ayrıntılarını anlatan kitabıyla listenin ikinci sırasında. Liste, popüler bilim yazarı Richard Dawkins, ‘laik din adamı’ Yaşar Nuri Öztürk, Hulki Cevizoğlu, kişisel gelişim gurularından Mümin Sekman, Ergenekon operasyonuyla adını duyuran gazetecilerden Şamil Tayyar’ın kitaplarıyla devam ediyor.
Radikal Kitap, her hafta Trabzon’dan Kuşadası ve İzmir’e Türkiye çapında 27 noktadan aldığı verilerle oluşturudğu çok satan listelerini tekrar değerlendirerek oluşturdu 2008 listesini. Yapılan değerlendirmede, geçen yıl kadın yazarların ağırlığını koyduğu edebiyat alanında, ibrenin tersine döndüğü vurgulanıyor. Edebiyat dışı alanda ise, her zaman olduğu gibi güncel meseleler ve kişisel gelişimle ilgili kitaplar ağırlığını koyuyor.
Yeni Yıl’ın ilk Radikal Kitap’ında, 2008 yılı gözden geçiriliyor. Radikal Kitap editörlerinin seçtiği, ‘2008’de iz bırakan 100 kitap’ tanıtılıyor. 100 kitaplık liste, Bahadır Baruter’in Radikal Kitap için yaptığı çizimler eşliğinde veriliyor. Dergide, Abidin Parıltı, Kürtçe yayımlanan kitaplarda 2008’i, Zeynep Heyzen Ateş dünyada geçen yılı değerlendiriyor. Celal Üster, Semih Gümüş, Selim İleri, Ömer Türkeş, Aslı Tohumcu, Görkem Yeltan, Buse Naz ile Berk Can’ın haftalık yazıları da var.
Yılın çok satanları
Edebiyat
1 - Diriliş-Çanakkale 1915, Turgut Özakman, Bilgi
2 - Olasılıksız, Adam Fawer, A.P.R.I.L
3 - Kadından Kentler, Murathan Mungan, Metis
4 - Siyah Süt, Elif Şafak, Doğan
5 - Empati, Adam Fawer, A.P.R.I.L
6 - Veda, Ayşe Kulin, Everest
7 - Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk, İletişim
8 - Son Ada, Zülfü Livaneli, Remzi
9 - Karanlıktaki Adam, Paul Auster, Can
10- Suskunlar, İhsan Oktay Anar, İletişim
Edebiyat dışı
1 - Yaşama Yerleşmek, Üstün Dökmen, Remzi
2 - Siz Kimi Kandırıyorsunuz, Soner Yalçın, Doğan
3 - Tanrı Yanılgısı, Richard Dawkins, Kuzey
4 - Allah ile Aldatmak, Yaşar Nuri Öztürk, Yeni Boyut
5 - 1919’un Şifresi, Hulki Cevizoğlu, Ceviz Kabuğu
6 - Cahillikler Kitabı, John Lloyd - John Mitchinson, NTV
7 - Limit Sizsiniz, Mümin Sekman, Alfa
8 - Bitkisel Sağlık Rehberi, İbrahim Saraçoğlu, Kendi
9 - Operasyon Ergenekon-Gizli Belgelerde Karanlık İlişkiler, Şamil Tayyar, Timaş
10 - The Secret, Rhonda Byrne, Owo
Kaynak: Radikal