Kentsel dönüşüm İstanbul'da kenti düşünenler ile rant isteyenler arasında farklı uygulamalara sahne oluyor. Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer gibi semtlerde müteahhitler ile ev sahipleri arasında milyonluk anlaşmalar yapılıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''İktidarımıza mal olsa da yapacağız'' kararlılığıyla yasalaşan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun, İstanbul'da iki ayrı görüntü yarattı. Zeytinburnu, Fatih, Esenler, Bağcılar, Güngören, GOP, Ümraniye, Kağıthane'de vatandaşlar belediyeye giderek deprem riski ve çarpık yapılaşmaya karşı evlerini dönüştürüyor. Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer, Maltepe'de ise müteahhitlerin kapısını çaldığı ev sahipleri büyük anlaşmalara imza atıyor. Mühendislik görmemiş binaların çarpık yapılaşmayla inşa edildiği Zeytinburnu, Fatih, Esenler, Bağcılar, Güngören, Ümraniye, Kağıthane'de dönüşüm amacına uygun yapılırken, çoğunu eski meslek örgütü ve kooperatiflerin planlara uygun yaptırdığı Kadıköy, Şişli, Beşiktaş, Sarıyer, Maltepe'de farklı şeyler yaşanıyor.
Yasa amacından saptırılıyor
Yasanın kolaylıklarından faydalanarak kat karşılığı arayışına giren müteahhitler gözlerine 6-7 katlı, büyük bahçeli, otoparklı binaları kestiriyor. Kadıköy Bağdat Caddesi, Kozyatağı Bayar Caddesi, Maltepe-İdealtepe ve Sarıyer-İstinye gibi yerlerde deniz görecek şekilde planlarını 30 kat ve üzerine göre yapan müteahhitler ev sahiplerine milyon dolarlık anlaşmalar sunuyor.
Üsküdar Belediye Başkanı ve İnşaat Mühendisi Mustafa Kara, Üsküdar'ın büyük bölümünün denize cephesi olması nedeniyle Boğaz kanunlarından yararlanarak yüksek yapılaşmaya izin vermediğini belirtti. Kara, ''Ama bu demek değil ki sizin belediyeniz bundan etkilenmiyor. Ataşehir'deki, yüksek emsaller nedeniyle yapılaşmada altyapı eksik, otopark sorunu var'' dedi.