Doping yaptığı gerekçesiyle dört yıl men cezası alan Bekele, evini 120 bin liraya sattı, bu bile mahkeme masraflarını karşılamadı. Bunun üzerine ICAS (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi Yönetimi), masrafların yüzde 35'lik bölümü için adli yardım yapma kararı verdi.
Adalet parayla satın alınamaz ama gün gelir adalete ulaşmak için paraya ihtiyaç duyulur. Tıpkı Alemitu Bekele'nin başına gelenler gibi... Suçsuz olduğunu kanıtlamak için mahkemeye giden, avukatlar tutan ve uzmanlarla çalıştığı için yaklaşık 150 bin liraya ihtiyaç duyan Bekele, kendisine ödül olarak verilen evi sattı ancak bu bile ünlü atletin masraflarına ilaç olamadı.
Biyolojik pasaportuna bakılarak doping yaptığına kanaat getirilen milli atlet, dört yıl yarışmalardan men cezasına çarptırılmıştı. 14 Şubat 2016 tarihine kadar müsabakalara katılması yasaklanan Etiyopya asıllı milli atlet, adaletin yerine gelmesi için müthiş bir yarış içine girdi. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvuran Alemitu Bekele, evini 120 bin liraya satmasına rağmen, masrafları karşılayamadığını belirtti. Bu konunun uzmanlarıyla çalışan, onların masrafını üstlenecek olan milli atlet, verdiği dilekçede bunları karşılayacak parası bulunmadığını belirtti.
Mevzuat destek vermiyor
Bunu değerlendiren ICAS (Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi Yönetimi), Bekele'nin masraflarının yüzde 35'lik bölümünü karşılamayı kabul etti. ''Adli yardım'' adı altında, başvuru, uzman, hakem ve karşı tarafın giderlerini ICAS ödeyecek, sporcu da evinin parasıyla avukatlarını ve gidiş-geliş masraflarını karşılayacak. Aslında Bekele'nin CAS'tan ücretsiz avukat (savunma) isteme hakkı da bulunuyordu. Ancak ünlü atlet, kendi avukatıyla yola devam etme kararı verdi.
Türkiye Atletizm Federasyonu, mevzuat gereği, adı doping davasına karışan atletlerine maddi-manevi yardımda bulunamıyor.