Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi'nin 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Merkez'in hocalarının ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan sergi sanatseverlerle buluştu.
Tezhip ve minyatür sanatının en iyi icra edildiği 16'ıncı yüzyıldan günümüze kadar mimari dokusu hiç değişmeyen Valide-i Atik Külliyesi'nin revak duvarlarında sergilenen birbirinden âlâ eserler, sanatseverleri geçmiş zamana doğru bir yolculuğa çıkardı.
Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi, Mimar-Nakkaş M. Semih İrteş ile tezhip ve minyatür ustası Mamure Öz'ün gayretleriyle Mimar Sinan eseri olan Üsküdar'daki Valide-i Atik Külliyesi'nin tekke binasının restore edilmesiyle İstanbul'un Anadolu yakasına kazandırılan müstesna bir mektep...
150 ESER SERGİLENİYOR
30. Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında Nakkaş'ın Üsküdar'daki merkezinde düzenlenen sergide 150 eser, sanat dostlarının beğenisine arz edildi.
Minyatür ve performans sanatçısı Günseli Kato, hat sanatı bilirkişisi Prof. Dr. Uğur Derman, İstanbul Klasik Sanatlar Merkezi eğitim başkanı, tezhip hocası Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, hattat Ferhat Kurlu, tezhip ve minyatür sanatçısı Ülker Erke ve tezhip, minyatür ve kaatı üstadı Gülbün Mesara ile birlikte pek çok sanatkâr açılışta hazır bulundu. Sergilenen eserler arasında çini desenlerinden ilhamla tezyin edilen ayet-i kerime, hadis-i şerif, hilye-i şerife, kıta ve kibar-ı kelam levhaları bulunuyor.
4 Mayıs Cumartesi günü Osmanlı kitap sanatları ustalarının ve öğrencilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen sergi açılışında kalemişi üstadı Semih İrteş'in ve öğrencileri uzun süredir üzerinde çalıştığı çini desenleri ilgi gördü. Nakkaş'un ustaları ve öğrencileri Mimar Sinan eseri olan Rüstem Paşa Camii'nin çini desenlerini farklı tekniklerle izleyicilerin irfanına sunarak 16. yüzyıl çini desen repertuarının zenginliğine dikkat çekti.
Sergide tezhip ve minyatür hocası Mamure Öz ve öğrencileri de tezhip ve minyatür sanatlarının çeşitli ekollerini içeren çalışmalarıyla zengin içeriğe sahip onlarca levhayı takipçilerinin beğenisine sundu...
Sergide ayrıca Merkez'in ebru hocası Sadrettin Özçimi de öğrencileri ile birlikte ince bir kuyumcu hassasiyetiyle çalışarak suda bahar çiçeklerinin nasıl açabileceğini yaptığı çalışmalar ile gözler önüne serdi.
FEVZİ GÜNÜÇ MERHUM UNUTULMADI
Etkinlikte, geçtiğimiz ay vefat eden Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Hattat Prof. Dr. Fevzi Günüç Merhum da unutulmadı. Fevzi Hoca'nın kaleminden neşet eden hilye-i şerife, esma-i hüsna ve ayet-i kerime levhaları ayrı bir bölümde sergilendi...
Sergi, Valide-i Atik Külliyesi'nin Tekke Binası'nda 31 Mayıs 2013 tarihine kadar -pazar günleri hariç- saat 10.00 ila 17.00 arasında sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.