Bu oy artışı İstanbul 1. Bölgede %7.89 oranına kadar inmiştir. Bu ortalamaya en iyi katkıyı yapan 3. Bölgede dahi oran yine Türkiye ortalaması altında gerçekleşmiş ve %10,72 oranında kalmıştır.
Oysa bu oranlar 2002 seçimlerinde Türkiye genel ortalamalarının üstünde gerçekleşmiştir. Bu oranlarla ilgili yapılacak yorumlarda, partinin özellikle Doğu ve Güneydoğuda kazandığı yüksek oy oranlarına bağlanabilir.
Ancak 4,5 yıllık hükümet sürecinde belirtilen bölgeye uygulanan ekonomik ve sosyal politikalarla İstanbul bölgesine uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar arasında bir farklılık yapılmamıştır.
Bölge bazında incelendiğinde en başarılı olarak 3. Bölge gözükse de, oy oranı artışı ilçe bazında incelendiğinde en başarılı ilçe olarak %70.39 oranla Sultanbeyli göze çarpmaktadır. 2002 deki oy oranlarıyla mukayese edildiğinde de Sultanbeyli %18,02 oy oranı farkı, %34.40 oranında mevcut oy oranındaki artışla 8. sırayı almıştır.
Mevcut oyu artırma oranında ise, 2002 seçimlerinde Akparti’nin Genç Parti arkasında %18 oyla 2. sırayı alabildiği, Çatalca ilçesi ilk sırada yer almıştır. Çatalca %18,09 oranından %30,23 oranına oyları getirerek %67,06 lık bir artış oranıyla 1. sıraya çıkmıştır.
Mevcut oyu artırma oranlarında ilk 5, daha önceleri Sosyal Demokrat bir kimliğe sahip olarak tarif edilen ilçelerden oluşmuştur. Bu durumun irdelenmesi sosyolojik olarak önemlidir. Bu grupta ilk beş, Çatalca, Silivri, Adalar, Şişli ve Bakırköy olarak sıralanmıştır.
Mevcut oyun artışı incelendiğinde, İstanbul ortalaması %24.33 olarak gerçekleşmiştir. Bu oranda Türkiye genelinde %34,99 olarak ortaya çıkmıştır.
İlçemiz olan Üsküdar’ı inceleyecek olursak. Oy olarak %46,58 oranıyla İstanbul ortalamasının %0,95 oranında üstünde yer alarak 14. sırada yer bulabilmiştir. İstanbul genelinde alınan oyun %5,14 lük oranı Üsküdar tarafından temin edilmiştir. Bu oran Üsküdar’ın ne kadar büyük bir oy potansiyeline sahip olduğunu açıkça göstermektedir. Bu oran Üsküdar’ı oy oranındaki paya göre 5. sıraya yerleştirmiştir.
Oy oranı yükseltme yüzdesi İstanbul Genelinde %24.33 olarak gerçekleşirken. Bu oran Üsküdar ilçesinde %17,71 olarak gerçekleşmiş ve bu oranla İstanbul ortalamasının altında bir sırayla Üsküdar 23. sırada yer bulabilmiştir.
Son olarak 2002-2007 oy oranı farkı verilerini incelediğimizde İstanbul Genelinde oylar %36.70 ten %45,63 e gelerek % 8,93 artarken , bu oranlar Üsküdar’da %39,57 den %46.58e gelerek % 7,01 artış sergilemiş ancak İstanbul ortalamasının altında kalarak 22. sırada yer bulabiliştir.
Yukarıda belirtilen oranlar, tarafsız, YSK tarafından açıklanan, 2002 ve 2007 seçim verilerinden elde edilen sonuçlardır. Ayrıntılarını ekte verilen tabloda incelemeniz mümkündür.
Akparti misyonu gereği, daha iyiyi ve daha ileriyi hedeflediği için, Üsküdar’da gelecek seçimlerde gerek Türkiye, gerekse İstanbul ortalamalarının üzerinde bir yer elde edilmesi adına, şimdiden bir bilgilendirme yapılması ve buna göre, bir yol ve yöntem tayini gerekli görüldüğü için bu çalışma gerçekleştirilmiştir.
Üsküdar’ın, İstanbul ve Türkiye siyaseti için olan önemi tüm siyasilerce her platformda dile getirilmektedir. Bu öneme binaen yeni stratejiler ve çalışma yöntemleriyle yaklaşık 18 ay sonraki yerel seçimlere hızlı bir şekilde hazırlığa şimdiden başlanması gereklidir.
Hasan Besim